Älä hengitä ilotulitteiden savupilvessä: saat keuhkohisi cocktailin pienhiukkasia ja raskasmetalleja - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Älä hengitä ilotulitteiden savupilvessä: saat keuhkohisi cocktailin pienhiukkasia ja raskasmetalleja

Helsingin Mannerheimintiellä ilmanlaatuindeksi heikkeni selvästi jo alkuillan ensimmäisen julkisen ilotulituksen jälkeen.

Ilotulitteet ovat muutakin kuin valoa ja pauketta.

31.12.2019 21:19

Ilotulitteiden aiheuttamat pienhiukkaset ja muut palamistuotteet eivät ole terveellisiä hengitettäviksi. Erityisesti tyynellä säällä ja vilkkailla ilotulituspaikoilla kannattaa siksi estää savun pääsemistä keuhkoihin.

– Savu ja ilotulitteesta aiheutuvat pienhiukkaset saattavat tyynellä säällä paikallisesti ja hetkellisesti heikentää merkittävästi ilmanlaatua, huomauttaa Tukesissa pyroteknisistä tuotteista vastaava ylitarkastaja Nina Heikkilä.

Erityisesti astmaatikkojen, sydän- ja verisuonitaudeista kärsivien ja muiden lmansaasteille herkkien henkilöiden kannattaa katsoa ilotulitusta riittävän etäältä.

Erityisesti suositut padat ja muut maassa palavat ilotulitteet jättävät myös savun lähelle katsojia.

Pudottiko ilotulitus ilmanlaatuindeksin?

Helsingin kaupunki järjesti Töölönlahden puistossa ensimmäisen ilotulituksen kello 17.30.

Alueen lähellä Mannerheimintiellä sijaitsevalla ilmanlaadun mittausasemalla hengitettävien hiukkasten pitoisuus nousi ilotulituksen jälkeen selvästi.

Kello 17 hiukkaspitoisuus oli alle 20 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa. Tuntia myöhemmin pitoisuus oli yli 40 ja kello 19 lähes 60 mikrogrammaa. Tämän jälkeen pitoisuus näytti laskevan.

Pitoisuuden kasvu aiheutti myös ilmanlaatuindeksin laskun kahdella pykälällä hyvästä välttäväksi.

Jopa monikymmenkertaisia pitoisuuksia

Johtuiko muutos kaupungin ilotulituksesta, kaupunkilaisten ilotulitteista tai esimerkiksi liikenteestä, ei pelkästään näillä tiedoilla ole selvää. Mannerheimintie on suljettu liikenteeltä, joten ainakaan autojen hiukkaspäästöjä ei tässä tapauksessa voi syyttää.

Seuraava ilotulitus järjestetään samalla paikalla klo 24.

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) ilmansuojeluyksikkö on aiemmin kertonut ilotulitusten kasvattavan pienhiukkaspitoisuuden jopa monikymmenkertaiseksi normaaliin verrattuna. Selvää kasvua on havaittu useana aattoyönä myös muissa suurissa kaupungeissa.

Varsinainen kemikaalicocktail

Ilotulitteiden avauspanos sisältää yleensä mustaruutia.

Värejä ja erilaisia ominaisuuksia varten tuotteissa on kirjava cocktail erilaisia ainesosia aina PVC:stä raskasmetalleihin.

– Ilotulitteesta aiheutuva savu sisältää mustan ruudin ja muiden ilotulitteen sisältämien aineiden palaessa muodostuvia yhdisteitä, Heikkilä kertoo.

Tukes on arvioinut, että Suomessa ammutaan uudenvuodenyönä taivaalle ainakin kymmenen tonnia eli 10 000 kiloa metalleja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos