Turkulaisessa saattohoitosairaalassa kuolemiin liittyvä rikosvyyhti - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Rikosvyyhti Turussa: Hoitaja epäiltynä saattohoitopotilaan törkeästä kuolemantuottamuksesta

Lounais-Suomen poliisi kertoo laajasti isosta rikoskokonaisuudesta.

Kuvituskuva.

2.3.2020 10:59

Turkulaista sairaanhoitajaa epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kavalluksesta, törkeästä petoksesta, useista törkeistä väärennöksistä sekä huumausainerikoksista. Lisäksi yrityksessä työskennellyttä lääkäriä epäillään osallisuudesta näihin rikoksiin, tiedottaa Lounais-Suomen poliisi.

Poliisi on saanut päätökseen isoa rikostutkinnan asiassa, jossa ilmi tulleet vakavat rikosepäilyt liittyvät yksityisessä saattohoitoon erikoistuneessa kotisairaalassa tapahtuneisiin kuolemantapauksiin. Kotisairaalayrittäjien lisäksi asiassa on rikoksesta epäiltyinä kuusi Turun kaupungin virkamiestä koskien valvontavastuun laiminlyöntiä.

Poliisi selvitti kaksi vuotta kestäneessä esitutkinnassa yksityisen kotisairaalan toiminnassa esille tulleita, poikkeuksellisen vakavia laiminlyöntejä ja väärinkäytöksiä, jotka tapahtuivat vuosina 2011 – 2014.

Asiaa tutkittiin Turun pääpoliisiasemalla ja rikosasian tutkinnanjohtajana toimi rikoskomisario Mika Paaer.

Kyse on Turun kaupungin kilpailutuksella hankkimasta palveluntarjoajasta, jolle kaupunki siirsi noin 185 potilaan hoitovastuun. Kaupungin nelivuotinen ostopalvelusopimus yksityisen kotisairaalan kanssa päättyi vuoden 2014 lopussa.

Virkamiesten syyteoikeutta jatkettiin

Turun kaupungin epäillään laiminlyöneen yrityksen toimintaa koskeva valvontavastuun. Vastuu ulottuu myös yksityiseltä hankittuihin sairaanhoitopalveluihin.

Jutussa on epäiltynä kuusi kaupungin virkamiestä, joista kolme toimii edelleen virassa. Virkamiehiin kohdistuvat rikokset olisivat vanhentuneet vuoden 2019 lopussa, mutta syyttäjä haki syytteen nostamiselle jatkoaikaa. Varsinais-Suomen käräjäoikeuden 7. helmikuuta tekemällä päätöksellä syyteoikeutta jatkettiin vuodella.

Lääkäri ei todennut kuolleeksi

Poliisi on selvittänyt kotisaattohoidon tapahtumia kolmessa kuolemantapauksessa. Esitutkinnassa on keskitytty sairaanhoitajan epäiltyihin laiminlyönteihin, joiden epäillään vaarantaneen saattohoitopotilaiden terveyden ja mahdollisesti myös hengen. Hoitajan muun muassa epäillään lääkinneen potilaita virheellisesti ja väärentäneen lääkärin allekirjoituksia resepteihin. Lisäksi potilaiden potilaskertomuksissa ja kuolintodistuksissa on todettu epäselvyyksiä ja selkeitä puutteita.

On säädetty, että vain lääkäri voi todeta ihmisen kuolleeksi. Yhteistyössä Turun kaupungin viranomaisten kanssa poliisi on tutkinnan aikana selvittänyt, että lääkäri ei ole todennut laissa säädetyllä tavalla kuolleeksi yksityarviolta 100–120:aa isen palveluntarjoajan hoidossa olleista potilaista.

Tutkinnassa on ilmennyt, että suurin osa näistä tapauksista on tapahtunut epäilynä olevan sairaanhoitajan työvuoron aikana. Turun kaupungin ja yrityksen välisessä sopimuksessa on sovittu, että vastuu potilaan kuoleman toteamisesta kuuluu yrityksen vastuulääkärille. Esitutkinnassa tämä on tuonut esille, että oli luullut jonkun muun toteavan kuoleman.

Salassapitosäännösten johdosta poliisi on tässä tutkinnassa saanut haltuunsa vain kolmea potilasta koskevat potilastiedot. Poliisi ei ole saanut kotisairaalan asiakkaiden tietoja eikä ole siten voinut lähestyä asiassa omaisia kysyäkseen suostumusta potilastietojen tarkasteluun. Vastaavia tapauksia on mahdollisesti lisää, sillä vainajien omaiset eivät nyt tutkituissa tapauksissa ole osanneet epäillä hoidossa tapahtuneita väärinkäytöksiä ja laiminlyöntejä.

Poliisi etsii omaisia

Sairaanhoitajan epäillään käyttäneen väärin korkeaa luottamusasemaansa potilaiden ollessa riippuvaisia hänen hoidostaan. Hoitajan epäillään kohdistaneen rikollisen toimintansa sairaisiin ja puolustuskyvyttömiin henkilöihin tavoitellakseen muun muassa taloudellista hyötyä. Valvonnan laiminlyönnistä aiheutuneiden puutteiden voidaan katsoa olevan merkittäviä ja valvonnan puuttuessa nämä epäillyt väärinkäytökset ovat voineet kohdistua heikoimmassa asemassa oleviin. Kyseessä on siten poikkeuksellisen laaja ja yhteiskunnallisesti tarkasteltuna merkittävä rikoskokonaisuus.

Poliisi tulee luovuttamaan lähiaikoina noin 500-sivuisen esitutkinta-aineiston syyttäjälle. Asia on nyt edennyt loppulausuntomenettelyyn. Aineisto kattaa yhteensä 23 eri rikosta.

Poliisi toivoo yhteydenonttoa heiltä, joiden omainen on vuosina 2011–2014 siirretty Turun kaupungin hankkiman ostopalvelun kautta yksityiselle palveluntarjoajalle kotisaattohoitoon ja ja jotka haluavat poliisin selvittävän asiaa. Yhteydenoton voi tehdä sähköpostitise osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi Jätä henkilötietosi sekä sähköpostiosoitteesi poliisin yhteydenottoa varten.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut