Marin Ylellä: Valmiuslain käyttöönotto oli oikea päätös - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Marin Ylellä: Valmiuslain käyttöönotto oli oikea päätös

Antti Rinteen eläkeläisille lupaama vappusatanen jäämässä koronan jalkoihin.

Pääministeri Sanna Marin on puolustanut Suomessa käyttöön otettuja kovia rajoituksia.

14.6.2020 17:41

Helsinki

Maaliskuun päätös ottaa Suomessa käyttöön valmiuslaki koronaepidemian takia oli oikea, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Yleisradion Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Normaalissa lainsäädännössä ei ollut kaikkia työkaluja, joita koronan torjunnassa on tarvittu, Marin arvioi.

Hallitus neuvottelee maanantaina valmiuslain jatkosta ja siitä, tarvitaanko valmiuslain nojalla säädettyjä määräyksiä vielä.

Marin ei ennakoinut päätöksiä vaan totesi, että ratkaisut tehdään asiantuntijoiden arvioiden ja tautitilanteen perusteella.

– Tietenkin me kaikki toivomme, että epidemiatilanne paranee ja että pääsemme pois poikkeuksellisista oloista, Marin sanoi.

Hallitus voi tarvittaessa antaa asetukset, joilla valmiuslain pykälät kumotaan jo ennen kesäkuun loppua.

Marin puolusti Suomessa käyttöön otettuja kovia rajoituksia, vaikka ne ovat vaikuttaneet ihmisten elämään monin tavoin.

– On pidetty ihmisten oikeutta terveyteen ja elämään tärkeämpinä.

Monissa hoivakodeissa vanhukset eivät vieläkään ole päässeet tapamaan läheisiään edes ulkotiloissa, vaikka ohjeita on höllennetty, kuten STT kertoi sunnuntaina. Marin totesi, että hallituksen näkemys on selvä ja että tapaamisia tulisi voida järjestää.

–Tässäkin koronatilanteessa on nähty miten ongelmallista on, jos henkilökuntaa on ollut liian vähän.

Vappusatanen jäämässä pois

Talouden elpymiseen tähtääviä toimia saatetaan Marinin mukaan sopia loppukesän budjettiriihessä. Hän ei ottanut kantaa siihen, voisiko kysymykseen tulla Saksan mallinen arvonlisäveroale tai suora rahanjako ihmisille. Tärkeintä on saada talous taas kasvuun ja työllisyys uudelleen nousuun, Marin sanoi.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen eläkeläisille lupaama niin sanottu vappusatanen ei Marinin mukaan kuitenkaan ole toteutumassa.

– On vaikea edetä tämän kokonaisuuden osalta. Tilanne on muuttunut nyt niin dramaattisesti, että on vaikea nähdä, että tämänkaltaisiin määrärahoihin olisi tällä hallituskaudella enää mahdollisuutta, Marin myönsi.

Vanhempainvapaa ei ajankohtainen

Marin sai kysymyksen, voisiko pääministeri jäädä perhevapaalle, kuten muut ministerit ovat tehneet. Marin on Me Naiset -lehden haastattelussa sanonut toivovansa tyttärelleen pikkusisarusta.

– Pääministerille tämänkaltainen järjestely ei ole mahdollinen, koska kun pääministeri eroaa niin silloin koko hallitus eroaa. Mutta kuten olen todennut, että nuorena naisena pitää huomioida myös perhetilanne, kun se on ajankohtainen.

Juuri nyt ei perheenlisäystä ole tulossa.

– Voin todeta, että tämä asia ei ole nyt tällä hetkellä minulle ajankohtainen eikä hallitus ole mihinkään eromassa tai kaatumassa, Marin sanoi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: