Hakkeripila meni pieleen - koulupojat tuhosivat koko Salon netti-infran - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Koulupojat halusivat pelleillä Wilma-järjestelmän kanssa – vahinkoja liki 2 miljoonaa euroa: ”Jee :)”

Pojat joutuvat korvaamaan Salon kaupungille tekosistaan 350 euroa.

Poikien hakkeripelleily johti kaupungin netti-infran lamaantumiseen. Kuvituskuva.

29.4.2019 12:42

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on käsitellyt kahden teinipojan laajamittaista hakkerointivyyhteä, joka sai alkunsa joulukuussa 2016 ja horjutti yli kahden kuukauden aikana koko Salon kaupungin tietoliikennettä.

Laajamittaiset palvelunestohyökkäykset estivät työntekijöitä käyttämästä oikeastaan kaikkia työnteossa tarvittavia ohjelmia. Hyökkäykset lamaannuttivat kaupungin verkkosivut, sähköiset sote-palvelut, kirjastopalvelut ja lukuisia kaupungin sisäisiä hallinto-ohjelmia.

Syyttäjä vaati vuosina 1998 ja 2001 syntyneille pojille rangaistuksia vakavimmillaan törkeästä tietojärjestelmän tai tietoliikenteen häirinnästä. Syytekohtia oli yhteensä kuusi, joista loput koskivat perusmuotoisia häirintärikoksia.

Poikien motiivina oli ilmeisesti häiriköidä koulumaailmassa käytettyä Wilma-järjestelmää. Palvelu on luotu opettajien, oppilaiden ja vanhempien välistä viestinvaihtoa varten. Sitä voi kuvailla digitaaliseksi reissuvihoksi.

”Wilma on alhaalla!”

Pojat päättivät WhatsApp-keskusteluissa ja mahdollisesti myös muuten, että toinen heistä hankkii palvelunestohyökkäyksiin tarkoitetun ohjelman kännykkäänsä. Toinen poika kävi hakemassa nettimaksua varten tarkoitetun kortin R-kioskilta, ja rikoskumppani osti ohjelman.

Pojat osoittivat ohjelman syytämään palvelunestohyökkäyksiä ensisijaisesti Wilma-järjestelmään. He ilakoivat järjestelmän kaatumisesta keskenään WhatsAppissa. Tarkoituksena oli ”näyttää olevansa kova kaveri”.

– Wilma on alhaalla, kirjoitti toinen.

– Nii on :), vastasi toinen.

– Taisin pistää sen alas.

– Jee :)

– Ja koht kaadan netin ettei saada hylättyä meijän esityksestä, lisäsi toinen pojista.

Salon kaupungin tietoliikenne romahti palvelunestohyökkäyksissä. ICT-asiantuntija joutui sammuttelemaan tulipaloja toisensa jälkeen ja kuluttamaan työaikansa pelkkään selvittelyyn ja ongelmista tiedottamiseen. Yksittäiset palvelunestohyökkäykset kestivät pisimmillään pari tuntia, ja niiden jälkeen meni vielä aikaa järjestelmien palauttamiseen.

Asiantuntijan mukaan hyökkäykset olivat laajamittaisia ja hajautettuja, eli ne tulivat maailmalta valtavasta määrästä tietokoneita. Voima oli asiantuntijan mukaan jopa 10 gigabittiä sekunnissa.

Sähköposti rehtorille käräytti

ICT-asiantuntija teki asiasta rikosilmoituksen. Epäiltyjen jäljille päästiin, kun koulun rehtorille tuli sähköpostiviesti, jossa vaadittiin oppilaille parempaa Wilma-palautetta ja uhattiin hyökkäysten jatkumisella, jos olot eivät parane.

Pian poliisi kävi noutamassa toisen pojista kotoaan. Oikeudessa pojat kiistivät syytteet, joskin myönsivät menettelyn osaltaan.

Salon kaupunki laski, että sille koitui lamaannuksista noin 1,8 miljoonan euron vahingot. Kaupungilla oli rikosten tekoaikaan yli 3 000 henkilöä töissä, ja ongelmat vaikuttivat suurimman osan työntekoon. Lisäksi Salon seudun koulutuskuntayhtymä katsoi kärsineensä noin 80 000 euron vahingot.

Kaupunki ilmoitti myöhemmin oikeudessa, että suurin osa vahingoista ei ollut yksilöitävissä, eli korvausvaatimus jätettiin noin 30 000 euroon.

Juttua käsiteltiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Rikosprosessin pitkittyminen lievensi syytettyjen rangaistuksia.

21 000 euron juristikulut valtion kassasta

Vuonna 2001 syntynyt poika tuomittiin nuorena henkilönä tehdyistä tietojärjestelmän häirinnästä ja yllytyksestä sellaiseen. Vuonna 1998 syntynyt poika tuomittiin kuudesta tietojärjestelmän häirinnästä.

Nuorempi vastaaja jätettiin kokonaan tuomitsematta rangaistukseen. Käräjäoikeus päätyi tähän muun muassa siksi, että poliisi ei hankkinut pojalle oikeusavustajaa esitutkinnassa. Rajusti pitkittynyt oikeusprosessi oli oikeuden mukaan pojalle jo itsessään vakava seuraamus.

Vanhemman pojan sanktio oli raskas sakkorangaistus, 90 päiväsakkoa. Hänen osaltaan olisi tullut pohtia ehdollista vankeutta, mutta rikosprosessin kesto lievensi niin ikään rangaistusta.

Pojat joutuvat korvaamaan Salon kaupungille 350 euroa rikoksesta aiheutuneista selvityskuluista, joista osan yhteisvastuullisesti rikoskumppanin kanssa. Lisäksi he joutuvat korvaamaan Salon seudun koulutuskuntayhtymälle 315 euroa.

Vanhempi poika saa osakseen vielä erikseen maksettavakseen korvauksia erilaisille julkisyhteisöille ja yrityksille muun muassa oikeudenkäyntikuluista. Hänen korvauksensa ylittävät 25 000 euroa.

Poikien juristikulut nousivat suuriksi, yli 21 000 euroon. Ne menevät valtion piikkiin.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: