Tamperelaissairaala vaikenee täysin homeongelmasta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tamperelaissairaala vaikenee täysin homeongelmasta – Asiantuntijan mielestä kyse on PSHP:n ylimmän johdon osaamattomuudesta

Tampereen yliopistollisen sairaalan kahdesta eri rakennuksesta löydettiin viime keväänä mikrobikasvustoa. Kymmenien epäillään saaneen sairaalassa oireita sisäilmasta. Konsultti arvostelee Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johdon toimintaa tapauksessa.

Toimitus tavoitteli perjantaina tuloksetta Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaa Rauno Ihalaista kommentoimaan sairaalan homeongelmia.

9.8.2019 16:55

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP:n) ylimmässä johdossa vallitsi perjantaina täysi radiohiljaisuus Tampereen yliopistollisen sairaalan (Taysin) homeongelmien suhteen.

Lännen Median uutisen mukaan Taysin A- ja B-rakennuksissa paljastui viime keväänä vakavia kosteusvaurioita. Kyse oli kosteusvaurioindikaattoreista kuten Streptomyces eli sädesieni ja Aspergillus versicolor, joka viittaa vakavaan homevaurioon. Ainakin 48 työntekijän ja useiden potilaiden epäillään saaneen oireita sairaalan sisäilmasta.

Toimitus tavoitteli perjantaina tuloksetta haastatteluun Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaa Rauno Ihalaista ja johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltusta. Taysin kiinteistöjohtaja Petri Laurikka kertoi kommentoivansa asiaa sähköpostitse ensi viikolla. Aiemmin Laurikka kertoi, että hän ei ole tietoinen sairaalan sädesienilöydöksistä.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan tulee antaa työntekijöille riittävän ajoissa tarpeelliset tiedot työpaikan turvallisuuteen, terveellisyyteen ja muihin työolosuhteisiin vaikuttavista asioista sekä niitä koskevista arvioinneista ja muista selvityksistä sekä suunnitelmista.

"Tämä on ollut vallitseva linja"

Työhyvinvoinnin ja turvallisuuden kehittämiseen erikoistunut konsultti, tohtori Juhani Tarkkonen huokaisee puhelimessa syvään kuultuaan, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johto on haluton kommentoimaan tilannetta.

– Tapauksessa on kyse siitä, että (PSHP:n) johto on osaamaton toimimaan tällaisissa tilanteissa.

– Jos henkilöstölle ei tiedoteta riittävästi, se rikkoo työturvallisuuslakia. Lain mukaan työntekijöillä on oikeus tietää, mitä turvallisuus- ja terveysriskejä työpaikalla on olemassa, Tarkkonen sanoo.

Hän on laatinut aiemmin muun muassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuustolle toimitetun muistion sairaalan työsuojelun ongelmista.

– Tämä on ollut varsin vallitseva linja siellä. Mitä ylemmäs (PSHP:n) organisaatiossa mennään, niin sitä enemmän siellä näkyy turvallisuutta ja terveyttä koskeva osaamattomuus. Nämä ovat minun yleisiä havaintojani vajaan kolmen vuoden ajalta, Tarkkonen toteaa.

Ongelmat ovat jatkuneet vuosia

Sisäilmaongelmat ovat jatkuneet Taysissa vuosia. Esimerkiksi synnytysvuodeosaston henkilöstö kertoi jo vuonna 2017 työterveyden kyselyssä oireilustaan. Kyselyn johtopäätöksissä tulosten kerrotaan viittaavan ”sisäilmasto-ongelmaan” ja rakennukseen suositellaan jatkotutkimuksia.

Taysin kiinteistöjohtaja kertoi aiemmin, että vaurioituneesta B-rakennuksesta tehdään parhaillaan kunto- ja rakennusselvitystä. B-rakennuksessa on muun muassa sairaalan allergiakeskuksen toimintoja ja keuhkosairauksien poliklinikka, mutta rakennuksen tiloista on tutkittu vain osa.

Tarkkosta selvitysten keskeneräisyys ei vakuuta.

– Työturvallisuuslain henki on se, että täytyy toimia viipymättä. Kyllä se tarkoittaa sitä, että asioista pitää myös tiedottaa viipymättä, hän sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos