Yritystukia karsivan työryhmän työ loppusuoralla – sadan miljoonan euron vähennyslista julki - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Yritystukia karsivan työryhmän työ loppusuoralla – sadan miljoonan euron vähennyslista julki huomenna

Valtiosihteereistä koostuva työryhmä on saanut pikavauhtia kootuksi listan karsittavista yritystuista. Hallitus pääsee listan kimppuun ensi viikon budjettineuvotteluissa.

Yritystukia karsivan työryhmän työ on valmistumassa perjantaina.

12.9.2019 12:31

Helsinki

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) asetti elokuussa valtiosihteerien työryhmän valmistelemaan yritystukien vähentämistä. Hallitusohjelmassa sovittiin, että työryhmän pitää laatia ehdotus yritystukia koskevasta sadan miljoonan euron vähennyksistä 2023 tasolla. Työryhmän määräaika on hallituksen ensi viikon budjettiriihi 16-17. syyskuuta.

– Työ on tarkoitus saada valmiiksi perjantaina ja myös julkistaa silloin, työryhmän puheenjohtajana toimiva valtiosihteeri Jari Partanen työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo.

Valtiosihteerien työryhmä kokoontuu vielä kerran perjantaiaamuna. Jos kaikki menee suunnitellusti, työryhmän esitys julkistetaan Partasen mukaan perjantaina iltapäivällä.

Hallitusohjelmaan kirjattiin, että jos vähennyksistä ei päästä yksimielisyyteen, niin sitten alennetaan kaikkia yritystukia niiden kustannusten suhteessa.

– Kovasti on tehty töitä, ettei juustohöylää tarvitsisi käyttää, Partanen sanoo.

Listan sisältöä Partanen ei paljasta.

Yritystukien karsimisen lisäksi ryhmä tekee esityksen myös päästökauppakompensaation jatkosta. Siihen työryhmä on tarjoamassa Partasen mukaa useita vaihtoehtoisia malleja hallituksen valittavaksi.

Erityisesti metsäteollisuus on ollut huolissaan siitä, että hallitusohjelmasta puuttui nyt selkeä maininta päästökauppakompensaation jatkosta. Se loi metsäteollisuuden mukaan suurta epävarmuutta energiaintensiivisten toimialojen yrityksille. Päästökauppakompensaatio on kohdentunut pääasiassa suurille paperiteollisuuden, kemianteollisuuden ja metallien perusperusteollisuuden yrityksille.

Yritystukia perkaava työryhmä on päässyt työssään eteenpäin varsin nopeasti, mutta varsinaisen ratkaisun karsimisesta tekee hallitus, jossa näkemykset voivat olla erilaisia. Yritystukia yritettiin vähentää myös viime hallituskaudella keskustan Mauri Pekkarisen johtamassa työryhmässä. Työryhmä ei silloin päässyt yhteisymmärrykseen yritystukien leikkauksesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: