Oikeus vapautti toisen sisaren - viisikymppinen nainen on äidin murhan ainoa epäilty - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tytär surmasi iäkkään äitinsä Espoossa – poliisi äimistyi epäillyn olemuksesta rikospaikalla: Ei ollut koskaan nähnyt vastaavaa

Käräjäoikeus toteaa viisikymppisen espoolaisnaisen tappaneen 84-vuotiaan äitinsä julmalla ja raa’alla tavalla. Oikeus katsoo, että naisen sisar on viaton.

Poikkeuksellinen henkirikos sattui Matinkylässä tammikuussa. Vanhuksen teilasi toinen hänen tyttäristään.

20.7.2019 20:34

Espoon käräjäoikeus antoi Matinkylän viime tammikuisesta henkirikoksesta perjantaina välituomion. Oikeus toteaa, että viisikymppinen espoolaisnainen on menetellyt syyttäjän kuvaamalla tavalla.

Naisen lähes samanikäinen sisar sitä vastoin on viaton eikä millään lailla osallinen siskonsa väkivaltaan.

Nainen juotti ensin äidilleen vettä, jossa oli rauhoittava – joskaan ei tappava – annos Temesta-lääkettä. Myöhemmässä vaiheessa hän kohdisti äitiinsä brutaalia väkivaltaa.

84-vuotias nainen kuoli kuristamisesta johtuneeseen tukehtumiseen, mutta sai lisäksi kaulanikamiinsa murtumia muun voimakkaan väkivallan vuoksi. Naisella oli muitakin murtumia.

Syyttäjä vaatii naiselle rangaistusta murhasta.

Henkirikos voidaan tuomita murhana, mikäli tappo on kokonaisharkinnan perusteella suunnitelmallinen ja/tai erityisen raaka ja julma.

Tähän tulokseen Espoon käräjäoikeus tuli. Oikeus piti Matinkylän henkirikosta vakaasti harkittuna sekä myös raakana ja julmana. Välituomiossaan käräjäoikeus ei kuitenkaan kertaakaan lausunut murha-sanaa.

”Rangaistusvankilan työntekijä”

Tuomion aika on vasta ensi syksynä tai talvella, kun lääkärien lausunto on oikeuden käytössä.

Käräjäoikeus määräsi, että syytetylle tulee tehdä oikeuslääketieteellinen mielentilatutkimus. Tällainen tutkimus tehdään valtion suljetussa mielisairaalassa. Syytetty viedään vangittuna mielisairaalaan.

Aikaa perusteellinen mielentilatutkimus vaatii tyypillisesti kolme, neljä kuukautta.

Mielentilatutkimukselle on tässä asiassa kaksi pätevää perustelua: itse teko, josta mahdollinen rangaistus on elinkautinen vankeus ja toiseksi syytetyn jo aiemmin diagnosoidut terveysongelmat. Espoolaisnainen sairastaa skitsofreniaa, jonka lääkitys ei ole viime aikoina ollut tasapainossa.

Oikeus havaitsi syytetyn epävakaan mielenterveyden myös hänen omista sanoistaan. Nainen oli todennut paikalle hälytetylle poliisipartiolle olevansa ”rangaistusvankilan työntekijä”.

”Kuoli... vanhuuttaan”

Sisarensa kuulustelukertomuksen mukaan syytetty oli tuoreeltaan vastannut tämän syytökseen ”sinä tapoit äidin”, että kyseessä ole murha vaan ”kuolemanrangaistus”.

Myös hätäkeskuksen päivystäjä ja rikospaikalle saapunut poliisipartio kummastelivat murhasyytetyn ”omituista käytöstä”.

Oikeudessa todistaneen konstaapelin mukaan nainen vaikutti välinpitämättömältä.

– Ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut eikä vainaja olisi paikalla.

Konstaapeli jatkaa, ettei ole törmännyt vastaavaan käytökseen 13-vuotisen poliisiuransa aikana.

Syytetty oli itse soittanut tuoreeltaan hätäkeskukseen. Puhelussa hän ensin tervehdittyään oli todennut: ”Mun äiti on kuollut.”

Päivystäjä kysyi tilanteesta tarkemmin, johon nainen totesi ”no joo, hän kuoli” jatkaen kohta sitten, että ”vanhuuttaan”.

”Hirveän vaikea ihminen”

Välituomiossaan käräjäoikeus toteaa, ettei iäkäs nainen todellakaan kuollut vanhuuttaan. Tämän tytär tiesi hyvin. Ilmauksellaan nainen epätoivoisesti yritti pestä itseään puhtaaksi.

Syytetty kiisti rikoksen niin oikeudessa kuin myös keväällä poliisikuulusteluissa. Oikeudessa hän vaikeni, mutta oli jonkin verran avautunut esitutkinnassa.

Poliisikuulusteluissa nainen oli todennut äitinsä olleen ”hirveän vaikea ihminen”, jota oli aina pitänyt totella kaikessa.

Naisen mukaan äiti oli istunut lattialla. Hän oli nostanut äidin sohvalla. Äiti oli miltei nukahtanut ja hänen hengityksensä oli ”krohahdellut”, minkä jälkeen hän oli kuollut.

Sen jälkeen hän meni kertomaan kuolemasta nukkumassa olleelle sisarelleen ja soitti myöhemmin hätäkeskukseen.

Kiisti järjestelmällisesti

Epäilty totesi poliisikuulusteluissa, että äiti oli tukehtunut.

Epäilty jatkoi, että äiti oli aikanaan käyttänyt heihin (lapsiin) asetonia, myrkkyä. Hän ei kuitenkaan ollut kohdistanut äitiinsä väkivaltaa eikä myöskään sanonut sisarelleen tämän väittämää kuolemanrangaistus-sanaa.

Epäilty kiisti poliisille niin ikään sekoittaneensa mitään lääkeainetta lasiin tai mukiin. Hän korosti soittaneensa hätäkeskukseen.

Äidin väkivaltaiselle kuolemalle ei epäilty poliisikuulusteluissa osannut antaa mitään muuta selitystä kuin sen, että sisar aiheutti äidin kuoleman.

Savusti äidin kodistaan

Rikos sattui syytetyn sisaren asunnossa Espoossa. Äiti oli muuttanut asuntoon muutama viikko aiemmin omasta asunnostaan Leppävaarasta.

Käytännössä 84-vuotias nainen eli tyttärensä kanssa evakossa. Hänen omaan kotiinsa oli marraskuussa toinen tytär valtaisine tavaramäärineen muuttanut saatuaan häädön kodistaan.

Äidille oli rikosaikaan jo tiedossa paikka palvelukodista. Ystävilleen vanhus oli todennut, ettei halua olla tyttärensä riesana. Oman asunnon vuokrasuhteen hän oli sanonut irti.

Murhasyytetyn välit äitiin ja sisareen olivat huonot. Syynä oli muun muassa tämän majoittuminen äidin kotiin ja se, että hän oli väärinkäyttänyt äidin ja ilmeisesti myös sisarensa rahoja. Molemmille oli syntynyt velkoja.

Joulukuussa nainen pahoinpiteli äitiään. Ystävät näkivät vanhuksen mustuneet kasvot sekä mustelmat käsivarsissa. Ystävät soittivat hätäkeskukseen.

Välituomiossaan oikeus toteaa pahoinpitelyn näytetyksi toteen.

Äiti moitti ujoksi

Sisar pelkäsi siskoaan. Vanha äiti ei ehkä niinkään pelännyt, mutta ymmärrettävästi kärsi ja nähtävästi myös häpesi.

Tästä huolimatta rikospäivänä kaikki kolme olivat yhdessä.

Äidin asunnossa majaillut sisko oli soittanut sisarelleen ja kertonut tulevansa kylään Matinkylään. Sisar oli ollut vastahakoinen. Äiti oli kuitenkin moittinut häntä ujoksi. Äiti puhui empivän tyttärensä ympäri. Sisko sai tulla taloon.

Iltaa vietettiin yhdessä, mutta yhteisiä puheenaikeita ei juuri ollut.

Sisaren poliisille antaman kertomuksen mukaan he olivat ruokailleet. Seuraava muistikuva hänellä on, että äiti oli istunut keittiön lattialla ja sisko kysyi tältä, haluaako tämä että hän potkii tätä päähän.

Sisaren mukaan hän oli kysynyt samassa yhteydessä - nähtävästi viitaten Temestaan - aikooko tämä myrkyttää äidin.

Piti puheita ”harhoina”

Perjantaisella välituomiollaan Espoon käräjäoikeus katsoo, ettei matinkyläläisellä naisella ole osuutta sisarensa tekoihin. Vain sisar yksin on teot tehnyt.

Kuulustelukertomuksena mukaan nyt murhasyytteestä vapautettu sisar oli nostanut äidin keittiön lattialta ja kantanut olohuoneen sohvalle. Äiti oli ollut tuolloin elossa.

Hän ymmärsi pahoinpitelyn tapahtuneen. Hän oli todennut siskolleen, että tämän pitää lähteä pois talosta. Sisko oli kuitenkin lyönyt häntä. He ajautuivat tappeluun.

Heikompi siskoista eli matinkyläläinen jäi alakynteen ja vetäytyi lepäämään.

Nainen uskoo levänneensä noin 30 minuuttia. Herättyään hän meni olohuoneeseensa ja kuuli sisareltaan äidin kuolleen.

Kuulusteluissa nainen oli todennut, että sisko oli aiemmin sanot äidin tehneen pahaa ihmisille ja että äiti on paha ihminen. Lisäksi sisko oli todennut, että äidin ei pidä päästä palvelukotiin.

Kuulusteltava ilmoitti, että hänen sisarensa tällaiset puheet ovat ”harhoja”.

Miksi Temestaa?

Oikeus pitää naisen menettelyä sekä harkittuna että julmana ja raakana.

Oikeus ei löytänyt järkevää selitystä sille, miksi syytetty oli juottanut Temestaa äidilleen.

Vainajan verestä mitattu loratsepaami-pitoisuus on lääkinnällisten raja-arvojen sisällä eli ei itsessään lainkaan tappava annos.

Syytetty oli äitiään paitsi nuorempi, myös merkittävästi suurempi ja vahvempi. Hän olisi kyennyt ruhjomaan äidin ilman lääkettäkin.

Temestan käytön perimmäinen syy ei selvinnyt.

Ei järkevää motiivia

Käräjäoikeus ei ylipäätään löytänyt järkeenkäypää motiivia henkirikokselle.

Syytetty tiesi, ettei äidiltä jää lapsille rahassa mitattavaa perintöä. Äidin huonekaluilla ja tavaroilla ei ole merkittävää rahallista arvoa, syytetty oli niitä koettanut jo kaupata.

Nainen tiesi, että äiti oli menossa lähiaikoina hoitokotiin asumaan eikä äidin vuokran-antaja jatka vuokrasopimusta hänen kanssaan. Hän oli joka tapauksessa jäämässä asunnottomaksi.

Käräjäoikeus toteaa, että vastaajan elämäntilanne oli ”eittämättä koitunut vaikeaksi”. Asiassa ei kuitenkaan ole esitetty selvitystä, että teon motiivi olisi ollut tyttären äitiään kohtaan tuntema viha.

Jutun käsittely alkoi oikeudessa jo toukokuussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: