MS-tautia sairastava Sanni, 26: ”Pahinta myrkkyä on olla yksin ja hiljaa” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kommunikaation puute on vaikuttanut Sanni Wessmanin mielialaan negatiivisesti. Ekstrovertille Sannille pahinta myrkkyä on olla yksin ja hiljaa.

MS-tautia sairastava Sanni, 26: ”Pahinta myrkkyä on olla yksin ja hiljaa”

Sanni Wessman, 26, eli aktiivista nuoren elämää. Sitten hän sairastui MS-tautiin.


6.7.2019 10:11 | Päivitetty 6.7.2019 10:11

Helmikuisena pakkasaamuna Sanni Wessman, 26, istui keittiönpöydän ääressä ja katsoi ikkunasta ulos. Edessä höyrysi kupillinen kahvia. Hetken päästä Sanni otti hörpyn ja hämmästyi – kahvi valuikin ulos suupielestä.

– Ihmettelin, että mitä tapahtui, ja menin peilin eteen. Huomasin, että toinen puoli kasvoistani oli halvaantunut. Sydämeni jätti pari lyöntiä väliin, Sanni kertaa tapahtumia.

Hätääntynyt Sanni soitti lääkärikeskukseen ja varasi ajan neurologille. Lääkärikäynnillä ei selvinnyt mitään kummempaa, ja neurologisten testien tulokset näyttivät hyviltä. Hänelle määrättiin lääkettä kasvohermohalvaukseen. Oireet helpottivat hetkeksi, mutta tulivat kuitenkin pian takaisin.

– Kun olin syönyt lääkekuuria kolme päivää, alkoi ilmaantua myös vasemman käden ja jalan heikkoutta, puheen sammallusta ja psyykkistä ahdistusta.

Sanni lähti ensiapuun uudelleen, mutta käynti ei tuonut tälläkään kertaa lopullista selvyyttä asiaan.

– Nuori mieslääkäri tutki minut ja uskoi, että niskani oli jumissa työasennon ja huonon ergonomian takia. Tuntui, että hän ei ottanut minua tosissaan, kun kerroin erottavani normaalin lihassäryn kokemistani oireista.

Seuraavana iltana Sannin olo huononi jälleen – verenpaine oli koholla, ja sydän hakkasi lujaa.

– Äitini soitti ensin ambulanssin, mutta koska akuuttia hätää ei ollut, ambulanssikuski tilasi minulle taksin. Menin ensiapuun, minkä jälkeen minut otettiin vihdoin osastolle.

– Työt ja kavereiden kanssa hengailu ovat vaihtuneet terapioissa ramppaamiseen – päivissäni on nykyään fysio-, toiminta- ja puheterapiaa, Sanni kertoo.

Puhekyky menee kokonaan

Helmikuu vaihtui kesään. Sanni vietti monta kuukautta Tampereen sairaalassa.

– Sain useita lääkkeitä ja hoitoja, mutta ne eivät auttaneet. Molemmat käteni ja vasen jalkani halvaantuivat. Ainoastaan oikea jalka toimi normaalisti.

Oireet veivät Sannilta myös puhekyvyn kokonaan. Kommunikointi hoitui liikuttamalla oikean jalan varvasta ja jalkaterää. Ilman sitä kommunikointi olisi ollut mahdotonta.

– Heilutin oikeaa isovarvasta myönteisen vastauksen merkiksi ja oikeaa jalkaterää sivuttaisessa suunnassa, kun vastaukseni oli ei. Huoneeni taululla oli ohjeet siihen, miten kanssani kommunikoitiin.

Sanni ei kyennyt syömään ja juomaan itse neljään kuukauteen. Hänelle asennettiin nenämahaletku, joka vaihdettiin myöhemmin ruokintaletkuun. Päivät kuluivat hitaasti, ja välillä Sanni kadotti ajantajun kokonaan.

Sannin käsivarteen on tatuoitu useita pöllöjä. Tämä on tatuoinneista rakkain.

Sairastuminen hävettää

Sannin vanhemmat ja eräs ystäväpariskunta kävivät katsomassa häntä. Satunnaisesti myös muutama muu ystävä tuli käymään, jos Sanni antoi luvan.

– En halunnut kaikkia kavereitani sairaalaan, koska tunsin häpeää tilanteestani.

– Osa tutuistani itki tapaamisissa, toiset letittivät hiuksiani. Kerran minulle luettiin vitsikirjaa, ja siellä oli todella mauton vitsi liittyen itsemurhaan. Vaikka olen mustan huumorin ystävä, se ei naurattanut ollenkaan, koska kävin samoja ajatuksia itsekin läpi.

Sanni koki, että kaikki hänen läheisensä eivät enää osanneet olla hänen kanssaan, koska hän ei voinut kommunikoida normaaliin tapaan.

– Minulla oli todella avuton olo. En oikein tiennyt, miten olisin, kun pystyin ajoittain vain makaamaan. Oli outoa ja vaivaannuttavaa vain maata hiljaa ihmisten katsoessa minua.

– Jos elämäni olisi melkein ennallaan ja kykenisin kunnolla puhumaan, olisin todella onnellinen, Sanni sanoo.

Isoveli auttaa askareissa

Elokuussa 2018 Sanni sai diagnoosin MS-taudista. Tilanne oli Sannille ja hänen läheisilleen todellinen sokki.

– Järkytys sairaudestani purkautui läheisilläni usein suuttumuksena. Varsinkin isäni tuntui kokevan jonkinlaisen kieltovaiheen koko sairauden olemassaolosta.

Pikkuhiljaa Sanni sai ensimmäiset sanansa puhuttua ja toiminta alkoi palautua raajoihin. Syömisen hän joutui opettelemaan kokonaan uudelleen puheterapeutin avustuksella.

Marraskuussa 2018 Sanni pääsi muuttamaan takaisin yhteiseen kotiin isoveljensä kanssa.

– Isoveli, jonka kanssa olin käynyt keikoilla ja katsonut leffoja, joutuikin yhtäkkiä olemaan apunani kaupassa käynnissä ja muissa askareissa. Se tuntui oudolta, koska en ollut tottunut olemaan vaivaksi kenellekään.

Sanni harjoittelee puhumista kumppaninsa Niko Karjalaisen kanssa.

Huoleton arki vaihtui terapiaan

Ennen diagnoosia Sanni vietti aktiivista elämää ja teki töitä kauneusalan yrittäjänä. Töiden jälkeen hän kävi kantapaikassaan oluella ja vietti aikaa ystäviensä kanssa. Kotona hän kävi lähinnä nukkumassa.

– Työt ja kavereiden kanssa hengailu ovat vaihtuneet terapioissa ramppaamiseen – päivissäni on nykyään fysio-, toiminta- ja puheterapiaa. Kun istun kotimatkalla taksissa, haluaisin mieluummin nähdä ystäviäni ja tehdä samoja asioita kuin ennen.

Sanni menee kuitenkin aina yksin kotiin. Hän syö jotain ja vain on.

– Joskus jos uupumukseni ei ole kovin pahana, käyn salilla. Sen jälkeen menen nukkumaan, Sanni kertoo.

Keikat saivat jäädä

Sairastumisen myötä Sanni näkee ystäviään harvemmin kuin ennen – ihmisten ilmoille lähteminen ei ole helppoa, eikä Sanni voi poistua kotoa yli kolmea kertaa päivän aikana.

– Portaiden kulkeminen ei onnistu neljää kertaa päivän aikana. Fyysiset oireet ja uupumus saavat minut usein jäämään sohvan pohjalle.

Henkiset vaikutukset ovat Sannille kuitenkin vielä rankempi asia.

– En jaksa ja pysty lähtemään ulos niin usein. Ennen kävin ystävieni kanssa keikoilla tanssimassa ja pitämässä hauskaa. Olin usein kuskina, koska kävin keikoilla selvin päin.

Nykyään Sanni tarvitsen jonkun kiipeämään jakkaralle ja nostamaan painavat tavarat puolestaan.

– En pysty olemaan niin omatoiminen kuin ennen.

Pöllöt ovat Sannin lempihahmoja, niitä näkyy hänen kotonaan runsaasti.

Hiljaisuus on myrkkyä

Kommunikaation puute on vaikuttanut Sannin mielialaan negatiivisesti. Ekstrovertille Sannille pahinta myrkkyä on olla yksin ja hiljaa. Kommunikoinnin vaikeus vaivaa häntä päivittäin.

– Syön ahdistuslääkkeitä, etteivät seinät kaatuisi päälle. Nautin noiden lääkkeiden ansiosta taas ihmisten seurasta, mutta tulen surulliseksi, koska en voi osallistua keskusteluun.

Kommunikoinnin vaikeus näkyy myös uusiin ihmisiin tutustuessa.

– Eräs mies yritti keskustella kanssani baarissa. Hän totesi tuohtuneena, etteivät kaltaiseni nuoret naiset halua jutella hänen kanssaan. Kirjoitin puhelimen näytölle, että olen menettänyt puhekykyni MS-taudin takia, eikä kyse ole hänestä. Hän onneksi ymmärsi, mutta koen silti vastaavat tilanteet häpeällisiksi.

Sanni harrastaa fysioterapiassa muun muassa jousiammuntaa.

Haaveena tavallinen arki ja puhekyky

Diagnoosin saamisesta on pian vuosi. Sanni sanoo, että alku oli vaikeinta. Sairastuminen vaikutti paitsi hänen omaan elämään, myös läheisten elämään.

– Yhtäkkiä omatoiminen perheenjäsen ja ystävä olikin kyvytön puhumaan ja liikkumaan. Ennen minulta pyydettiin paljon apua elämän eri tilanteissa, mutta nyt olen itse autettavana.

Sannin vointi on parantunut terapioiden ja lääkkeiden avulla. Sairastumisen myötä Sanni huomasi uusien ihmisten ottavan kontaktia.

– Vaikka jotkut ihmissuhteet hiipuivat, oli ilo huomata, että samalla uusia ihmisiä astui elämääni. Olen saanut paljon vertaistukea muilta MS-tautia sairastavilta ja ymmärrystä lukioaikaisilta tutuilta.

Iloa arkeen tuovat myös työkyvyttömyyseläkkeellä oleva ystävä, jonka kanssa Sanni jakaa asioitaan, sekä Tinderistä löytynyt kumppani. Hänen kanssaan Sanni harjoittelee puhumista.

– Hän on ymmärtäväinen ja kärsivällinen, vaikka en itse aina olekaan, Sanni hymyilee.

Tulevaisuudessa Sanni toivoo palaavansa työelämään ja voivansa nauttia elämästä läheisten ja ystävien kanssa entiseen tapaan.

– Jos elämäni olisi melkein ennallaan ja kykenisin kunnolla puhumaan, olisin todella onnellinen. Onneksi oikeat ystävät eivät ole kadonneet minnekään.

MS-tauti eli multippeliskleroosi

MS-tauti on keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen sairaus. Osa MS-tautia sairastavan henkilön immuunijärjestelmästä toimii virheellisesti ja hyökkää omaa hermostoa vastaan. MS-tauti luokitellaan autoimmuunisairauksiin.

MS-taudin oireet ja eteneminen ovat yksilöllisiä. Tyypillisiin oireisiin kuuluvat näköhäiriöt, lihasheikkous, tuntoaistin oireet ja uupumus.

Suomessa todetaan vuosittain 200–250 uutta MS-tapausta. MS-tautia sairastaa kaikkiaan yli 9 000 potilasta.

MS-tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta lääkkeiden avulla voidaan vähentää taudin oireita, pahenemisvaiheita ja uusia, magneettikuvassa näkyviä tulehdusmuutoksia.

Lähde: Neuroliitto.fi

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: