Ennätyssuuren huumevyyhdin käsittely alkaa turvasalissa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ennätyssuuren huumevyyhdin käsittely alkaa turvasalissa – Kymmenien syytettyjen joukossa muun muassa liivijengi Cannonballin entinen johtaja

Helsingin käräjäoikeus aloittaa historiansa suurimman huumevyyhdin käsittelyn tänään torstaina. "Katiska"-jutuksi nimetyssä tapauksessa viranomaiset epäilevät kahden suomalaismiehen vyöryttäneen Espanjasta käsin Suomeen kymmeniä kiloja huumeita parissa vuodessa. Jutussa on kaikkiaan kymmeniä epäiltyjä. Poliisi arvioi, että huumerinki hankki toiminnallaan noin neljän miljoonan euron rikoshyödyn. Poliisi on takavarikoinut omaisuutta noin 700 000 euron arvosta.

Poliisin jutun yhteydessä takavarikoimia huumeita.

30.1.2020 6:00

Helsinki

Helsingin käräjäoikeus aloittaa tänään Suomen oloissa poikkeuksellisen ison huumejutun käsittelyn. Muun muassa huume-, doping- ja lääkerikoksista on syytteessä peräti 54 henkilöä, joista 15 on vangittuna. Lähes kaikki epäillyt ovat suomen kansalaisia.

Jutun käsittely alkaa torstaina ensimmäisten syytteiden lukemisella. Syytteiden esittely jatkuu ensi viikolla, minkä jälkeen on vuorossa syytteisiin vastaaminen. Jutulle on varattu istuntopäiviä toukokuuhun saakka.

Syytteessä ovat muun muassa poliisia pitkään pakoillut ja Espanjasta syksyllä tavoitettu liivijengi Cannonballin entinen johtaja Janne "Nacci" Tranberg, ja suomalainen liikemies Niko Ranta-aho. He ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Juttu käsitellään käräjäoikeuden turvasalissa, minkä vuoksi sitä ei saa kuvata. Media voi seurata käsittelyä toisessa salissa videoyhteyden kautta. Käsittelyä ei saa tallentaa myöskään videokuvasta.

Poliisi alkoi tutkia juttua vuonna 2018 epäillessään laajaa huumeiden ja dopingaineiden salakuljetusta ja levittämistä. Alkuvuodesta 2019 poliisi aloitti myös toisen huumevyyhdin tutkinnan, joka linkittyi tutkinnan edetessä jo aiemmin aloitettuun tutkintaan.

Poliisi uskoo, että rikolliset toivat Suomeen yhteensä 15 kiloa kokaiinia, 100 000 ekstaasitablettia ja 30 kiloa jauhemaista ekstaasia, kaksi kiloa metamfetamiinia eli kristallia, 20 000 LSD-lappua, kaksi miljoonaa kappaletta muita huumepillereitä ja 60 kiloa hasista.

Poliisi tiedotti joulukuussa, että jutun päätekijöiksi epäillään kahta suomalaismiestä. Poliisin mukaan miehet johtivat organisaation toimintaa Espanjasta käsin ja tekivät läheistä yhteistyötä keskenään.

Apunaan miehillä oli 4–5 henkilön ydinryhmiä, joiden poliisi epäilee hoitaneen laittomien aineiden maahantuonnin, varastoinnin ja levityksen Suomessa.

Osalla rikosvyyhdin epäillyistä on yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, mutta joukossa on myös henkilöitä, joilla ei ole rikostaustaa.

Poliisin esitutkinnan mukaan jutun päätekijäkaksikko aloitti maahantuonnin dopingaineilla vuonna 2016 ja laajensi toimintaa huumausaineisiin vuonna 2018.

Poliisin selvitysten mukaan huumeet salakuljetettiin Suomeen pääosin Alankomaista esimerkiksi rekkoihin piilotettuina.

Aineet levitettiin pääkaupunkiseudulle ja Pirkanmaalle tukkuportaiden kautta perinteiseen katukauppaan, mutta myös salatussa verkoissa toimivien kauppapaikkojen, kuten Silkkitien kautta.

Poliisin arvion mukaan huumerinki hankki toiminnallaan noin neljän miljoonan euron rikoshyödyn. Poliisi on takavarikoinut juttuun liittyen omaisuutta noin 700 000 euron arvosta.

Juttua ovat tutkineet Helsingin, Sisä-Suomen ja Hämeen poliisilaitokset sekä keskusrikospoliisi.

Suomen viranomaiset ovat tehneet tiivistä yhteistyötä EU:n oikeudellisen yhteistyön yksikön Eurojustin ja Espanjan viranomaisten kanssa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut