IL: Rinne jättää eronpyyntönsä ennen välikysymyskeskustelua - edessä hallitustunnustelut, SDP valitsee uuden pääministeriehdokkaan ensi viikolla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

IL: Antti Rinne jättää eronpyyntönsä – Sisäpiirilähde Satakunnan Kansalle: välikysymyskeskustelua tuskin käydään

Pääministeri Antti Rinne (sd) ei halua, että hänen johdollaan neuvoteltu hallitusohjelma jää toteuttamatta.

Antti Rinne on Iltalehden tietojen mukaan valmis pyytämään eroa pääministerin tehtävästä.

3.12.2019 9:19 | Päivitetty 3.12.2019 11:11

Rinne on Iltalehden tietojen mukaan valmis pyytämään eroa pääministerin tehtävästä tasavallan presidentiltä ennen kello 14 alkavaksi suunniteltua eduskunnan välikysymyskeskustelua.

Sdp:n sisäpiiristä kerrotaan Satakunnan Kansalle, että iltapäivän välikysymyskeskustelua tuskin käydään. Lähde kertoo, että lopullista ratkaisua jatkosta ei vielä ole.

Sdp ja Rinne ovat vaatineet kirjallisia perusteluita siitä, miksi keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni vaatii pääministerin vaihtamista.

Sdp:n puoluehallitus on päättänyt, että uusi pääministeriehdokas valitaan puoluevaltuuston kokouksessa vasta ensi viikolla, todennäköisesti torstaina 12. joulukuuta.

Sitä ennen edessä ovat hallitustunnustelut. Ne aloittaisi eduskunnan suurin puolue eli sdp.

Muodollisesti tunnusteluihin tulisivat mukaan myös oppositiopuolueet perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Sdp:n tavoitteena on jatkaa nykyisellä hallituspohjalla.

Keskiviikoksi suunniteltu puoluevaltuuston kokous on tarkoitus perua. Sdp:n säännöt eivät sano, kuka johtaa hallitustunnusteluita. On mahdollista, että ne käydään Rinteen johdolla, vaikka hän ei uuteen hallitukseen enää tulisi.

Pääministerin paikasta ovat Iltalehden tietojen mukaan kiinnostuneita Sanna Marin, Antti Lindtman ja Ville Skinnari.

Valinnan tekee puoluevaltuusto. Tavoitteena olisi, että uusi hallitus astuisi virkaansa perjantaina 13, joulukuuta.

Epävarmaa on silti, onnistuuko hallitusyhteistyö enää sdp:n ja keskustan välillä. Sosialidemokraatit ovat erittäin tuohtuneita siitä, että edellinen pääministeri Juha Sipilä on perjantaista lähtien osallistunut operaatioon Rinteen kaatamiseksi. Toinen keskeinen hahmo operaatiossa on ollut keskustan lappilainen kansanedustaja Markus Lohi.

Sdp:ssä arvioidaan, että keskustan konservatiivien operaatio jättää puolueiden välille syvän haavan. Toistaiseksi sosialidemokraatit pitävät hallitusohjelmaa puolustamisen ja säilyttämisen arvoisena. Tätä näkökohtaa painotti puoluehallituksen kokouksessa Antti Rinne.

Rinne jatkaisi sdp:n puheenjohtajana ensi kesäkuun sääntömääräiseen puoluekokoukseen asti.

Ylimääräisen puoluekokouksen järjestäminen ei vaikuta todennäköiseltä, vaikka jotkut demarit ovat sellaistakin väläyttäneet. Rinteen tukijat asettuvat puolueen sisäisessä pääministerikilpailussa todennäköisesti Marinin taakse. Heidän pyrkimyksenään on estää Lindtmanin valinta Rinteen seuraajaksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos