Essure-ehkäisyimplantti jouduttu poistamaan jo sadoilta, kertoo Yle - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Yle: Ehkäisyimplantti on jouduttu poistamaan jo sadoilta suomalaisnaisilta outojen oireiden vuoksi

Implantista on seurannut lukuisille naisille muun muassa voimakasta turvotusta ja huonovointisuutta.

Ehkäisyimplantti Essure on poistettu viime vuosina ainakin 250 naiselta Suomessa.

7.10.2019 9:37

Sterilisaatioon käytetty Essure-implantti on jouduttu poistamaan Suomen yliopisto- ja keskussairaaloissa viimeisen kolmen vuoden aikana ainakin 250 naiselta, kertoo Yle.

Lisäksi Valvira on saanut samassa ajassa yli 500 vaaratilanneilmoitusta implantteihin liittyen. Ilmoitus tehdään esimerkiksi siinä tapauksessa, että implantti joudutaan poistamaan potilaan kärsimien oireiden seurauksena.

Essure-mikroimplanttimenetelmässä naisen munatorviin kiinnitetään pienikokoiset Essure-implantit. Operaatio on johtanut useilla Ylen haastattelemilla naisilla muun muassa voimakkaaseen turvotukseen, vatsakipuihin ja huonovointisuuteen.

Lääkärit eivät ole yksimielisiä Essuren aiheuttamista oireista, mutta esimerkiksi Suomen gynekologiyhdistys on epäillyt oireiden johtuvan implantin sisältämästä nikkelin ja titaanin sekoituksesta nitinolista.

Ylen mukaan oireet ovat päättyneet useilla naisilla implantin poiston jälkeen.

Essuren poisto on kuitenkin teknisesti haastava operaatio, eikä implanttia poisteta kaikissa sairaaloissa pelkän kantajan toiveen perusteella. Munatorvet tai jopa koko kohtu on poistettava leikkauksessa sterilisaatiovälineen mukana.

Essure-implantit vedettiin Suomessa myynnistä vuonna 2017, ja lääkejätti Bayer on lopettanut niiden valmistuksen sittemmin kokonaan. Implantti on asennettu Suomessa kaikkiaan noin 8 000 naiselle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos