Iisalmi: Metsämiehet pelastivat hirven mudasta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Naarashirvi oli hukkua mutaan vasojensa silmien alla Iisalmessa – 25 metsämiestä kyynelehti yli kaksituntisen pelastusoperaation päätteeksi

Hirvi kiitti pelastajiaan tavalla, jota sen kiipelin havainnut Kari Väätäinen ei takuulla unohda.

Kyrönmäen valo -koira bongasi mutaan juuttuneen naarashirven ojasta.­

1.10.2019 9:08

Uskomaton pelastusoperaatio sai liikuttavan lopun sunnuntaina Iisalmen Lappetelän Huoripojansuolla.

Kari Väätäinen oli metsässä kouluttamassa puolivuotiasta norjanharmaahirvikoiraansa Kyrönmäen valoa, kun rekku huomasi maassa hirven jäljet. Kaksikko seuraili jälkiä kilometrin matkan, kun koira alkoi yhtäkkiä haukkumaan oudosti.

– Menin sen perässä ojalle ja huomasin, että ojan pohjalla oli mutainen hirvi, Väätäinen kertaa.

Naarashirvellä oli kaksi vasaa, jotka olivat jolkotelleet sivummalle emänsä hätää todistamaan. Hirvi oli ojassa varsin syvällä ja pystyi vain pyörittelemään päätään ja muljauttelemaan silmiään.

Väätäisen mukaan hirvi vaikutti väsyneeltä ja siltä, että oli luultavasti ollut jumissa jo pidempään.

– Mietin, että mitä tässä oikein tekisi, ja soitin hätänumeroon. 40 minuuttia meni, ja Maaningan palolaitos tuli paikalle.

Tarunomainen loppu

Apujoukkoja saatiin myös lähialueen metsämiehistä, joita oli äkkiä paikalla 25 henkeä. Ojan pohjalle viriteltiin lavoja ja hirven ympärille liinoja ja koukku.

– Kaksi ja puoli tuntia siinä meni hirveä nostaessa. Melko mutaisia oltiin, mutta oli hieno hetki, kun hirvi nousi siitä pois, Väätäinen muistelee.

Tilanne sai vielä tarunomaisen huipennuksensa, kun ojasta noussut elikko lähti liikkumaan pois paikalta. 10–15 metriä köpöteltyään hirvi pysähtyi yllättäen ja kääntyi miesten suuntaan.

– Sitten se nyökkäsi ikään kuin kiitokseksi. Kaikilta meiltä mukana olleilta tuli tippa linssiin, vaikka mehtämiehiä ollaan, Väätäinen herkistyy.

– Se oli vaikuttava hetki.

Sen jälkeen hirvi ääntelehti jotain vasojensa suuntaan ja kolmikko poistui metsikköön.

– Jos koira ei olisi sitä hirveä löytänyt, se olisi varmaan menehtynyt siihen. Ei minulla ole 50 vuoden metsästyshistorian aikana tullut vastaan tällaista tilannetta, Väätäinen päättää.

Tapauksesta kertoi ensin Savon Sanomat.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?