Näin itsenäisyyspäivän mielenosoitukset etenevät - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Natsien vastustajat lähtivät liikkeelle – poliisi ottanut tänään 7 kiinni

Helsinki ilman natseja -kulkue.

6.12.2019 16:45 | Päivitetty 6.12.2019 18:07

”Jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin”, kuuluu kokoontumis- ja yhdistymisvapauslain 13. pykälän ensimmäinen virke. Tuota oikeutta hyödynnetään erityisesti itsenäisyyspäivänä.

Helsingin poliisille on ilmoitettu kuusi kulkuetta ja mielenosoitusta. Useimmat niistä ovat tuttuja aiemmilta vuosilta.

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä Soldiers of Odin -kulkueessa nähtiin selkeitä uusnatsistisen aatteen tunnuksia. Poliisi ei kuitenkaan poistanut uusnatseille tunnusomaisia banderolleja tai niitä kantaneita marssijoita kulkueesta.

Helsingin Soldiers of Odinin Turvallinen Suomi takaisin -mielenosoituksessa oli mukana runsaasti uusnatseja.

Iltalehden tietojen mukaan poliisi otti kiinni viisi uusnatsia metrossa. Lisäksi kaksi vastamielenosoittajaa otettiin kiinni kulkueen liepeiltä.

Helsingin poliisille on ilmoitettu kuusi kulkuetta ja mielenosoitusta itsenäisyyspäivälle. Soldiers of Odin -kulkue oli näistä ensimmäinen, tämän jälkeen alkoi Helsinki ilman natseja -kulkue.

Suomessa jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin. Tuota oikeutta hyödynnetään erityisesti itsenäisyyspäivänä.

Katso suora lähetys mielenosoituksesta:

Samanaikaisesti

Helsinki ilman natseja -kulkue

Helsinki ilman natseja -kulkue järjestetään noin kello 16–19. Kulkue lähtee liikkeelle noin puoli kuudelta. Reitti kulkee Narinkkatorilta Arkadiankadulle ja Runeberginkadun kautta Taivallahdenaukiolle.

Kulkue järjestetään neljättä kertaa. Alun perin se on ollut vastamielenosoitus Pohjoisen vastarintaliikkeen (PVL) uusnatsien kulkueelle. Helsinki ilman natseja on pyrkinyt aina kohtaamaan PVL:n kulkueen. Tänä vuonna kulkue vastustaa 612-soihtukulkuetta.

Helsinki ilman natseja on houkutellut paikalle myös äärivasemmistolaisia anarkisteja ja antifasisteja. Itse tapahtuma on sujunut aina rauhallisesti, mutta sen liepeiltä on otettu yksittäisiä ihmisiä kiinni.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Helsinki ilman natseja -kulkue on sujunut itsessään rauhallisesti. Sen sijaan sen liepeiltä on otettu kiinni yksittäisiä vandaaleja ja tihutöiden tekijöitä. Järjestävä koalitio on sanoutunut häiriköistä irti. Kuva vuodelta 2018.

Anarkistit ja antifasistit ovat aiheuttaneet vuosien varrella myös valtavasti aineellisia tuhoja. He ovat ennen PVL:n ensimmäistä marssia osoittaneet mieltään muun muassa Presidentinlinnan edustalla elitismiä vastaan. Tilanteet ovat yltyneet joinain vuosina mellakoiksi.

Vuonna 2017 anarkistit ilmoittivat polttaneensa kolme autoa Vantaalla 612-kulkueen jatkojuhlien edustalla. Helsinki ilman natseja -tapahtuma on kuitenkin sanoutunut jyrkästi irti anarkistien ja antifasistien toiminnasta.

Parhaimmillaan tapahtuma on kerännyt lähes 2000 osallistujaa. Tapahtuman järjestää Helsinki ilman natseja -koalitio, mutta sen taustalla on ollut muun muassa Vasemmistonuoret ja Vihreät nuoret.

612-soihtukulkue

612-soihtukulkue järjestetään noin 18–20.30. Kulkue lähtee liikkeelle Töölöntorilta noin kello seitsemän. Kulkue etenee Runeberginkatua pitkin Pohjoisen rautatienkadun ja Mechelininkadun kautta Hietaniemen hautausmaan sankarihaudoille.

Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2014 alkaen. 612.fi-yhdistys ilmoittaa olevansa poliittisesti sitoutumaton. Kansallismielinen kulkue on kuitenkin liitetty vahvasti äärioikeistoon ja muun muassa Pohjoismainen vastarintaliike on kehottanut jäseniään osallistumaan siihen. Kulkueessa on näkynyt myös PVL:n tunnuksia.

612-soihtukulkueeseen osallistuu tuhansia ihmisiä. Kuva vuodelta 2016.

Anarkistit ja antifasistit ovat häirinneet kulkuetta vuosittain. Vuonna 2017 kulkuetta heitettiin kananmunilla. Samana vuonna kohistiin, kun Töölöntorilla oli tarkoitus järjestää samaan aikaan Suomen 100-vee synttärit -lastentapahtuma alpakoineen. Taustalla oli soihtukulkueen häiritsemisyritys, vaikka järjestäjät aluksi kiistivät sen. Lopulta alpakkatapahtuma väistyi.

Parhaimmillaan tapahtuma on kerännyt lähes 3 000 osallistujaa. Tapahtuman järjestää 612.fi-yhdistys, mutta tapahtumaan on liitetty henkilöitä muun muassa Suomen Sisusta, Pohjoisesta Vastarintaliikkeestä sekä Soldiers of Odinista.

Yksittäiset hyökkääjät ovat pyrkineet häiriköimään 612-soihtukulkuetta. Kuva vuodelta 2016.

Turvallinen Suomi takaisin

Soldiers of Odin on ilmoittanut keskiviikkona järjestävänsä kulkueen nimeltä Turvallinen Suomi takaisin. Äärioikeistolaisena ja maahanmuuttovastaisena tunnettu katupartio antoi ilmoituksensa samana päivänä, kun poliisi päätti kieltää uusnatsien Kohti vapautta -kulkueen.

Soldiers of Odin kävi vielä neuvotteluita Helsingin poliisin kanssa torstaina. Ilmoituksen mukaan marssin on tarkoitus alkaa kello 16.00, mutta reitti on vielä avoinna.

Soldiers of Odin on aikaisempina vuosina osallistunut Pohjoismaisen vastarintaliikkeen uusnatsien marssille. Yksittäiset häiriköt ovat aikaisempina vuosina häirinneet kulkuetta. Yksi äärivasemmistoon liitetty henkilö ryntäsi PVL:n kulkueeseen heti ensimmäisenä vuonna. Kulkuetta vastaan on osoitettu mieltä myös rauhanomaisin ja laillisin keinoin.

Soldiers of Odin on ilmoittanut järjestävänsä itsenäisyyspäivänä kulkueen.

Vuonna 2018 ryntäystä ei tapahtunut, mutta poliisi otti muutaman mielenosoittajan kiinni, kun viranomaiset kävivät hakemassa kulkueen kärjestä natsien hakaristiliput pois. Neljä ihmistä otettiin kiinni.

Poliisi ei osaa arvioida, paljonko marssiin on osallistumassa ihmisiä. PVL:n marsseihin on osallistunut joka vuosi kolminumeroinen luku ihmisiä.

Pohjoismainen vastarintaliike ei saa marssia omalla nimellään eikä myöskään Kohti vapautta -nimellä. Järjestön edustajat ovat kannustaneet omiaan osallistumaan Soldiers of Odinin ”kansallismieliseen” kulkueeseen.

Ylioppilaiden soihtukulkue

Ylioppilaiden soihtukulkue järjestetään tänäkin vuonna. Tilaisuus alkaa iltaviideltä seppeleiden laskulla sankariristille Hietaniemen hautausmaalla. Sen jälkeen kulkue etenee Arkadiankadun, Pohjoisesplanadin, Presidentinlinnan, Mariankadun ja Aleksanterinkadun kautta Senaatintorille.

Senaatintorilla on ollut perinteisesti muun muassa kuorolaulua ja juhlatervehdyksiä. Ylioppilaiden soihtukulkue on perinteisesti sujunut täysin rauhallisesti. Se on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1951.

Tapahtuman järjestävät pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat sekä opiskelijakunnat METKA ja Helga. Tapahtumaan suositellaan tummaa vaatetusta ja ylioppilaslakkia. Tilaisuuteen voi osallistua reilusti yli tuhat ihmistä.

Yksityishenkilöiden ilmoitukset

Lisäksi poliisi on saanut kaksi ilmoitusta yksityishenkilöiltä. Iltalehden tietojen mukaan tekijät ovat tunnettuja yhteyksistään äärioikeistoon.

Toinen tilaisuus on Mielenilmaus itsenäisyyspäivän juhlan kunniaksi. Se alkaa noin kolmelta. Kulkue lähtee liikkeelle neljän aikaan todennäköisesti Museokadulta Runeberginkadun kautta Mäntymäen kentälle.

Illan viimeinen ilmoitettu tilaisuus taas on Itsenäisyyspäivän muistotilaisuus. Sen ilmoitettu ajankohta on 21–23.30. Tilaisuus on eduskunnan pikkuparlamentin edustalla. Poliisin mukaan tilaisuudessa jaetaan ainakin soppaa. Järjestäjän mukaan kyseessä ei ole mielenosoitus, vaan rauhallinen muistotilaisuus.

Pikkuparlamentin edustalla oli soppatilaisuus myös vuonna 2018. Tuolloin järjestäjänä oli Suomen kansa ensin -liike sekä Reformi-liike. Tilaisuuden piti päättyä kello 23, mutta henkilöt eivät totelleet poliisin poistumismääräystä. Viranomaiset ottivat 14 ihmistä kiinni. Tapahtumassa oli muutamia kymmeniä ihmisiä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: