Päätös Suomen uudesta hävittäjästä tehdään ensi vuonna - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Päätös Suomen uudesta hävittäjästä tehdään ensi vuonna – puolustusvoimat sai vastaukset tarkennettuun tarjouspyyntöön Hornetien korvaajista

Puolustusvoimat valitsee Hornetien korvaajat viidestä hävittäjämallista. Hankintaan on varattu 7–10 miljardia euroa.

Ruotsalaista Saab Gripeniä esiteltiin torstaina Pirkkalassa.

31.1.2020 17:55

Puolustusvoimien logistiikkalaitos on saanut vastaukset Hornet-hävittäjien seuraajahankkeen (HX-hanke) tarkennettuun tarjouspyyntöön viideltä hävittäjävalmistajalta.

Vastauksissa tarjoajia pyydettiin kokoamaan alustavassa tarjouksessaan ja neuvotteluissa antamansa tiedot selkeäksi, päivitetyksi ja parannetuksi kokonaisuudeksi.

Puolustusvoimat lähetti lokakuussa 2019 tarjouspyynnön viidestä konetyypistä: yhdysvaltalaisista Boeing F/A-18 Super Hornetista ja Lockheed Martin F-35:stä, ranskalaisesta Dassault Rafalesta, britannialaisesta Eurofighter Typhoonista ja ruotsalaisesta Saab Gripenistä.

HX-hankkeen tarkoituksena on hankkia puolustusvoimille Hornetien korvaajat. Hävittäjien ostamiseen on varattu noin 7–10 miljardia euroa.

Puolustusvoimat testaa parhaillaan hävittäjäehdokkaita. Testien keskuspaikka on Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohta. Jokaisen monitoimihävittäjän testaamisen on varattu viikko.

Tärkein valintakriteeri on sotilaallinen suorituskyky

Hävittäjävalmistajilta saadut vastaukset sisältävät tietoa kunkin hävittäjävaihtoehdon ympärille rakentuvasta kokonaisuudesta, jonka tavoitteena on tuottaa Suomen puolustuksen kannalta paras mahdollinen suorituskyky.

Lentokoneiden lisäksi hankittavaan kokonaisuuteen kuuluvat muun muassa tekniset järjestelmät, tarvittavat huoltovälineet, koulutusjärjestelmät, varaosat, aseet ja sensorit.

Hornetien korvaajien valinnassa tärkein yksittäinen tekijä on hävittäjän sotilaallinen suorituskyky ja sen ylläpito koko koneen elinkaaren ajan.

Hankkeen tarjouskilpailu käynnistyi alustavalla tarjouspyynnöllä huhtikuussa 2018, johon tarjoajat vastasivat tammikuussa 2019. Tämän jälkeen on neuvoteltu tarjousten sisällöstä kunkin tarjoajan kanssa.

Nyt käynnissä on HX-hankkeen toinen neuvotteluvaihe, jossa määritellään hankintakokonaisuuksien lopulliset sisällöt.

Valmistajilta pyydetään vuoden 2020 loppupuolella lopulliset tarjoukset, jotka puolustushallinto arvioi.

Päätöksen Hornet-kaluston korvaajasta tekee valtioneuvosto vuonna 2021. Puolustusvoimien on tarkoitus ottaa uudet hävittäjät käyttöön 2020-luvun loppupuolella.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut