Näin kouluissa torjutaan koronatartuntoja - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Miten koululaiset voivat säilyttää turvavälit ja voiko koulukavereita kutsua kotiin? Asiantuntija vastaa kuuteen kysymykseen siitä, miten koronatartuntoja torjutaan koulun alkaessa

On tärkeä pitää mielessä, että edes lievien oireiden kanssa kouluun ei tule mennä. Tämä koskee sekä lapsia että aikuisia, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Otto Helve.

Oppilaat pesevät kätensä aina tullessaan ulkoa sisään, lähtiessään ulos sekä ennen ja jälkeen ruokailun.­

12.5.2020 9:17

Peruskoululaiset palaavat tällä viikolla kouluun, ja monissa kodeissa mietitään, miten uudessa tilanteessa pitäisi toimia, jotta lapsi ei saa tartuntaa eikä tartuta muita.

Hallituksen linjaus kouluun paluusta perustuu käsitykseen, että lapset eivät tartuta koronavirusta helposti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijalääkäri Otto Helve on samaa mieltä. ”Kansainvälisten kokemusten perusteella lähiopetus ei vaikuta merkitsevästi epidemian suuntaan”, hän toteaa sähköpostitse.

Helve vastaa kuuteen kysymykseen siitä, mitä kouluissa ja kodeissa voidaan tehdä riskien minimoimiseksi.

1. Koululaisia on todella vaikea saada pitämään turvavälejä. Miten tiukasti niistä täytyy pitää kiinni?

–  Kouluille ei olla antamassa määräyksiä turvaväleistä, vaan väljyyttä haetaan tilaratkaisuilla. Tämä perustuu sekä siihen, että lasten tartuttavuus on nykytiedon valossa vähäisempi kuin aikuisten, mutta myös siihen, että turvaväleistä kiinni pitäminen on lasten kohdalla käytännössä vaikeaa. Tärkeintä on muistaa, että kouluun ei tulla sairaana tai edes lieväoireisena.

2. Miten toimitaan, jos kouluissa ei ole riittävästi käsienpesupaikkoja?

– Silloin, kun vesi- ja saippuapesumahdollisuutta ei ole, suositellaan käyttämään käsihuuhdetta. Pitää kuitenkin muistaa, että aikuisen tulee aina valvoa lasten käsihuuhteen käyttöä.

3. Entä jos koulussa on liian vähän vessoja? Miten usein vessoja tulee siivota ja miten?

– Kouluja ohjeistetaan antamaan ohjeet myös vessojen siivouksesta. Työterveyslaitoksen siivousohje pätee myös kouluissa.

4. Saako lapsi mennä kavereiden kotiin leikkimään, tai saavatko koulukaverit tulla kotiin? Montako kaveria olisi kohtuullinen määrä?

–  Yksiselitteistä ohjetta on mahdotonta antaa, sillä tilanteet ja kaverisuhteet ovat yksilöllisiä. Jos samat lapset ovat lähikontaktissa koulussa ja vapaa-ajalla, ei tartuntariski merkittävästi lisäänny.

5. Pitääkö koululaisen kanssakäymistä isovanhempien kanssa rajoittaa entistä enemmän, kun koulu alkaa?

– Nykytiedon valossa lapset tartuttavat selvästi aikuisia vähemmän. Toisaalta moni isovanhempi kuuluu vaikean koronavirustaudin riskiryhmään. Muissa maissa on tehty ohjeita isovanhempien ja lasten kohtaamisiin, mutta meillä erillistä ohjeistusta ei ole. Riskiryhmiin kuuluvien isovanhempien tulisi punnita tarkkaan lähikontakteja ja järjestää tapaamiset niin, että sellaisia ei synny. Koulujen avaaminen ei vaikuta tähän tilanteeseen.

6. Jos lapselle tulee yskää, nuhaa tai muita oireita, miten pitää menetellä?

– Kouluun ei saa mennä sairaana tai oireisena. Näin allergiakauden aikana on tärkeä pitää mielessä, että edes lievien oireiden kanssa kouluun ei tule mennä. Tämä koskee sekä lapsia että aikuisia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?