Matti Ahde saatettiin viimeiselle matkalle eduskuntatalon ja Helsingin työväentalon kautta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Matti Ahde saatettiin viimeiselle matkalle eduskuntatalon ja Helsingin työväentalon kautta

Matti Ahde saatettiin viimeiselle matkalleen eduskuntatalon kautta.

25.1.2020 13:14 | Päivitetty 25.1.2020 15:45

Ministeri Matti Ahteen siunaustilaisuus pidettiin lauantaina Kallion kirkossa Helsingissä. Siunaamisen toimitti Ahteiden perheystävä, Oulun emerituspiispa Samuel Salmi. Siunaustilaisuuden jälkeen Matti Ahde saatettiin kirkosta viimeiselle matkalle Helsingin Työväentalon, Valtioneuvoston linnan, Eduskuntatalon ja Suomen Kansallisoopperan kautta.

Kallion kirkossa pidettyyn siunaustilaisuuteen oli saapunut muun muassa entinen presidentti Tarja Halonen sekä hänen puolisonsa Pentti Arajärvi. Kirkkoon saapuivat myös entinen presidentti Martti Ahtisaari sekä hänen puolisonsa Eeva Ahtisaari. Entinen pääministeri Paavo Lipponen osallistui puolisonsa Päivi Lipposen kanssa tilaisuuteen. Paikalla olivat myös ulkoministeri Pekka Haavisto sekä Vuokko ja Paavo Väyrynen.

Siunaustilaisuuden jälkeen Ahteelle pidetään yksityinen muistotilaisuus. Ahde menehtyi 73-vuoden iässä 20. joulukuuta vuonna 2019. Hän oli syntynyt vuonna 1943 Oulussa. Keväällä 2017 tuli julki tieto, että Ahde oli sairastunut syöpään. Tauti heikensi hänen terveydentilaansa. Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle hän kuitenkin vielä osallistui viime joulukuussa.

Leski Hilkka Ahde kantoi kantoi muistoseppelettä kirkon ulkopuolella.

Matti Ahde toimi pitkällä urallaan muun muassa sisäministerinä ja ympäristöministerinä. Eduskunnan puhemiehenä hän oli vuosina 1987–1989 ja Veikkauksen toimitusjohtajana vuosina 1990–2001. Kansanedustajana hän oli muun muassa sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puoluetoimikunnan jäsen sekä ensimmäinen ja toinen varapuheenjohtaja.

Ahde valittiin uudelleen eduskuntaan vuoden 2003 vaaleissa. Tällä kaudella hän oli muun muassa valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja ja tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja. Vuoden 2011 vaaleissa Ahde ei enää asettunut ehdolle.

Eduskunta ja valtioneuvosto kunnioittavat pitkäaikaista eduskunnan puhemiestä ja valtioneuvoston jäsentä, ministeri Matti Ahdetta lauantaina suruliputuksella.

Liputus Eduskuntatalolla ja Valtioneuvoston linnassa alkoi kello kahdeksalta ja päättyy auringon laskiessa. Lippu nostettiin kokosalkoon saattueen pysähtyessä Eduskuntatalon ja Valtioneuvoston linnan edessä.

Kallion kirkkoon oli kokoontunut runsaasti väkeä siunaustilaisuuteen.

Siunaustilaisuus pidettiin Kallion kirkossa Helsingissä.

Entinen pääministeri Matti Vanhanen osallistui siunaustilaisuuteen.

Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi saapuivat Kallion kirkkoon Matti Ahteen siunaustilaisuuteen.

Myös entinen pääministeri Antti Rinne saapui Kallion kirkkoon.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut