Finnairin kone Vaasasta Helsinki-Vantaalle laskeutui rikkoutuneella renkaalla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Finnairin kone Vaasasta Helsinki-Vantaalle laskeutui rikkoutuneella renkaalla – koneessa oli 86 ihmistä

Rikkoutuneen renkaan kappaleita oli löytynyt kiitotieltä niin Vaasasta kuin Helsinki-Vantaalta. Kuvituskuva Helsinki-Vantaalta ei liity lauantain tapahtumiin.

6.4.2019 18:56

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on aloittanut alustavan tutkinnan Helsinki-Vantaalle lauantai-aamuna rikkoutuneella renkaalla laskeutuneesta lentokoneesta.

Otkesin viestintäpäällikkö Sakari Lauriala kertoo kyseessä olleen Vaasasta aamukuudelta lähteneen Finnairin lennon Airbus A319 -matkustajakoneen.

– Tämänhetkisen tiedon perusteella rengasrikko tapahtui jo Vaasassa lentoon lähdössä ja se oli ohjaamohenkilökunnan tiedossa koneen tullessa laskuun.

Renkaan kappaleita löydettiin Laurialan mukaan kiitotieltä sekä Vaasasta että Helsinki-Vantaalta.

Koneessa oli miehistö mukaan lukien 86 ihmistä. Henkilövahinkoja ei syntynyt.

– Lentokone oli laskeutunut Helsinki-Vantaalle ja rullannut rullaustielle, josta se oli hinattu asematasolle. Tämän jälkeen matkustajat olivat päässeet koneesta pois, Lauriala selvittää.

Hänen mukaansa rikkoutunut rengas on vasemman päälaskutelineen uloin rengas.

– Mikään ei viittaa siihen, että vieras esine olisi rikkonut renkaan. Lisää selviää alustavassa tutkinnassa.

Airbus A319 -konetyypissä on yksi rengaspari keulassa, yksi pari vasemmassa päälaskutelineessä ja yksi pari oikeassa päälaskutelineessä.

– Matkustajalentokoneisiin nämä kriittiset järjestelmät usein kahdennetaan, Lauriala toteaa.

Tilanteen alustava tutkinta kestää yleensä viikoista kuukausiin. Lauriala arvioi, että alustava tutkinta riittänee tässä tapauksessa.

Rengasvaurion kärsinyt kone menee sekä Otkesin että koneen omistajan tutkittavaksi. Otkes saa myös lentoarvotallentimen tiedot käyttöönsä.

Laurialan mukaan nyt koettu mahdollinen vaaratilanne on verrattain harvinainen.

– Astetta vakavampi samankaltainen tilanne oli kesäkuussa vuonna 2009, hän muistelee.

Silloin Shanghaista Kiinasta Helsinki-Vantaalle matkalla olleen Airbus A340-313 matkustajalentokoneen vasemman päälaskutelineen sisemmän takarenkaan pinnoitus irtosi sillä seurauksella, että revenneet palaset vahingoittivat koneen laskuteline- ja jarrujärjestelmän hydrauliputkia.

Kone jatkoi matkaansa ja laskeutui ilman lisävaurioita Helsinki-Vantaalle.

– Näitä tilanteita on tärkeä tutkia, koska siinä voi löytyä kaikkia hyödyttävä turvallisuustietoa syyllisiä osoittamatta, Lauriala lisää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos