Omistajaohjausministeri Paateron kujanjuoksu päättyi eroon - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Omistajaohjausministeri Paateron kujanjuoksu päättyi eroon – Oppositio vaatii myös pääministeri Rinnettä kantamaan vastuunsa

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero eroaa Posti-kohun seurauksena. Pääministeri Antti Rinne kertoi asiasta tiedotustilaisuudessaan perjantaina. Ennen tiedotustilaisuutta kerrottiin, että Paatero jää sairauslomalle.

Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan hallituksen tavoitteena on turvata kaikkien keskeisten peruspalvelujen järjestäminen koronakriisin aikana ja sen jälkeen.

29.11.2019 13:29 | Päivitetty 29.11.2019 13:32

Helsinki

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) lähtee hallituksesta. Asiasta ilmoitti pääministeri Antti Rinne (sd.) perjantaina tiedotustilaisuudessa.

Vähän ennen tiedotustilaisuutta valtioneuvosto tiedotti, että Paatero jää sairauslomalle 13. joulukuutta saakka. Rinteen mukaan Paatero pyysi eroa itse keskusteltuaan asiasta puhelimitse Rinteen kanssa.

Rinne sanoi, että omistajaohjaus ei ole huomioinut pääministerin ohjeistusta riittävän hyvin Postin pakettilajittelijoiden tapauksessa.

Paatero ei ole kommentoinut asiaa perjantaina.

Rinne arvosteli tiedotustilaisuudessa voimakkaasti myös Postin johtoa ja hallitusta vastoin valtio-omistajan tahtoa toimimisesta ja virheellisen tiedon antamisesta. Hänen mukaansa Postin hallituksen asemaa arvioidaan, mutta ainakaan heti ei ole tulossa toimenpiteitä.

Sekaannusta päivistä

Aiemmin perjantaina Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kertoi Postin tiedotteessa, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki. Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä.

Liikkeenluovutusasiasta on Pohjolan mukaan keskusteltu myös suoraan ministeri Paateron ja hänen avustajiensa kanssa. Posti esitteli ministeri Paaterolle ensi kerran liikkeenluovutussuunnitelmia ja taustaperusteluita jo 7. kesäkuuta.

Myös elokuussa, jolloin Postin hallitus teki päätöksen asiasta, keskustelu oli Pohjolan mukaan vilkasta ministerin tai hänen avustajiensa ja yhtiön välillä ennen ja jälkeen päätöksenteon.

Paatero on sen sijaan vakuuttanut esimerkiksi eduskunnassa tällä viikolla, että hän sai tietää Postin aikeista tehdä liikkeenluovutus ja siten siirtää 700 pakettilajittelijaa edullisemman työehtosopimuksen piiriin vasta, kun päätös oli jo tehty.

Paateron esiintymisiä asian ympärillä on arvosteltu epäselvyydestä.

Pääministeri Antti Rinne kertoi omistajaohjausministerin erosta perjantaina.

Horjuuko Rinteen tuoli?

Toiseksi suurin hallituspuolue keskusta on pyytänyt perjantaina pääministeripuolueelta selvyyttä asiaan.

Pääministeri Rinne sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, ettei Postin hallitus noudattanut Paateron kieltoa liikkeenluovutukseen. Rinne totesi myös perjantain tiedotustilaisuudessa Postin johdon antaneen virheellistä tietoa asiassa.

Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho (ps.) ja Petteri Orpo (kok.) kyseenalaistivat perjantaina myös Rinteen aseman.

Halla-aho piti Paateron eroa odotettuna, koska tämä on toiminut Rinteen "kilpenä". Perussuomalaiset vaatii Halla-ahon mukaan Rinteen eroa.

– Jos Rinne on esittänyt eduskunnalle perätöntä tietoa, hänen on erottava, Halla-aho viestitti Lännen Medialle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo oli tviitissään samoilla linjoilla.

– Nyt näyttää selvältä, että Rinne on tietoisesti yrittänyt johtaa eduskuntaa harhaan. Näin toimiva pääministeri ei ansaitse eduskunnan luottamusta, Orpo tviittasi.

– Pääministerin pitäisi erota, Orpo toisti eduskunnassa.

Hänen mukaansa ei riitä, että omia virheitä paikataan sillä, että uhrataan yksi ministeri.

Orpo kommentoi asiaa laajemmin iltapäivällä.

Hallituspuolue keskusta käsittelee tilannetta ryhmäkokouksessa perjantaina iltapäivällä.

Rinne totesi tiedotustilaisuudessa, että hän on toiminut asiassa puhtaasti sen puolesta, ettei palkkoja ja työehtoja poljeta.

Kokoomus on tehnyt Posti-sotkusta ensi viikolle välikysymyksen, jossa ovat mukana myös kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut