Tutkija Saara Koikkalainen kirjoitti kirjan pelkäämisestä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Saara Koikkalaisen äiti vahtasi, murehti ja pelkäsi kaikkea ja hänelle jokainen yskäisy oli mahdollinen keuhkotauti – Miksi pelko tuntuu vatsassa?

Pelko on ihmisille hyödyllinen tunne, mutta joskus pelkääminen menee liiallisuuksiin. Pelon varjolla meille myydään vakuutuksia, turvajärjestelmiä ja jännitysviihdettä. Marja-Liisa Julkunen ja hänen tyttärensä Saara Koikkalainen selvittivät, mistä epämääräinen huolestuminen ja pelko kumpuavat.

Suurin osa suomalaisista pelkää eniten läheistensä menettämisen puolesta. Samoja asioita pelkää myös tutkija Saara Koikkalainen, joka kirjoitti kirjan peloista yhdessä äitinsä Marja-Liisa Julkusen kanssa. Julkunen menehtyi viime syksynä. – Enää ei tarvitse pelätä, miten äidin syöpä etenee ja joutuuko hän kärsimään, toteaa Koikkalainen.­

1.5.2020 10:05

"Vain yksi tunne oli ja pysyi. Se oli pelko." Näin pohtii tunteitaan äitinsä menettänyt Miska-poika Armi Toivolan teoksessa Onnettomien tähtien alla.

Kirjan päähenkilö pelkäsi välillä kaikkea: pitkiä öitä, painajaisia, pimeää, kaupassa käyntiä, naapureita, välillä itseäänkin ja tulevaa elämää. "Eniten hän pelkäsi sitä, että menettäisi isänsäkin ja jäisi yksin. Pelko oli oikeastaan tärkeä tunne, paljon hyödyllisempi kuin ilo."

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?