Vakuutus irtisanottiin liian monen vahingon takia - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Vakuutusyhtiö irtisanoi Juulia Kekki-Keväänrannan, 25, kotivakuutuksen poikkeuksellisesta syystä – Viisi vahinkoa alle vuoteen oli liikaa

Nokialla asuva perheenäiti Juulia Kekki-Keväänranta haki vuoden sisällä korvausta viidestä eri vahingosta. Nyt hänellä ei ole enää kotivakuutusta.

Juulia Kekki-Keväänrannan kotivakuutus irtisanottiin poikkeuksellisesta syystä.­

19.9.2019 15:54

Nokialainen Juulia Kekki-Keväänranta, 25, järkyttyi postilaatikostaan löytämänsä kirjeen sisällöstä. Kirje oli tullut vakuutusyhtiö Turvasta ja sen viesti oli selvä: perheenäidin vahinkovakuutussopimus irtisanotaan.

Irtisanomisen syyksi kirjeessä ilmoitettiin ”tavanomaisesta poikkeava vahinkokehitys”. Kekki-Keväänrannan tapauksesta kertoi ensimmäisenä Yle. Selityksessä luki, että Kekki-Keväänrannan kotivakuutuksesta oli haettu korvausta viidestä eri vahinkotapahtumasta 14. marraskuuta 2018 alkaneella vakuutuskaudella.

Viimeksi Kekki-Keväänranta haki korvausta värjäytyneistä nojatuoleista, joihin oli tarttunut väriä kosteasta takista. Tämän jälkeen Turva lähetti irtisanomiskirjeen. Aiemmin Kekki-Keväänranta oli hakenut korvausta hajonneesta Playstationista, pesukoneesta sekä kahdesta puhelimesta.

Kekki-Keväänranta otti välittömästi yhteyttä Turvaan. Sieltäkin viesti oli selvä: Vakuutusilmoituksia on tehty liikaa.

– Ei todellakaan käynyt mielessä, että näin voisi käydä, Kekki-Keväänranta sanoo.

– Minulla on pieni lapsi. Jo pelkästään siinä on kaksi puhelinta on mennyt rikki.

Tämä lause järkytti irtisanomiskirjeessä.­

"Mehän maksamme siitä”

Kekki-Keväänranta on tällä hetkellä ilman kotivakuutusta. Hän oli ollut omien sanojensa mukaan Turvan asiakas jo viitisen vuotta.

– Ei todellakaan parhaat fiilikset. Miehenikin soitti vakuutusyhtiöön, että mitä ihmettä, mehän maksamme siitä vakuutuksesta. Jos emme voi luottaa vakuutusyhtiöön, niin mitä varten meillä on se.

Mitä he sanoivat?

– Että heillä on oikeus irtisanoa, koska tämä on tavallisuudesta poikkeavaa.

Uutta vakuutusyhtiötä etsivä perhe on kysynyt muista vakuutusyhtiöistä, onko olemassa jotain rajaa, minkä verran vahinkoilmoituksia saa vuodessa tehdä. Muut yhtiöt eivät Kekki-Keväänrannan mukaan ole antaneet rajoja.

Kekki-Keväänrannan perhe on yrittänyt valittaa päätöksestä.

Vakuutusyhtiö kommentoi

Palvelujohtaja Loviisa Itäkannas Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turvasta kommentoi asiaa yleisellä tasolla. Hän sanoo, että ”vakuutussopimuksen irtisanominen on hyvin harvinaista”.

– Elokuun loppuun mennessä pelkän vahinkokehityksen perusteella irtisanottuja vakuutuksia on viisi kappaletta, Itäkannas sanoo.

Itäkannas kirjoittaa sähköpostivastauksessaan, että jos vakuutusyhtiö päätyy irtisanomaan sopimuksen, on sitä edeltänyt kokonaisarviointi asiakkaan vahinkokehityksestä.

– Pelkkä yksittäisten vahinkojen lukumäärä ei johda irtisanomiseen, ja sen vuoksi mitään enimmäismäärää ei voida ilmoittaa. Kokonaisarviointiin vaikuttavat vahinkojen määrän ja laadun lisäksi muun muassa talouden koko ja esimerkiksi lasten määrät ja iät, mikäli ne ovat tiedossa.

Vuonna 2019 Turvassa oli asiakkaana 162 963 kotitaloutta. Yhdessä kotitaloudessa voi olla useampia vakuutuksia.

Vakuutusyhtiön irtisanomisoikeus on määritelty vakuutussopimuslaissa ja lisäksi sitä määrittelevät hyvän vakuutustavan periaatteet. Lainkohdan mukaan vakuutusyhtiöllä on oikeus irtisanoa jatkuva vahinkovakuutus päättyväksi sopimuskauden lopussa.

– Tästä mainitaan myös Turvan vakuutusehdoissa. Irtisanomiselle on oltava hyvän vakuutustavan mukainen peruste. Tällainen peruste voi olla esimerkiksi se, että asiakkaan vahinkokehitys on ollut poikkeuksellinen ja riski siksi tavanomaista suurempi, Itäkannas kirjoittaa.

Juulia Kekki-Keväänranta ihmettelee vakuutuksensa irtisanomista.­

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?