Aktiivimalli säilyy ainakin vuoden loppuun - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Aktiivimalli säilyy ainakin vuoden loppuun – Emma Kari: Korvaavat toimet riippuvat työllisyysvaikutuksista, Kurvinen: Ei purkua ennen korvaavia toimia

Hallituksen sisällä on kiistelty viime päivinä aktiivimallin purkamisen ehdoista ja aikataulusta. Työministeri Timo Harakka (sd.) sanoi maanantaina, että malli voitaisiin purkaa heti. Valtiovarainministeri Mika Lintilä kiirehti kieltämään Harakan lausunnon.

Sosiaali- ja terveysministeri, vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen (keskellä) arvioi, että aktiivimalli puretaan aikaisintaan vuodenvaihteessa.

3.7.2019 21:08

Helsinki

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen katsoo, ettei aktiivimallia voida purkaa ennen kuin korvaavat työllisyystoimet ovat valmiina.

– Hallitusohjelman kirjaus tästä on aika selvä, Kurvinen toteaa.

Hallitusohjelmassa linjataan, että aktiivimallin tilalle on löydettävä korvaavat toimet, joilla työllisyys saadaan nousemaan.

– Siihen keskusta ei suostu, että aktiivimalli puretaan, eikä muuta tule tilalle.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoi aiemmin keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että aktiivimalli puretaan aikaisintaan vuodenvaihteessa.

Pekonen luonnehti aktiivimallia epäoikeudenmukaiseksi ja kommentoi, että se tulisi poistaa niin nopeasti kuin mahdollista.

Kurvinen ei halunnut kommentoida suoraan Pekolan arvioiman aikataulun realistisuutta.

– Katsotaan, onko se mahdollista.

Vuonna 2018 voimaan astunut aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa 4,65 prosenttia, jos työtön ei täytä hallituksen aktiivisuusmääritelmää.

Ehdon täyttämiseksi työttömän on tehtävä vähintään 18 tuntia töitä kolmen kuukauden tarkastelujaksolla tai esimerkiksi osallistuttava työnhakuvalmennukseen.

Emma Kari: Korvaavat toimet riippuvat aktiivimallin työllisyysvaikutuksista

Pekosen mukaan hallitus voi alkaa purkaa aktiivimallia jo ennen lokakuuta, jolloin Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ja Turun yliopiston selvitys aktiivimallin työllisyysvaikutuksista valmistuu.

Sitä hän ei kommentoinut, milloin hallitus aikoo tehdä esityksen aktiivimallin poistamisesta.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari sanoo, että aktiivimallin korvaamiseksi tarkoitetut toimet ovat riippuvaisia siitä, minkälaisia aktiivimallin työllisyysvaikutukset ovat olleet, "jos niitä on ollut lainkaan".

– Tähän mennessä aktiivimallista saadut tiedot eivät vakuuta, että se toimisi halutulla tavalla, Kari kommentoi.

Aktiivimallin purkamisen aikataulu ei Karin mukaan ole varma, mutta ensimmäisistä työllisyystoimista päätetään joka tapauksessa jo budjettiriihen yhteydessä.

– Lisäpäätöksistä voidaan sopia lokakuussa, jos VATT:n selvitys antaa siihen aihetta. Haluamme tutkittuun tietoon perustuvaa päätöksentekoa, joten selvityksen tulokset on hyvä katsoa.

Vihreät haluavat siirtää työllisyyspolitiikan painopistettä aktiivimallista koulukseen ja elinikäisen oppimisen kaltaisiin toimiin, Kari sanoo.

– Erityisesti koulutukseen satsaaminen on vihreille tärkeää.

Keskustan Kurvisen mukaan korvaaviin toimiin tarvitaan ”porkkanaa ja kannustamista”.

– Mutta myös niin sanottuja kovia toimia ja velvoittavuutta tarvitaan, Kurvinen kommentoi.

Aikataulu ja ehdot aiheuttivat sanailua hallituksen sisällä

Aktiivimallin toimivuudesta sekä purkamisen aikataulusta ja edellytyksistä on kiistelty hallituksen sisällä viime päivinä.

Työministeri Timo Harakka (sd.) sanoi maanantaina, että aktiivimalli voitaisiin purkaa heti. Harakka kommentoi, ettei aktiivimallin työllisyysvaikutuksia ole kyetty laskemaan.

– Emme jää (VATT:n) lukuja odottamaan, jos niitä koskaan saadaankaan, Harakka sanoi Helsingin Sanomille.

Keskustalainen valtiovarainministeri Mika Lintilä kritisoi ministerikollegansa lausuntoa seuraavana päivän Kokoomuksen äänenkannattajalle Verkkouutisille raportin sivuuttamisesta. Hallitusohjelmassa on luvattu perustaa hallituspolitiikka tutkittuun tietoon, Lintilä muistutti.

Lintilä tähdensi Kurvisen tavoin sitä, että hallitusohjelmassa aktiivimalli on sovittu purkaa vasta sitten, kun korvaavat työllisyystoimet on löydetty.

Keskustan Kurvinen vakuuttaa, että hallitus on sanailusta huolimatta yhtenäinen. Yhteishenki säilyy hänen mukaansa hyvänä, jos ei toimita hallitusohjelman vastaisesti.

– Jos hallitusohjelmaa aletaan rikkoa, niin sitä emme hyväksy.

Aktiivimallin ja suhdanteen vaikutuksia ei kyetty erottamaan

Toukokuussa valmistunut VATT:n ja Turun yliopiston väliraportti aktiivimallista totesi, että aktiivimalli on lisännyt työttömyysjaksojen aikaista työskentelyä.

Tuolloin käytössä olevan aineiston perusteella tarkempi arvio ei kuitenkaan ollut mahdollista.

Raportissa korostettiin, ettei aktiivimallin vaikutusta työllisyyteen kyetä erottamaan noususuhdanteen positiivisesta vaikutuksesta työllisyyteen.

– Tarkempi arviointi on mahdotonta, mutta on varsin selvää, että kaikki vuodessa tulleet yli 100 000 uutta työpaikkaa eivät voi olla aktiivimallin ansiota, raportin toinen tekijä Roope Uusitalo totesi toukokuussa Lännen Medialle.

Selvityksen mukaan malli on leikannut työttömyysturvaa useammalta kuin joka kolmannelta työttömältä.

Ennen aktiivimallin käyttöönottoa laadittu valtiovarainministeriön laskelma arvioi, että malli lisää työllisyyttä 5–12 tuhannella työpaikalla.

Mallin säännöt

Vuoden 2018 alussa voimaan astunut aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa 4,65 prosenttia, jos työttömän aktiivisuusehto ei täyty.

Työttömyysturvaa leikataan tällöin 65 maksupäivän ajalta.

Aktiivisuusehto täyttyy, jos työtön tekee noin kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana vähintään 18 tuntia palkkatyötä tai ansaitsee yrittäjänä työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta yhteensä vähintään 23 prosenttia eli noin 250 euroa.

Ehdon voi täyttää myös osallistumalla vähintään viiden päivän ajan esimerkiksi työnhakuvalmennukseen tai ammatinvalintaohjaukseen.

Viiden päivän opiskelu TE-toimiston kanssa sovittuun opintoon riittää myös ehdon täyttämiseen.

Aktiivimallin valmistelleen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen esityksen mukaan aktiivimallin tavoitteena on kannustaa työttömiä ottamaan vastaan lyhyitäkin työpätkiä ja osallistumaan työllistymistä edistäviin koulutuksiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos