Poliisitutkinta Jyväskylän senioritalon palosta on alkanut - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Poliisitutkinta Jyväskylän senioritalon palosta on alkanut – "Tutkinta tulee olemaan poikkeuksellisen laaja"

Tulipaloa ei poliisin mukaan epäillä tahallaan sytytetyksi.

Kuvituskuva.

12.7.2020 12:31 | Päivitetty 12.7.2020 19:48

Jyväskylä

Poliisi on aloittanut tutkinnan Jyväskylän senioritalon tulipalosta, kertoo rikoskomisario Reima Rossi Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Tällä hetkellä tehdään teknistä palosyyntutkintaa sekä kuulustellaan ihmisiä. Tekninen tutkinta ja kuulemiset jatkuvat ainakin huomiseen.

Tutkinnassa selvitetään erityisesti syttymissyytä sekä syitä palon nopealle leviämiselle.

–  Leviäminen oli nopeaa, vaikka pelastuslaitos oli paikalla. Totta kai meitä kiinnostavat tällaiset asiat, että miten se yleensä on ollut mahdollista, Rossi sanoo.

Tutkinnan valmistuminen vie kuukausia

Talot täytyy tutkia rakenteita myöten. Palo runteli kolme kerrostaloa käsittävää seniorikorttelia.

–  Tutkinta tulee olemaan poikkeuksellisen laaja, koska nyt on kyse useammasta kerrostalosta. Onhan tämä niin merkittävä siinä mielessä, että on uusi rakennus, ja varttuneille tarkoitettu talo. Kyllä poliisi haluaa tässä tehdä tarkan työn.

Tulipaloa ei epäillä tahallaan sytytetyksi.

–  Muihin nimikkeisiin ja johtopäätöksiin palataan, kun saadaan vähän lisää tolkkua tähän asiaan.

Tutkinnan valmistumisessa kestää Rossin mukaan kuukausia.

Noin 170 evakuoidun jatkoasumista ryhdytään selvittämään maanantaina. He asuvat nyt Jyväskylän eri palvelutaloissa, sukulaisten luona ja hotelleissa.

Poliisi aloitti sunnuntaina Jyväskylän senioritalon tulipalon tutkinnan teknisellä palonsyyntutkinnalla sekä ihmisten kuulemisilla. Ne jatkuvat ainakin maanantaihin.

Tutkinnassa selvitetään erityisesti palon syttymissyytä sekä syitä palon nopealle leviämiselle.

–  Leviäminen oli nopeaa, vaikka pelastuslaitos oli paikalla. Totta kai meitä kiinnostavat tällaiset asiat, että miten se yleensä on ollut mahdollista, sanoi rikoskomisario Reima Rossi Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Korttelissa olevat kolme kerrostaloa täytyy tutkia poliisin mukaan rakenteita myöten. Tutkinnan valmistumisessa kestää Rossin mukaan kuukausia.

–  Tutkinta tulee olemaan poikkeuksellisen laaja, koska nyt on kyse useammasta kerrostalosta. Onhan tämä niin merkittävä siinä mielessä, että on uusi rakennus ja varttuneille tarkoitettu talo. Kyllä poliisi haluaa tässä tehdä tarkan työn, Rossi totesi.

Perjantai-iltana syttynyttä tulipaloa ei hänen mukaansa epäillä tahallaan sytytetyksi.

Kuvankaappaus silminnäkijän kuvaamasta videosta.

Kaupunki vahvistanut sosiaalipäivystystä

Seniorikorttelista evakuoitujen asukkaiden asumisen jatko oli sunnuntaina edelleen hämärän peitossa. Evakuoidut, noin 170 asukasta, pääsivät perjantaiyönä tilapäismajoituksiin. Osa siirtyi sukulaisten luo, osa hotelleihin ja osa palveluyksikköihin kaupungin tai yksityisten toimijoiden tiloihin.

Jyväskylän sosiaalipalveluiden palvelujohtaja Ulla Kuitun mukaan kaupunki selvittää asumisjärjestelyitä seniorikorttelin eri toimijoiden kanssa maanantaina. Kaupungin sosiaalipäivystyksen henkilökuntaa on vahvistettu kriisin vuoksi.

–  Siellä on ylimääräisiä työntekijöitä, jotka pystyvät vastaamaan puhelimeen ja muuhun avuntarpeeseen, Kuittu sanoo.

Ei vielä tietoa tulevasta kodista

Kukaan ei vielä tiedä, kuinka kauan asukkaiden on pysyttävä poissa kodeistaan. Heille on kerrottu, että talon mihinkään osaan ei vielä saa mennä, kertoo 94-vuotiaan isänsä kanssa perjantai-iltana hotelliin muuttanut Merja Paukama. Poliisi ja pelastusviranomainen kokoontuvat maanantaina puolenpäivän aikaan ja tiedottavat mahdollisesta taloon pääsystä sen jälkeen.

Paukaman hotellivaraus on voimassa maanantaihin.

–  Olemme asuneet isän kanssa yhdessä kolme vuotta, ja tuntuisi pahalta se ajatus, että olisimme eri paikoissa. Mutta olen hyvin luottavaisin mielin, että kyllä asiat varmasti järjestyvät.

Paukama kertoo, että hotellissa, jonne monet evakuoidut ovat majoittuneet, on käynyt myös seurakunnan edustajia juttelemassa.

–  Ja eilen pääsimme Punaisen Ristin ihmisten kanssa vaateostoksille. Saimme katastrofirahaston tuella molemmille yöpuvut ja oloasut, alushousuja ja sukkia, Paukama iloitsee.

Uutista päivitetty 12.7.2020 kello 19.48: päivitetty STT:n pidemmällä versiolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: