Kotisairaanhoidon johtajille vakavat rikossyytteet: murha, kiristys, kavallus, huumerikos - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kotisairaanhoidon johtajille vakavat rikossyytteet: murha, kiristys, kavallus, huumerikos

Poliisi tutkii vakavia rikosepäilyjä turkulaisessa nyt jo toimintansa lopettaneessa saattohoitoyrityksessä. Tutkintaa ovat vaikeuttaneet potilastietojen salassapitosäännöt.

22.6.2020 18:25 | Päivitetty 22.6.2020 18:32

Syyttäjä on nostanut maanantaina syytteitä Turussa toimivan Kotisairaala Luotsi Oy:n toimitusjohtajana toiminutta sairaanhoitajaa vastaan. Sairaanhoitajaa syytetään murhasta, törkeästä kiristyksestä, törkeästä kavalluksesta, törkeästä väärennyksestä, törkeästä huumausainerikoksesta sekä kahdesta törkeästä pahoinpitelystä. Lisäksi yhtiön henkilöstöjohtajana toiminutta lääkäriä vastaan on nostettu syytteet törkeästä kiristyksestä ja törkeästä väärennyksestä.

Syyttäjä on katsonut, että kyseessä on murha, muun muassa koska uhri on ollut saattohoidossa ollut puolustuskyvytön potilas. Samoin epäillyt pahoinpitelyt ovat kohdistuneet tiedottomana olleisiin potilaisiin, joten syyttäjä katsoo, että kyseessä on ollut törkeä tekomuoto.

Iäkäs pariskunta kiristyksen uhrina

Epäilty törkeä kiristys on kohdistunut iäkkääseen pariskuntaan, jotka ovat olleet Luotsin asiakkaina ja joita yritys on laskuttanut kohtuuttomasti.

Törkeässä kavalluksessa Luotsin toimitusjohtajana toimineen sairaanhoitajan epäillään nostaneen itselleen yhtiön varoja huomattavia summia.

Sairaanhoitaja epäillään lisäksi väärentäneen huomattavan määrän huumausainetilausasiakirjoja, joilla hän on saanut laittomasti apteekista suuren määrän vaarallista huumaavaa lääkeainetta.

Syytteen mukaan Luotsissa toimineen lääkärin epäillään väärentäneen lääkereseptejä siten, että hän on allekirjoittanut lukuisan määrän lääkereseptilomakkeita, joihin on myöhemmin kirjattu, muun kuin lääkärin toimesta, lääkeaineet sekä lääkkeiden saajat. Allekirjoitetut ja jälkeenpäin täytetyt lääkereseptiasiakirjat on myöhemmin esitetty apteekkiin, josta on saatu resepteihin kirjatut lääkeaineet tai niitä on käytetty muutoin potilaiden hoidoissa Kotisairaala Luotsi Oy:n toiminnassa.

Lisäksi asiakokonaisuudessa on nostettu syytteet neljää Turun virkamiestä vastaan virkavelvollisuuksien rikkomisesta.

Rikokset jatkuivat yli viiden vuoden ajan

Haastehakemus on toimitettu Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen maanantaina 22. kesäkuuta. Haastehakemus tulee julkiseksi siinä vaiheessa, kun asia on ollut esillä käräjäoikeudessa, ellei käräjäoikeus toisin määrää. Istuntopäivät sovitaan myöhemmin.

Kahden rikoksesta epäillyn virkamiehen osalta syyttäjä on päättänyt jättää syytteen nostamatta, koska asia heidän osaltaan on vanhentunut. Syyttäjä katsoo, että virkamiehet ovat rikkoneet virkavelvollisuuttaan laiminlyömällä Luotsin kanssa tehdyn ostopalvelusopimuksessa sekä laissa määritellyn valvonnan.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 29.12.2009 ja 6.5.2015 välisenä aikana.

Kaikki vastaajat ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: