Vähintään tuhat synnytystä vuodessa tai sairaalan pitää hakea poikkeuslupaa – ja sitä ei saa ennen uutta hallitusta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Vähintään tuhat synnytystä vuodessa tai sairaalan pitää hakea poikkeuslupaa – ja sitä ei saa ennen uutta hallitusta

Kolme keskussairaalaa on hakenut synnytystoimintojen poikkeuslupaa. Sairaaloiden toiminta jatkuu viivästyksestä huolimatta normaalina.

Lapin Keskussairaala.

22.3.2019 19:43

Toimitusministeristön perhe- ja peruspalveluministeri ei voi tehdä päätöksiä sairaaloiden synnytystoiminnan ja päivystyksen järjestämisen poikkeusluvista.

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriössä on kolme synnytystoiminnan poikkeuslupahakemusta: Kainuun, Mikkelin ja Lapin keskussairaalasta.

– Virkamiesten tekemät päätökset poikkeuslupiin ovat valmiina. Nyt odotellaan uutta hallitusta tekemään päätöksiä, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Anne Ilkka.

Vireillä olevilla synnytystoimintojen poikkeusluvilla ei ole Ilkan mukaan kiire, eikä asia vaikuta mitenkään Kainuun, Mikkelin ja Lapin keskussairaaloiden synnytystoimintoihin.

– Toiminta jatkuu, hän toteaa.

Terveydenhuoltolain mukaan sairaalan pitää hoitaa vähintään tuhat synnytystä vuodesta. Jos lukumäärä ei täyty, sairaala voi hakea sosiaali- ja terveysministeriöltä poikkeuslupaa toiminnan jatkamiseen.

Poikkeusluvan ehtona on, että sairaalan synnytystoimintojen muut laatuvaatimukset täyttyvät.

Rovaniemellä synnytykset laskivat alle tuhanteen

Mikkelin ja Kainuun keskussairaaloilla on tällä hetkellä voimassa oleva poikkeuslupa synnytystoiminnan jatkamisesta vuoteen 2020 asti, mutta ne ovat hakeneet poikkeusluvalleen jatkoa. Rovaniemellä sijaitseva Lapin keskussairaala on hakemassa uutta poikkeuslupaa.

– Synnytysten määrä laski viime vuonna Rovaniemellä ensimmäisen kerran alle tuhanteen.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ei ole tällä hetkellä vireille yhtään hakemusta päivystyksen järjestämisen poikkeusluvista.

Ministeriö voi myöntää luvan ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämiseen, jos palvelujen saavutettavuus ja päivystyspisteiden väliset etäisyydet sitä edellyttävät.

Toimitusministeristö ei voi tehdä Ilkan mukaan synnytystoimintojen ja päivystyksen järjestämisen poikkeuslupia, koska ne ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita ja ne liittyvät sairaaloiden työnjakoon ja sairaalarakenteeseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on konsultoinut poikkeuslupien myöntämisasiassa oikeuskansleria.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus toimii tällä hetkellä toimitusministeristönä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: