Listeriavaara lukuisissa suomalaistuotteissa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Lukuisista suomalaistuotteista paljastui listeriavaara: jopa Fazerin Reissumiehiä vedetään pois kaupoista – raskaana oleville keskenmenoriski

Lidl, Fazer ja Evertaste Oy vetävät tuotteitaan pois. Raaka-ainetoimittaja on antanut ilmoituksen mahdollisesta listeriaepäilystä. Tietoja takaisinvedoista on annettu perjantai-illan aikana.

Tämän tuotteen erä pyydetään jättämään käyttämättä.

22.11.2019 20:24

Fazer Leipomot ilmoittaa vetävänsä pois markkinoilta erän Reissumiehiä. Kyseessä on Oululainen Reissumies chilikana-eväsleipä. Tuotteen alihankkijan raaka-ainetoimittaja on ilmoittanut, että he ovat löytäneet käyttämästään raaka-aineesta listeriaa.

Tilanne on sikäli erikoinen, että Lidl ilmoitti vain hetkeä aiemmin vetävänsä pois tietyt erät Deli Corner paahtopaistirieskoja ja Select & Go kanarullia. Lidl kertoi poistavansa kyseiset tuote-erät myynnistä varotoimenpiteenä, koska tuotteiden valmistaja Evertaste Oy:n mukaan kyseisiin viimeisen käyttöpäivän mukaisiin eriin kohdistuu listeriariski.

Vain hetki Fazerin ilmoituksen jälkeen Evertaste Oy ilmoitti vetävänsä pois lukuisia tuotteita, joissa on listeriariski.

Vaarallinen listeria

THL kertoo sivuillaan, että listerioosi voi olla oireeton tai oireet voivat olla hyvin lieviä flunssan tai vatsataudin oireita. Vanhuksilla sekä ihmisillä, joilla on heikentynyt vastustuskyky, listerioosi voi ilmetä vaikeana yleisinfektiona tai aivokalvontulehduksina.

Raskaana oleville listerioosi voi olla tavanomaista flunssaa muistuttava kuumetauti, joka voi johtaa keskenmenoon tai aikaiseen synnytykseen.

Näitä koskevat

Oululainen Reissumies Eväsleipä Chilikana 135g -tuotteiden osalta takaisinveto koskee tuotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä on 22.11–29.11. Näitä tuotteita on valmistettu samalla tuotantolinjalla, jossa käytetystä raaka-aineesta löytyi Listeria monocytogenes -bakteereita. Tuotteiden EAN koodi on 6413466035402.

Fazer ohjeistaa kuluttajia hävittämään kyseisen erän tuotteet ja lähettämään pakkauksen Fazerin kuluttajapalveluun hyvityksen saamiseksi.

Lidlin osalta takaisinveto koskee niitä Deli Corner paahtopaistirieskoja, joiden viimeinen käyttöpäivä merkitty ajalle 23.11–27.11.2019. Select & Go kanarullien kohdalla takaisinveto koskee rullia, joiden viimeinen käyttöpäivä merkitty ajalle 22.11.–28.11.2019.

Lidl kertoo poistavansa kyseiset tuote-erät myynnistä varotoimenpiteenä, koska tuotteiden valmistaja Evertaste Oy:n mukaan kyseisiin viimeisen käyttöpäivän mukaisiin eriin kohdistuu listeriariski.

Kuluttajia pyydetään lopettamaan kyseisten tuotteiden käyttö ja hävittämään tuotteet.

Asiakkaat voivat palauttaa tuotteen lähimpään Lidl-myymälään, jossa tuotteen hinta hyvitetään.

Evertaste Oy vetää Go! Delin kana-mangokolmioleipä pois markkinoilta.

Nämäkin vedetään pois

Evertaste Oy ilmoitti kello 19.26, että se vetää pois markkinoilta seuraavia Go! Deli -tuotteita:

1. GO! Deli Juusto-kinkkukolmioleipä 210g EAN 6416025118240, joiden viimeinen käyttöpäivä on 22.11.-1.12.

2. GO! Deli Paahtopaistirieskakolmioleipä 165g EAN 6416025122056, joiden viimeinen käyttöpäivä on 22.11.-1.12. sekä

3. GO! Deli Kana-mangokolmioleipä 175g EAN 6416025122063, joiden viimeinen käyttöpäivä on 22.11.-1.12.

Evertaste kertoo, että kyseisiin eriin kohdistuu listeriariski ja takaisinveto tehdään varotoimenpiteenä. Kuluttajia pyydetään jättämään tuote käyttämättä.

Elokuussa kerrottiin, että jopa kuusi ihmistä kuoli Englannissa listeriaan, kun se levisi kolmioleivistä ja salaateista. Uhrit olivat olleet jo valmiiksi sairaalahoidossa.

Myös Go! Delin juustokinkkukolmioleipä vedetään pois kaupoista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: