Naiselta kiristettiin bitcoineja Vastaamon tietomurtojupakassa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Pariterapiassa käynyt nainen sai henkilökohtaisen kiristysviestin, jossa vaaditaan satojen eurojen lunnaita – ”Tuntuu hirveän pahalta heidän puolestaan, joilla on paljon menetettävää”

Kiristysviestin lähettäjä väittää olevansa tietomurron takana, mutta vahvistusta tästä ei ole. Poliisi vahvistaa viestien liittyvän tietomurtoon ja neuvoo tekemään rikosilmoituksen.

25.10.2020 8:32

Vastaamon asiakkaat ovat saaneet kirjeitä, joissa vaaditaan virtuaalivaluutta Bitcoineja. Kirjeessä annetaan aikaa 24 tuntia maksaa 200 eurolla bitcoineja tai tämän jälkeen 500 euron arvosta virtuaalivaluuttaa.

Toimitus ei julkaise naisen nimeä, jotta tapauksesta ei koidu enempää haittaa hänelle.

Sähköpostin kirjoittaja sanoo, että yritys ei ole ottanut teosta vastuuta, ja siksi tietomurtojen kohteeksi joutuneita asiakkaita pyydetään maksamaan, jotta heidän tietojaan ei julkaista. Vaikka sähköpostin kirjoittaja esiintyy tietomurron tehneenä, toistaiseksi ei ole vahvistettu, että hän olisi viestien lähettäjä. On mahdollista, että viestit on lähettänyt toinen henkilö, joka on nähnyt vuodettuja tietoja Tor-verkossa.

Toimitus on saanut useammalta henkilöltä nähtäväkseen viestin, jotka kaikki ovat sisällöltään yhteneviä.

Nainen kertoo saaneensa viestin illalla.

Hän oli käynyt Vastaamossa nelisen vuotta sitten miehensä kanssa pariterapiassa. Viikolla yritys lähetti viestin, jossa kerrottiin, että heidän tietonsa ovat mahdollisesti päätyneet tietomurron seurauksena ulkopuoliselle taholle.

– Meillä ei ollut isoja asioita siellä, mutta ajattelen, että he joilla on isoja asioita, voivat painaa paniikkinappulaa. Tuntuu hirveän pahalta heidän puolestaan, joilla voi olla paljon menetettävää.

Hän on enemmän huolissaan identiteettivarkauden mahdollisuudesta kuin siitä, että terapiassa puhuttu päätyisi julki.

Nainen kuvaa käytyjä keskusteluja tavalliseksi lapsiperheen arjen asioiksi.

Nainen sanoo, että ei ole varma, onko hänen tietojaan julkaistu, vaikka oli tarkistanut tiedot julkisuudessa olleen tietoturvayhtiön ohjeen avulla,ja sen mukaan tietoja ei olisi julkaistu. Hänen tänään samassaan sähköpostissa oli kuitenkin esimerkiksi henkilötunnus täysin oikein.

Naisen puoliso ei ole saanut kiristysviestiä, mutta nainen sanoo, että se voi johtua siitä, että varaus ja maksu olivat hänen nimellään.

Nainen ei tähän mennessä ole vielä reagoinut tietomurtoon. Nyt saatu viestin jälkeen hän aikoo tehdä rikosilmoituksen ja myös omaehtoisen luottokiellon, jotta tietoja ei käytetä väärin.

Poliisi vahvistaa viestien liittyvän tietomurtoon

Poliisi tiedottaa olevansa tietoinen yksityishenkilöille lähetetyistä kiristysviesteistä.

– Sähköpostit liittyvät törkeään tietomurtoepäiltyyn ja törkeään yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen, joka on Keskusrikospoliisilla tutkinnassa, tiedotteessa kirjoitetaan.

Rikoskokonaisuuden tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista sanoo, että viestin vaatimuksiin ei pidä suostua.

Viestin vastaanottajan on syytä tehdä rikosilmoitus asuinpaikkakuntansa poliisille ja kirjata siihen kaikki tiedot, kuten lähettäjä ja viestin vastaanottamisen ajankohta. Viesti ja muut asiaan liittyvät todisteet on syytä poliisin mukaan säilyttää.

Poliisi muistuttaa, että asiassa ei ole syytä ottaa yhteyttä hätäkeskukseen.

Toimituksen tietojen mukaan poliisin sähköinen rikosilmoituspalvelu on pahoin ruuhkautunut.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?