Hävittäjähankinta uuden komentajan tärkein hanke – toivoo myös konkreettista ehdotusta kansalaispalveluksesta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hävittäjähankinta uuden komentajan tärkein hanke – toivoo myös konkreettista ehdotusta kansalaispalveluksesta

Nykymuotoisesta sotilaspalveluksesta saadaan kenraali Timo Kivisen mukaan historian parasta palautetta "niin varusmiehiltä kuin reserviläisiltä". Upseerien epäasialliselle käyttäytymiselle ei hänen mukaansa sen sijaan ole Puolustusvoimissa sijaa.

Kenraali Timo Kivinen aloitti puolustusvoimien komentajana torstaina.

1.8.2019 18:59

Puolustusvoimien uusi komentaja, kenraali Timo Kivinen pitää uusien hävittäjien hankintaa komentajakautensa tärkeimpänä asiana.

– Päätöksen jälkeen tulee eräänlainen tarkistuspiste, jossa arvioidaan, miten se tulee vaikuttamaan ensi vuosikymmenen lopun Puolustusvoimiin, Kivinen sanoi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan komentajana.

Hävittäjähanke HX korvaa nykyään Ilmavoimien käyttämät Hornetit uusilla koneilla vuoteen 2030 mennessä.

Ensi vuonna Puolustusvoimat saa hankkeen viideltä ehdokkaalta lopulliset tarjoukset, joiden perusteella se muodostaa oman kantansa poliittisille päättäjille. Hankintapäätös tehdään vuonna 2021.

Kivisen mukaan Puolustusvoimat painottaa hankinnassa koneiden suorituskykyä, elinkaarikustannuksia ja huoltovarmuutta.

Lähivuosien suurhankintojen ohessa Kivinen viitasi myös Laivue 2020 -hankkeeseen, jonka tarkoitus on korvata käytöstä poistuvat merivoimien alukset monitoimikorveteilla. Hankkeen sopimusneuvottelut ovat venyneet.

Kivisen mukaan veronmaksajien rahoille tulee saada asianmukainen vastine.

– Lähdemme siitä, että ratkaisu pitää alkusyksyksi saada ja oletan että näin tulee tapahtumaan.

Asevelvollisuudesta "historian parasta" palautetta

HX-hankkeen ohella Kivinen kertoo pitävänsä tärkeänä asevelvollisuuden elämistä ajassa. Hän toivoo, että asevelvollisten koulutus on nuorille motivoivaa ja vastaa heidän odotuksiaan.

– Nykyjärjestelmä ei ole missään muodoin rikki, saamme historian parasta palautetta niin varusmiehiltä kuin reserviläisiltä.

Esimerkiksi asian varmistamisesta hän nosti sähköisen kutsuntamallin, jossa tulevilta varusmiehiltä kerätään sähköisesti ajatuksia palveluksestaan jo ennen kasvokkain järjestettävää kutsuntatilaisuutta.

Järjestely on jo nyt käytössä erityisjoukkojen haussa. Sähköisiä järjestelmiä voitaisiin hyödyntää myöhemmin myös reserviläisten parissa.

Lisäksi Kivinen huomautti, että asevelvollisuus nauttii kansan tukea asiaa käsittelevissä kyselyissä.

Sen rinnalle ehdotetusta kansalaispalveluksesta Kivinen sen sijaan toivoi konkreettista ehdotusta, johon puolustusvoimat voisi ottaa kantaa. Itse hän ei kuitenkaan tule kyseistä keskusteltavaa mallia tarjoamaan.

– Kansalaispalvelus on puolustusvoimien ulkopuolella. Meillä koulutetaan sotilaallinen maanpuolustus. Se ei ole puolustusvoimien asema lähteä muodostamaan kansalaispalvelusmallia, Kivinen täsmensi Lännen Medialle.

Epäasialliselle käytökselle ei sijaa

Kivinen otti myös kantaa Puolustusvoimien ylintä johtoa ravistelleisiin kohuihin. Hänen mukaansa ei ole hahmotettavissa mitään yksiselitteistä syytä, miksi tapauksia on kertynyt useita lyhyen ajan sisään.

Viime vuonna tuli ilmi kaksi tapausta, jossa lippueamiraali Timo Hirvonen oli toiminut esteellisenä tehtävissä, jotka liittyivät hänen läheistensä palkkapäätöksiin.

Alkuvuoden ajan oikeudessa käsiteltiin Karjalan lennoston entisen komentajan Markus Päiviön epäasiallista käytöstä Lemmenjoki-harjoituksessa syksyllä 2017.

Kivisen mukaan kohuilla on ollut hyväkin puoli.

– Jos vielä meillä on joku täällä rivissä, joka ei ymmärrä tässä näitä käyttäytymisen pelisääntöjä, niin nyt sen varmasti ymmärtävät, Kivinen totesi.

– Omassa johtamistoiminnassani tulen ottamaan nämä asiat esille ja kyllä lähden siitä, ettei tällaisia asioita vastaan tule.

Timo Kivinen

Timo Kivinen on Puolustusvoimien uusi komentaja elokuun alusta alkaen.

Vuonna 1959 syntynyt Kivinen siirtyi komentajaksi pääesikunnan päällikön tehtävästä.

Aiemmin hän on toiminut muun muassa Puolustusvoimien strategiapäällikkönä ja Karjalan prikaatin komentajana.

Kivinen on naimisissa, ja hänellä on neljä lasta sekä viisi lastenlasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: