Ida Koskinen kirjoitti kahdeksan ällää ja kertoo nyt mielenterveysongelmistaan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Älläkuningattaren salaisuus

Ida Koskisesta tehtiin sankari hienosti sujuneiden ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Nyt hän sanoisi asiat toisin kuin viime keväänä.

15.5.2019 17:04 | Päivitetty 16.5.2019 10:08

Paperissa oli numero kahdeksan. Ida Koskinen itki koko illan.

Hyvä suoritus lukion biologian kakkoskurssilta tuntui ”kympin tytöstä” katastrofilta.

Ylioppilaskirjoitukset stressasivat ”ihan helvetisti”. Koskinen pänttäsi paniikissa matikkaa viime hetkellä, edeltävänä viikonloppuna ennen kirjoituksia.

– Itkin hysteerisesti sunnuntaina ja vielä maanantaina ennen, kun mentiin sinne saliin.

Abiturienttia pelotti paitsi mahdollinen epäonnistuminen, myös oma reaktio stressaavaan tilanteeseen. Koskisella oli kokemusta siitä, miten oma ahdistus saattoi oireilla todella häiritsevästi.

– Ahdistumista aiheuttaa muun muassa epäonnistumisen pelko ja riittämättömyyden tunne. Ajattelin sen vaikuttavan negatiivisesti suoriutumiseen.

Kapea valokeila

Ida Koskinen puhuu nyt avoimesti paineistaan, joita koki ennen kirjoituksia.

Kevään 2019 ylioppilaskirjoitukset julkaistaan keskiviikkona.

Perinteiseen tapaan mediassa pääsevät esille he, jotka ovat menestyneet parhaiten. Yleensä uutisoidaan useita laudatureja kirjoittaneista.

Lappeenrantalainen Ida Koskinen kirjoitti viime keväänä kahdeksan laudaturin papereilla ylioppilaaksi. Mediassa hehkutettiin Koskisen saavutuksia, ja hän itsekin nautti huomiosta. Koko kouluaikansa hän oli ”kympin tyttö”, mikä loi suorituspaineita huomaamattakin.

– Toki oli mukavaa saada se huomio ja kertoa, että meni hyvin elämässä, hän myöntää.

– Olen jälkeenpäin ajatellut, että olen sanonut asioita, joita minun on toivottu sanovan.

Koskinen kertoo kärsineensä koko nuoruutensa haitallisesta perfektionismista, eikä mielenterveys ole ollut parhaissa kantimissa.

Nyt hän voi jo paremmin ja haluaa puhua.

Olen sanonut asioita, joita minun on toivottu sanovan.

Mediaa Koskinen kritisoi siitä, että monissa jutuissa hehkutetaan ainoastaan laudatureja kirjoittaneita sankareita. Yhä useammin näkee myös vaikeuksien kautta voittoon -tyyppisiä kertomuksia, mutta edelleen varjoon jäävät ne, jotka suorittavat kovalla työllä lukion keskimääräisin arvosanoin. Siis ne, joita kuitenkin ovat useimmat.

– Monessa jutussa neuvotaan, että näin kirjoitat L:n paperit. Minä en todellakaan lukenut niin paljon kuin olisi pitänyt tai odotettiin. En uskonut voivani pärjätä.

Uupumus yleistä

Ida Koskinen ei ole kritiikkinsä kanssa yksin.

Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) liittokokous vaati loppuvuodesta, että nuorten jaksamiseen kiinnitetään enemmän huomiota. Kouluterveyskyselyn perusteella tilanne on erittäin huolestuttava: jopa joka kolmas lukiolainen kokee hukkuvansa koulutyöhön vähintään muutamana päivänä viikossa.

Lukiossa on ajauduttu tilanteeseen, jossa vaaditut sisällöt ja käytettävissä oleva aika eivät ole enää millään tavalla tasapainossa, liitosta todettiin.

Kouluterveyskyselyn mukaan 35,4 prosenttia lukiolaisista oli huolissaan omasta mielialastaan vuoden 2018 aikana. Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen mukaan lukiolaiset kuitenkin pitävät avun pyytämistä erilaisiin huoliin vaikeampana kuin avun saamista.

35,4 prosenttia lukiolaisista on huolissaan omasta mielialastaan

– Kun huoli omasta tai toisen jaksamisesta herää, on avun oltava lähellä. Tällä hetkellä opiskeluhuollon palveluiden saatavuudessa on suurta vaihtelua. Erityisesti psykologi-, kuraattori- ja lääkäripalvelut vaativat parempaa resursointia. Henkilöstömitoitussuosituksista on tehtävä kuntia ja tulevia maakuntia sitovat, jotta palvelut toteutuvat yhdenvertaisesti joka puolella Suomea, vaati SLL:n puheenjohtaja 2019 Roosa Pajunen.

Lukiolaisten mielestä opiskelijahuoltoa ja muita tukipalveluita on vahvistettava, opintojen kuormittavuuden juurisyihin on puututtava ja opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden saatavuus on varmistettava.

Moni lukiolainen uhkaa uupua matkalla valkolakkia kohti.

Ei niin vakavaa

Ida Koskinen opiskelee tätä nykyä unelma-ammattiinsa kemian ja fysiikan opettajaksi. Hän haluaisi opettajana toimia roolimallina, jolle voi tulla puhumaan, jos on ongelmia.

Hän toivoo, että ylioppilaskokeista voitaisiin puhua aiempaa keveämpään sävyyn.

– Ylioppilaskirjoituksista tehdään asia, että on ultimaattinen tavoite pärjätä niissä hyvin, vaikka se on välitavoite, joka kertoo sen hetkisestä tasosta tai ei edes välttämättä siitä, vaan siitä, miten sillä hetkellä olet pärjännyt.

Koskisen mielestä on hyvä tiedostaa oma tasonsa ja on arvokasta, että läpäisee lukion ja saa päättötodistuksen. Moni asia on silti lähinnä onnenkantamoisista kiinni, vaikka yrittäisikin parhaansa.

– Välttämättä en olisi ansainnut tai tarvinnutkaan sitä huomiota siitä, mitä silloin sain, hän pohtii.

Opiskeluihin liittyen Koskinen kehottaa nuoria menemään ammattiauttajien puheille, jos jokin asia painaa. Hän itse kävi puhumassa psykologille ja kuraattorille, mutta olisi voinut käydä useamminkin.

– Minulle on iso asia että uskallan sanoa ääneen sen, että ahdistus on asia elämässäni.

Ida Koskinen toivoo, ettei ylioppilaskirjoituksista puhuttaisi aina niin vakavaan sävyyn.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos