Pastori Ilmari Syrjälä, 61, leikkii vapaa-ajallaan Barbeilla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

– Nukkejen kanssa puuhastellessa voi päästää oman vapaan olemisen valloilleen. Kukaan tai mikään ei määrää harrastustani. Leikin tai olen leikkimättä juuri silloin kun minua huvittaa, sanoo Ilmari Syrjälä.

Barbie-pappi

Pastori Ilmari Syrjälän mielestä kaikkien pitää saada tehdä asioita, jotka tuntuvat omilta – sukupuolesta riippumatta.


22.12.2019 10:13

Isabella on pukeutunut uusiin nahkahousuihin. Ne on tehty kahdesta ilmapallosta.

– Näistä tuli tällaiset korkeavyötäröisemmät, mutta eihän navan aina tarvitse vilkkua, pastori Ilmari Syrjälä toteaa.

Ilmapalloista syntyy Barbielle kätevästi myös body. Syrjälä esittelee, kuinka kumipallon puhallusaukon reunasta saa kätevästi kiepautetuksi kapeat olkaimet. Materiaalina lateksi on Syrjälän mukaan inspiroiva, housut on helppo saada nuken yksilöllisiin muotoihin istuviksi, mutta ongelmana on kestävyys. Kumi hapertuu ajan myötä.

Täysikokoisia lateksivaatteita harrastavalta ystävältä on tullut onneksi hyvä vinkki. Ilmapallosta tehdyn vaatteen elinkaaren saa pidentymään silikonilla. Pintaa kiillotetaan aika ajoin samalla aineella, jolla hoidetaan autonovien kumitiivisteitä.

Isabella (vas.), Allie, Olga ja Sue ovat tottuneita poseeraajia. ”Tuomarinkylän tytöt” esiintyvät usein sosiaalisessa mediassa.

– Parasta nukenvaatteiden askartelussa on juuri luovuus. Keksimisen iloa saa vaikkapa äkätessään, kuinka vinyyliteipistä saa kätevästi stringit tai kahvin sekoitukseen käytetyistä tikuista sukset ja jogurttipullon kierrekorkista hatun.

Syrjälä ompelee käsin, konetta hän ei osaa käyttää. Pikkutarkkaan näpertämiseen hänestä ei omien sanojensa mukaan ole.

– Usein myös fuskaan vähän. Voin joskus käyttää liimaa saumojen liittämiseen tai kynsikoristenauhaa vetoketjun sijasta. En tähtää täydelliseen lopputulokseen vaan siihen, että nautin tekemisestä.

Barbiet löytyivät vintiltä

Syrjälän aikuisiän Barbie-harrastus sai alkunsa, kun hän joutui tyhjentämään lapsuudenkotinsa vanhempien kuoltua. Ullakolta löytyi pahvilaatikko, jossa oli siististi pakattuna Petra. Syrjälä oli saanut nuken lahjaksi vuonna 1964 kummivanhemmiltaan. Petra on saksalainen versio Barbiesta.

– Leikin lapsena Petralla muutaman vuoden, lähinnä naapurissa asuvien tyttöjen kanssa. Sitten nukketouhu ei enää kiinnostanut ja Petra unohtui. Luulin sen hävinneen.

Syrjälä vei vintiltä löytyneen nuken kotiin. Yhtenä loppusyksyn iltana hänen päähänsä pälkähti askarrella Petralle uusi asu itsenäisyyspäiväksi.

– Osa nukeistani on jo 60-luvulta ja se näkyy. Tukat ovat vähän haalistuneet, samoin kasvot. Mutta sehän tekee niistä vain persoonallisia. Ja niinhän se on, että eletyn elämän jäljet näkyvät meissä kaikissa. Se on hyväksyttävä.

Syrjälän vaimo kaivoi varastosta lapsuutensa Barbie-nuket ja lahjoitti ne miehelleen. Sittemmin nukkeperhe on kasvanut. Nyt Syrjälöiden omakotitalossa Helsingin Paloheinässä asuu yhdeksän muotinukkea, joista osa on aitoja Barbieita, osa kopioita.

Syrjälä on nimennyt katraansa Tuomarinkylän nukeiksi. Nimet eivät ole sattumanvaraisesti keksittyjä, vaan ne viittaavat nuken alkuperään tai ominaisuuteen.

– Esimerkiksi Olga muistuttaa joissakin kuvissa äidinäitiäni nuorena. Kaunispiirteisen Allien ostin lähikaupastamme Alepasta, jossa sitä myytiin joulun jälkeen roimasti alennettuun hintaan.

Aikuisten leikkiä

Syrjälä pitää työstään, mutta pappina joutuu aika ajoin käsittelemään rankkojakin asioita. Nukkeharrastus on hänelle aikuisten leikkiä, joka tarjoaa vastapainoa työlle ja monenlaisten velvollisuuksien täyttämälle elämälle.

– Meillä aikuisilla on tapana ottaa asiat niin kovin tärkeästi ja pohtia syntyjä syviä. Lapsena ei mietitty niin paljon, vaan leikittiin vaistonvaraisesti. Kuitenkin leikin avulla lapsi käsittelee tuntemuksiaan, iloja ja suruja sekä maailman tapahtumia. Ihan samaa se on loppujen lopuksi aikuisten leikissä.

Syrjälän mukaan ihmiset ajattelevat nykyisin harmittavan usein, että harrastus on harrastus vasta kun se on organisoitua ja maksullista. Harrastamista varten ostetaan kalliita välineitä.

– Kaikkea ei tarvitse tehdä isolla rahalla. Joku vaatimattomampi asia voi olla paljon hauskempaa.

Syrjälä tekee nukeillensa vaatteet ja asusteet etupäässä kotoa löytyvistä materiaaleista.

– Minun tavallani harrastaa nukkeja rahaa menee hyvin vähän. Seurauksena toki on, että nukkeni ovat aika arkipäiväisiä. Tyydyn myös siihen, että kaikkien asujen ja asetelmien ei tarvitse olla viimeisen päälle hiottuja.

Barbie-nukkien vaatteiden elinkaarta voi pidentää kiillottamalla pintaa silikonilla.

Monenlaisia roolimalleja

Syrjälä sanoo Barbie-harrastuksensa olevan myös kannanotto tasa-arvon puolesta. Lasten ja nuorten on hyvä nähdä monenlaisia malleja olla mies, nainen tai muunsukupuolinen.

– Haluan osaltani edistää sitä, että kaikkien ihmisten, sukupuolesta riippumatta, pitää saada tarttua siihen, mikä tuntuu omalta ja mikä kiinnostaa.

Haluan osaltani edistää sitä, että kaikkien ihmisten, sukupuolesta riippumatta, pitää saada tarttua siihen, mikä tuntuu omalta ja mikä kiinnostaa.

Tiukoista sukupuolirooleista ja asioiden sukupuolittamisesta pitää Syrjälän mukaan pyrkiä eroon. Ne rajoittavat niin tyttöjen kuin poikienkin mahdollisuuksia kasvaa sellaisiksi kuin he itse haluavat.

– Myös nukkeharrastuksessani olen normikriittinen. Jokainen nukkeni on feminiininen omalla tavallaan, heijastellen samoja asioita, joita itse teen mieheksi identifioituvana. Ne harrastavat joukkoliikennettä, automatkailua, populaarimusiikkia ja sarjakuvia. Nuket valmistavat lempiruokiani, osoittavat mieltä tasa-arvon puolesta ja pukeutuvat värikkäästi.

Tuomarinkylän nuket esiintyvät mielellään sosiaalisessa mediassa. Ne eivät pelkästään poseeraa ja esittele vaatteitaan. Kuvissa pitää Syrjälän mukaan olla aina joku idea.

Nuket ovat valmiita toimimaan myös yhteiskunnallisina vaikuttajina. Ennen vaaleja tytöt ovat patistaneet kansalaisia äänestämään. Evelina on papin asussa vihkinyt Julietten ja Suen.

Suomen itsenäisyyden kunniaksi Allie on esiintynyt kahleista vapautuvana Suomi-neitona.

Tinetellä on näin joulun alla trendikäs pinkki turkisjakku. Syrjälä ei seuraa järjestelmällisesti muotia, mutta kertoo bongaavansa kaupungilla kulkiessaan virikkeitä ihmisten asuista.

Luomunukkeja

Syrjälä kannattaa kehopositiivisuutta, myös nukeillaan.

– Olen luomulinjoilla. En muokkaa nukkejeni kasvonpiirteitä tai alkuperäisiä meikkejä enkä vaihda niiden kroppaa tai päätä. Kampauksilla, kynsilakalla, koruilla ja asusteilla saa riittävästi vaihtelua aikaan. Jokaisen vartalo kelpaa sellaisenaan, oli se kurvikkaampi tai hoikempi.

Kolmelle 60-luvun nukelle Syrjälä antoi periksi siinä, että he saivat tatuoinnit. Maudilla ja Evelinalla on olkavarsissa pikkuiset Minni Hiiret, Catarinella on hartiassa Iines Ankka.

– Vanhukset halusivat niin kovasti leikkiä nuorekkaita. Tatuoinnit syntyivät kätevästi siirtokuvista, Syrjälä naureskelee.

Toimintasankareita

Syrjälä ei kaipaa mieshahmoja nukkejoukkoonsa. Barbietkin voivat olla toimintasankareita.

– Naisnukkeni voivat tehdä kaikkea mitä miesnukkekin. Jokainen niistä saa olla oma itsenäinen itsensä ja aktiivinen toimija.

Kimmeltävät iltapuvut tai prinsessahepenet eivät sovi toimeliaille Tuomarinkylän tytöille. Kauniita kenkiä ne kyllä käyttävät joka päivä.

– Suosin käytännöllistä ja rentoa tyyliä. Nukkeni eivät ole megatrendikkäitä, vaan pikemminkin heijastavat havaintojani ajankuvista ja katumuodista. Jalkineillaan ne viestittävät, että monenlaiset askareet voivat onnistua yhtä hyvin ja uskottavasti niin tasapohjalenkkareissa kuin stilettikoroissakin.

Kuka?

Ilmari Syrjälä

61 vuotta.

Työskentelee seurakuntapastorina Helsingin seurakuntayhtymän nuorisotyössä.

Asuu Paloheinässä vaimonsa kanssa.

Kolme aikuista poikaa.

On liberaalifeministi. Toimii aktiivisesti RKP:n naisjärjestön Sörnäisten osastossa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: