Kiina-kettujen kuljetus voi toteutua - viranomaisilla ei ole syytä uuteen karanteeniin. "Pitää olla vahvat todisteet", sanoo terveysvalvonnan johtaja. - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kiina-kettujen kuljetus voi toteutua - viranomaisilla ei ole syytä uuteen karanteeniin. "Pitää olla vahvat todisteet", sanoo terveysvalvonnan johtaja.

Sinikettujen kuljetukseen tarkoitetut rekat poistuivat tyhjillään Kokkolasta, ja alueen turkistarhaajat saivat ainakin erävoiton vastustaessaan jalostettujen kettujen vientiä Kiinaan.

21.1.2020 22:02

Kettutarhaajien mielenilmauksen vuoksi keskeytynyt elävien sinikettujen vienti Kiinaan voi edelleen toteutua.

– Eläviä turkiseläimiä on viety aiemminkin Suomesta Kiinaan. Jos vientiin liittyvät asiakirjat ovat kunnossa, se on laillista toimintaa, sanoo Ruokaviraston vientijaoston päällikkö Tuula Lundén.

Lundén sanoo, että hänen kannanottonsa on yleinen, eikä koske yksittäistä yritystä.

Kiinalaisomisteinen turkistarha Kokkolassa aikoo viedä eläviä sinikettuja Kiinaan. Vienti keskeytyi viime viikolla alueen turkistarhaajien mielenilmauksen vuoksi.

Turkistarhaajat pelkäävät, että he menettävät jalostuksessa saamansa kilpailuedun, jos eläviä kettuja viedään Kiinaan. Rekat, joihin ketut oli tarkoitus lastata, poistuivat paikkakunnalta tyhjillään.

Julkisuudessa on arveltu, että kettujen vienti olisi nyt keskeytyksessä uudelleen alkaneen karanteenin vuoksi.

– Meillä ei ole sellaista tietoa, minkä vuoksi karanteeniaika pitäisi uusia. Pitää olla vahvat todisteet, jos niin tehtäisiin, sanoo Kokkolan terveysvalvonnan johtaja Andreas Smeds.

Vientiin tarkoitetuilla turkiseläimillä on vähintään 30 vuorokauden karanteeni ennen vientiä, jona aikana eläimiä ei saa liikutella tarhalta pois.

Arvelut uuden karanteeniajan käynnistymisestä alkoivat siitä, kun vientiä vastustaneet kettutarhaajat väittivät, että eläimet oli lastattu rekkoihin ja palautettu takaisin häkkeihinsä..

– Meillä ei ole sellaista tietoa, sanoo Andreas Smeds.

Toisaalta vientioperaation käytännön valvonnasta vastaava Kokkolan terveysvalvonta ei ole saanut myöskään ilmoitusta, että vientioperaatio käynnistyisi uudelleen.

– Jos sellainen ilmoitus tulee, sitten sovitaan lastauksesta erikseen, sanoo Smeds.

Viennin ehdoissa tiukat määräykset

Eläviä kettuja on viety aiemminkin Suomesta Kiinaan. Vientiä säätelevät kuitenkin tiukat säännöt, joissa muun muassa edellytetään ennen vientiä kettujen terveydentilan tarkastusta, useita rokotuksia muun muassa parvovirusta, rabiesta ja myös koiria vaivaavaa bruselloosi-infektiotautia vastaan.

Lisäksi vaaditaan tarkat selvitykset kuljetustavasta ja sen kestosta. Eläimille pitää tehdä vielä 24 tuntia ennen vientiä tarkastus, että ne ovat terveitä ja vientikuljetuskunnossa.

Viranomaiset ovat joutuneetkin keskeyttämään eläinten vientikuljetuksia todistusten puuttumisen vuoksi.

Käytännössä itse vientitapahtuman valvonta jää paikalliselle terveysvalvonnalle.

– Kaikkien vientiin liittyvien asiakirjojen pitää olla kunnossa ennen kuin vientilupa voidaan antaa, sanoo terveysvalvonnan johtaja Andreas Smeds.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut