Kokko sytytettiin kielloista huolimatta: ”Maalaisjärjen voitto”, somessa iloittiin - pelastuslaitos tyrmää vaarallisena - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kokkokieltoa uhmattiin ympäri Suomen, somessa lainrikkomista kutsuttiin ”maalaisjärjen voitoksi” - pelastuslaitos tyrmää viritelmät vaarallisena

Kokkojen sytyttäminen on kielletty suuressa osassa maata, mutta juhannusaattona kokkoja poltettiin silti.

22.6.2019 21:13

Perjantaina monissa juhannusjuhlissa jouduttiin pettymään: kokkoa ei saanut sytyttää perinteistä huolimatta.

Ilmatieteen laitos on antanut metsä- ja ruohikkopalovaroituksen Etelä- ja Keski-Suomeen, joten kokkojen sytyttäminen on kielletty näillä alueilla. Kokkoja saa polttaa vain Kainuussa, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Iltalehti on saanut viestejä, joissa kerrotaan, että kokkoja on kuitenkin sytytetty juhannusaattona varoitusalueilla.

Esimerkiksi Kanta-Hämeessä paikallisen kylän julkisessa Facebook-ryhmässä on iloittu kokon polttamisesta. Julkaistujen kuvien ja kommenttien perusteella kokko sytytettiin kellumaan järvelle.

– Maalaisjärki voitti, ryhmässä kirjoitetaan.

Vastoin lakia

Uusi tiukennettu pelastuslaki tuli voimaan tämän vuoden alussa ja siinä määritetään, että nuotion tai avotulen sytyttäminen ei ole sallittua lainkaan, mikäli alueelle on annettu metsä- tai ruohikkopalovaroitus. Ei edes veden päällä.

Hämeen poliisilaitokselta kerrotaan, että alueella kokoista on tullut yhdeksän ilmoitusta. Poliisilla tai pelastuslaitoksella ei ollut tehtävää kyseisen Facebook-päivityksen kokosta.

Pelastuslaitos sammutti Forssan alueella kaksi kokkoa ja Hämeenlinnassa ainakin yhden. Forssan alueen päivystävä palomestari Toni Pyökäri kertoo, että sammutuskohteissa juhlijat olivat närkästyneitä. Linja oli kuitenkin selvä: alueella oli todella kuivaa ja maastopalovaara oli suuri.

Pyökärin mukaan myös veteen sytytetyssä kokossa on riskejä. Etenkin silloin, kun kokko on lähellä rantaa. Kipinät voivat kantaa hyvinkin kauas.

– Leviämisen vaara on ilmeinen pelkästään kipinöiden takia, varsinkin kun on iso kokko kyseessä. Kukaan ei pysty hallitsemaan kipinöitä, Pyökäri sanoo.

Ihmisten kunto ratkaisee

Hämeenlinnan alueen päivystävän palomestarin Pertti Tengvallin mukaan usein käy myös niin, että kokko jätetään vartioimatta yöksi, ja aamulla tuuli yltyy ja kokon jämät syttyvät.

Tengvall sanoo, että kokon sytyttäminen veteen ponttoonien varaan on tyypillinen kotitekoinen turvaviritelmä. Lisäksi on tapana varata vesiastioita koko ympärille. Kuinka tehokkaita keinoja nämä sitten ovat?

– Enemmänkin se on kiinni siitä, missä kunnossa ne ihmiset ovat, jotka vahtivat kokkoa, Tengvall vastaa.

Kokon sytyttäminen on pelastusrikkomus, josta voidaan määrätä sakkorangaistus. Hämeen poliisin mukaan alueella ei ole kuitenkaan kirjattu kokoista rikosilmoituksia.

Myös muilla kieltoalueilla kokkoja on poltettu. Varsinais-Suomessa on perjantain ja viime yön aikana sammutettu seitsemän paloa. Niistä kolme oli kokkoja, jotka olivat levinneet. Paloista kolme oli nuotioita, jotka olivat jääneet palamaan. Pelastuslaitokselta muistutetaan, että vaikka alueella on lauantaiaamuna satanut, varoitukset pysyvät voimassa.

Helsingin pelastuslaitos kävi perjantaina sammuttamassa suuren kokon Suomenlinnassa. Asiasta tehtiin rikosilmoitus. Myös Iltalehti uutisoi asiasta. Sen lisäksi Helsingissä ilmoituksia on tullut muutamasta pienestä nuotiosta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos