"Husu" Husseinin taksitarina paljastui sepitteeksi – Taksiliiton puheenjohtajan mukaan se voi tehdä hallaa maahanmuuttajakuljettajille - Kotimaa - Satakunnan Kansa

"Husu" Husseinin taksitarina paljastui sepitteeksi – Taksiliiton puheenjohtajan mukaan se voi tehdä hallaa maahanmuuttajakuljettajille

Helsingin kaupunginvaltuutettu Abdirahim "Husu" Hussein (sd.) ei puhunut totta kertoessaan jättäneensä rasistisen asiakkaan yöllä taksin kyydistä. Taksi Helsinki selvitti asian oikean tolan ajonvälitysjärjestelmän lokitiedoista. Taksiliiton puheenjohtaja Kai Andersson tunnistaa ilmiön, jossa asiakkaat valitsevat autoja kuljettajan tai yrityksen perusteella.

11.11.2019 14:45

Taksinkuljettajana työskentelevä Helsingin kaupunginvaltuutettu Adirahim "Husu" Hussein myönsi maanantaina, ettei hän jättänyt rasistista kieltä käyttänyttä asiakasta kyydistä bussipysäkille Tuusulanväylällä, vaikka hän viikko sitten väitti niin tehneensä.

Hussein myönsi HS:lle, ettei kertomus ollut kaikilta osin totuudenmukainen. Facebookissa Hussein kirjoitti maanantaina, että tarkoitus oli herättää keskustelua kuljettajien kohtaamasta rasismista.

Se ei onnistunut, sillä kaupunginvaltuutetun alkuperäinen kertomus ei pitänyt paikkaansa ja keskustelu kääntyi nopeasti häneen itseensä.

Taksiliiton Andersson: Ei ainakaan edesauta

Taksiliiton puheenjohtaja Kai Andersson toteaa, että Husseinin kertomuksen paljastuminen virheelliseksi voi valitettavasti tehdä hallaa hänen omalle "porukalleen".

Tällä Andersson viittaa maahanmuuttajataustaisiin kuljettajiin, joista monet ovat vasta tulossa alalle taksiuudistuksen myötä.

– Tämä ei ainakaan edesauta heidän mahdollisuuksiaan suuren yleisön silmissä.

Taksiuudistuksesta huolimatta tunnetut yrittäjät suurine yrityksineen ovat yhä vahvoilla, vaikka alalle haluavia on paljon.

– Ei tilanne muutu yhdessä yössä. Tämä leimaa monet uudet yrittäjät.

Kyytejä valikoidaan, puhetta suodatettava

Rasismia joutuu kohtaamaan myös taksialalla. Lievimmillään kyse on taksin valinnasta.

Taksiliitto tuntee ilmiön, jossa asiakas valitsee taksin joko kuljettajan olemuksen tai hyvämaineiseksi tunnetun yrityksen perusteella.

Kaikesta rasismista ei kuitenkaan ole tietoja, koska suuri osa on itsenäisiä yrityksiä, jotka vastaavat itse toiminnastaan.

Valituksia tulee myös toisin päin, kun asiakkaat valittavat kuljettajan epäasiallisesta käytöksestä.

– Jonkin verran valituksia Taksiliittoon, mutta pääsääntöisesti tilausvälitysyhtiöihin, sanoo Andersson.

Andersson ajaa itsekin Lähitaksin kyytejä. Hän kertoo, että jos hän rikkoisi periaatteita, yritys puuttuisi hänen toimintaansa.

Taksiliiton puheenjohtaja Andersson muistuttaa, että taksialalla pitää kestää jonkin verran puhetta, joskin asiattomuuksia ei tarvitse sietää.

– Ala on sellainen, joka pyörii iltamyöhään. Silloin saavat suoraa puhetta niin suomalaiset kuin ulkomaalaistaustaiset kuljettajat. Pitää suodattaa kuulemaansa.

Husseinin toimet tutkitaan

Taksi Helsinki kertoi Twitterissä, että Husseinin toiminta on mennyt laatutoimikunnan käsiteltäväksi. Yritys ei hyväksy epäasiallista käytöstä ja pohtii jatkotoimenpiteitä.

Helsingin sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Eveliina Heinäluoma kertoi Twitterissä, että valtuustoryhmä keskustelee Husseinin toiminnasta seuraavassa ryhmäkokouksessa.

– Olen äärimmäisen pettynyt valtuustoryhmän jäsenemme Husun toimintaan. Luottamushenkilön pitää toimia arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut