Hallitus linjaa al-Holin suomalaista tänään - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Mitä Suomi päättää al-Holin suomalaisten kohtalosta? Hallituksen linjausta odotetaan tänään

Tiistaina hallituksen on vastattava opposition välikysymykseen.

Hallituksen odotetaan linjaavan al-Holin suomalaisten naisten ja lasten kohtalosta maanantaina.

16.12.2019 7:55

Sunnuntaina hallituslähteet olivat vaitonaisia siitä, milloin hallituksen linjasta kerrotaan. Osa kieltäytyi suoraan kommentoimasta.

– Hallitus valmistautuu välikysymykseen ja vastaus annetaan tiistaina. Siitä käy sitten kyllä ilmi kaikki olennainen, pääministeri Sanna Marinin (sd) esikunnasta viestitettiin sunnuntaina.

Linja tiedossa tänään

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi lauantaina Ylellä, että hallitus keskustelee linjastaan sunnuntaina, ja linja olisi kaikkien tiedossa maanantaina. Sunnuntaina Tasavallan presidentin verkkosivuilla julkaisemassaan kirjoituksessa Niinistö totesi, että linjausta ei ole ja sen tekee hallitus ”lähipäivinä”.

Lauantaina presidentti Niinistö ei halunnut ottaa kantaa siihen, keitä Suomen tulisi auttaa.

—Kannattaa kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että muissa Pohjoismaissa ja aika pitkälti Euroopassakin linjana on toistaiseksi ollut se, että haetaan orpoja ja sairaita lapsia, Niinistö sanoi Ylellä lauantaina.

Myös sunnuntaisessa kirjoituksessaan Niinistö pidättäytyi ottamasta kantaa. Hän totesi kuitenkin, että kokonaiskuva on selvä, Suomen tulee auttaa lapsia.

– Minulta on tämän päivän keskusteluissa kaivattu lisää kannanottoja asiassa. Moni näkyy toivovan tukea välikysymyskeskusteluun omalle linjalleen. Sitä en tee, ja syy on yksinkertaisen selvä: välikysymys on niin keskeinen sisäpolitiikan väline, ettei presidentti voi eikä hänen pidä yrittää vaikuttaa sen käsittelyyn, Niinistö kirjoitti.

– Oma kantani on hallituksella tiedossa ja se riittää, presidentti jatkoi.

MTV uutisoi perjantaina, että hallitus tekee poliittisen linjauksen asiaan tänään maanantaina.

Oppositiopuolueet ovat jättäneet välikysymyksen al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta, hallituksen linjasta ja toimista asian suhteen. Hallitus vastaa opposition välikysymykseen tiistaina. Välikysymyskeskustelu alkaa kello 14–17, jonka jälkeen siirrytään budjetin pääluokkien yleiskeskusteluihin.

Välikysymyskeskustelu käydään loppuun myöhemmin illalla koko budjettia koskevan yleiskeskustelun jälkeen. Välikysymyksestä seuraa luottamusäänestys, joka on keskiviikon täysistunnossa kello 10.

Erimielisyyksiä aikaisemmin

Aikaisempien tietojen mukaan hallituspuolueista keskusta haluaa auttaa vain lapsia paluussa, mutta ei heidän äitejään. Vihreiden ja vasemmistoliiton mielestä lapsia tulee auttaa siinäkin tilanteessa, ettei heitä voida tuoda Suomeen ilman äitejään.

Hallituspuolue RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan RKP ei ole tehnyt yhteistä linjausta asiaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut