Kohutut kettukuljetukset eivät lähteneet Kokkolasta Kiinaan, ainakaan vielä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kohutut kettukuljetukset eivät lähteneet Kokkolasta Kiinaan – ainakaan vielä viime yönä

Kiinalaisomistuksessa olevalta tarhalta on tiettävästi jo aikaisemmin lennätetty Kiinaan lähes 5 000 elävää sinikettua.

Kohun kohteeksi joutuneen JP Turkis Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pan Jianping seurasi turkistarhaajien mielenilmausta Kokkolassa.

18.1.2020 11:06

Kokkolalaiselta turkistarhalta on tarkoitus lennättää pari tuhatta elävää sinikettua Kiinaan. Toistaiseksi kuljetukset eivät tiettävästi ole kuitenkaan alkaneet. Keskipohjanmaa-lehti kertoi lauantaiaamuna, että lentokenttäkuljetukseen tilatut kolme liettualaista rekkaa lähtivät Kokkolasta matkaan lauantain vastaisena yönä, mutta eläimiä niiden kyydissä ei syystä tai toisesta ollut.

Kuljetuksia vastustavat ja tilannetta paikan päällä seuraavat turkistarhaajat pyysivät poliisia tarkastamaan rekat lähinnä kettujen hyvinvoinnin varmistamiseksi. Poliisi pysäyttikin ajoneuvot yöllä Jalasjärvellä ja tiettävästi totesi, että rahtina ei ollut kettuja.

Tarha, jolta siitoseläimiksi tarkoitettuja kettuja on määrä viedä lentokentälle ja edelleen Kiinaan, siirtyi muutama vuosi sitten suomalaiselta tarhaajalta kiinalaisomistukseen.

Keskipohjanmaan tietojen mukaan tarhalta on jo aiemmin viety Kiinaan tuhansia eläviä kettuja. Vuonna 2018 sinne lennätettiin kahdella eri lentokonekuljetuksella todennäköisesti reilut 4 500 eläintä. Ainakin toisessa kuljetuksessa mukana oli luultavasti myös naaraseläimiä.

Turkistarhaajat ovat paheksuneet siirtoja sekä Kiinan löysien eläinsuojelumääräysten että oman elinkeinonsa turvaamisen vuoksi. Kiinaa pidetään turkisalalla Suomen pahimpana kilpailijamaana.

Kokkolan kohukuljetukset ovat turkisalalla siitä harvinainen tapaus, että se yhdistää tarhaajia ja eläintensuojelijoita. Myös suojeluväki vastustaa eläinkuljetuksia.

Elävien eläinten kuljettamisessa ulkomaille ei kuitenkaan ole lähtökohtaisesti mitään laitonta, kunhan kaikki vaaditut edellytykset täyttyvät.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut