Minna Arve jääväsi itsensä saattohoitopalvelujen selvityksestä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Turun kaupunginjohtaja jäävää itsensä saattohoitopalvelun rikosten selvittämisestä – äiti kilpailutti palvelut

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kertoo Twitterissä, että hänen lähiomaisensa oli valitsemassa Turun kaupungille saattohoitopalveluita, jonka tekemiä rikoksia poliisi ja kaupunki nyt selvittelee.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kuvattuna 2018 juttuun, joka esitteli Turun kaupungin kasvua.

3.3.2020 21:44

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve päivitti tänään Twitteriinsä tiedon, että hän vetäytyy kaupungin selvitystöistä liittyen kaupungin ostamiin saattohoitopalvelujen rikoksiin.

– Olen saanut tänään tietooni, että lähiomaiseni on aikanaan ollut mukana valmistelemassa kotisaattohoidon kilpailuttamista. Saatuani tiedon, olen jäävännyt itseni kaupungin sisäisestä selvitys- ja tarkastusprosessista ja apulaiskaupunginjohtaja Virtanen vastaa siitä.

Turussa paljastui maanantaina yksityisen saattohoidon skandaali, jonka jäljet johtavat viime vuosikymmenen alun kunnalliseen kilpailutukseen ja sen voittaneeseen yritykseen, jota johti aviopari, nykyisin entinen sellainen.

Yritys, jossa poliisin maanantaina julki tuomat epäillyt rikokset vuosina 2011-2014 tapahtuivat, on Iltalehden saamien tietojen mukaan Kotisairaala Luotsi.

Miestä epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kavalluksesta, törkeästä petoksesta, useista törkeistä väärennöksistä sekä huumausainerikoksista. Lisäksi yrityksessä työskennellyttä lääkärivaimoa epäillään osallisuudesta näihin rikoksiin.

Äiti mukana kilpailutuksessa

Lähisukulaisella Arve viitannee äitiinsä Seija Arveen, joka toimi kilpailutuksen aikaan Turun sosiaali- ja terveyspuolen johdossa.

Aikoinaan Turun Sanomissa helsinkiläinen ylilääkäri Juha Hänninen kritisoi kilpailutusta.

Turku päätti ostaa Luotsilta kotisaattohoitoa hinnoilla, joita mikään muu yritys ei pystynyt tarjoamaan. Hänninen kritisoi sitä, että päätös tehtiin lähes yksinomaan hintaan perustuen. Hinta oli huomattavasti halvempi kuin muilla.

– Tiedän, ettei Luotsin tarjoamilla hinnoilla voi kotisaattohoitoa toteuttaa tai sitten siellä tiedetään jotakin, josta itse en ole selvillä, hän kirjoitti.

Turun kaupunki vastasi vuonna 2011 Hännisen kritiikkiin muun muassa, että kaikki kilpailutukseen osallistuneet palveluntuottajat täyttivät ehdottomat laatuvaatimukset.

Tämän lisäksi Hännisen käsitys oli, että kilpailutuksen voittaneen yrityksen perustajilla ei ollut ainakaan tarpeeksi tarvittavaa kokemusta saattohoidosta, lehti kirjoittaa.

– Vaikka kotisaattohoitopalvelut kilpailutuksen tuloksena ostetaankin yksityiseltä yritykseltä, kantaa Turun kaupunki viime kädessä vastuun siitä, että syöpäpotilaat saavat hyvää hoitoa omassa kodissaan ja että he voivat säilyttää hyvän elämänlaadun elämänsä loppuun asti, Turun sosiaali- ja terveyspuolen johtohahmot Seija Arve, Heikki Alanko ja Tiina Mäkinen kirjoittivat lehdessä yhdeksän vuotta sitten.

Seija Arve on kaupunginjohtaja Minna Arven äiti, lähisukulainen.

Seija Arve kertoi kaupunkilehti Turkulaisen haastattelussa toissa vuonna, ettei keskustele tyttärensä Minnan kanssa tämän työasioista. Silti hänen mielestään tyttärellä on todella suuri työmäärä.

– Kaupunginjohtajan työ ei ole vain kirjoituspöydän ääressä työskentelyä vaan monipuolista työtä. Päivät ovat pitkiä ja rankkoja, jota moni ei välttämättä ymmärrä, äiti sanoi haastattelussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut