Ammattikouluihin voi hakea jatkuvasti - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ammattikouluihin voi hakea jatkuvasti – "Katsomme aina järkevän kohdan, missä opiskelijan on hyvä aloittaa"

Jatkuva haku on ollut käytössä ammattikouluissa vuodesta 2018 lähtien. Tapa on tuttu aikuiskoulutuksesta.

Ammattikouluihin voi hakea nykyään jatkuvasti. Kuvituskuva ammattikoulu WinNovan lähihoitajaopiskelijoista.

23.7.2019 8:32

Ammattikoulun ovet voivat aueta uusille opiskelijoille nykyään ympäri vuoden.

Ilman opiskelupaikkaa jääneet tai muuten koulutusta kaipaavat voivat hakea ammatilliseen opetukseen jatkuvan haun kautta. Mahdollisuus on ollut olemassa aikuiskoulutuksessa jo pidempään, mutta ammattikoulureformin myötä kuka tahansa ammattikouluun halajava voi hakea opiskelemaan koska vain.

Jatkuvassa haussa kouluun hyväksytty opiskelija voi aloitta opiskelut käytännössä koska vain lukuvuoden aikana. Haun käytännön toteutukset vaihtelevat ammattioppilaitosten välillä.

Moni tuntemattomampi ammatillisen koulutuksen ala kärsii hakijapulasta, eivätkä opiskelupaikat ole täyttyneet moniin vuosiin. Yksi esimerkki löytyy Varsinais-Suomesta Livian ammattiopistosta, jossa kalatalouden opiskelijapaikoista jäi täyttämättä puolet. Koulutuksessa aloittaa elokuussa 12 opiskelijaa. Yhteishaun täyttämättömiin paikkoihin haetaan opiskelijoita jatkuvalla haulla.

Paikkoja täytetään jatkuvasti

Rehtori Ilkka Harkkila kertoo aloittaneiden opiskelijoiden määrän olevan kohtuullisen hyvä, vaikka aloituspaikkoja koululla on tuplasti sisään otettuihin verrattuna.

– Joka vuosi jää paikkoja täyttämättä. Meille voi hakea jatkuvasti opiskelemaan.

Harkkilan mukaan jatkuvassa haussa oleville aloille opiskelija otetaan sisään ilman suurempia hakuvaatimuksia. Hän ihmettelee, miksi hakijoita kalatalouteen ei ole, vaikka ala kasvaa ja töitä riittäisi.

– Nuorten kiinnostuksen kohteet muuttuvat ja aina joku ala on aallonpohjassa. Alamme on myös melko tuntematon, emme saa esimerkiksi mediassa hirveästi näkyvyyttä.

"Jatkuva haku vaatii resursseja"

Opetushallituksen ammatillisen osaaminen -yksikön päällikkö Kati Louneman mukaan jatkuva hakeutuminen ammatilliseen koulutukseen on ollut käytössä jo kauemmin aikuiskoulutuspuolella. Hän kehuu uudistusta ja kertoo sen toimivan hyvin.

– Jatkuva haku on tuonut ammattikouluihin elävyyttä. Sen avulla pystytään hakeutumisvaiheessa suunnittelemaan sitä, mitä tutkinnon osia opiskelijalle valitaan, miten oppiminen tapahtuu ja mitkä opiskelutavat sopivat hänelle parhaiten.

Lounema ei näe ongelmana sitä, että jatkuvan haun kautta tulevat eivät välttämättä aloita opiskelua tietyssä opiskeluryhmässä.

– On vanhakantaista ajattelua, että opiskelun aikana olisi tietty ryhmä, joka valmistuu samaan aikaan. Jokaisella opiskelijalla on omat yksilölliset tarpeensa. Hakeutumisvaiheessa jatkuva haku vaatii hakijalta enemmän itsensä johtamista.

Oulun seudun ammattiopiston vararehtori Raija Näppä pitää jatkuvaa hakua merkittävänä asiana ammattiopistolleen. Noin puolet opiskelijoista tulee jatkuvan haun kautta.

– Jatkuva haku vaatii resursseja, sillä alkuohjausta pitää olla niin, että opintojen etenemistä pystytään suunnittelemaan.

Ihan seuraavana päivänä hakupapereiden jätöstä ei opintoja pysty eikä kannata aloittaa.

– Katsomme aina järkevän kohdan, missä opiskelijan on hyvä aloittaa, Näppä kertoo.

Jatkuva haku ammattikouluun

Ammatillisiin perustutkintoihin on ollut mahdollisuus hakea jatkuvasti tammikuusta 2018 lähtien.

Oppilaitosten hakuajat, -menettelyt ja valintaperusteet voivat vaihdella.

Oppilaitos päättävät itse, mitä koulutuksia jatkuvassa haussa on tarjolla ja milloin haku järjestetään.

Jatkuva haku on tarkoitettu kaikille, joka haluavat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistaan.

Jatkuvassa haussa jokainen oppilaitos päättää itse, millä perusteilla opiskelijat valitaan. Yhtenäisiä valtakunnallisia valintaperusteita ei ole.

Kevään valtakunnallinen yhteishaku on suunnattu peruskoulunsa päättäneille ja vailla ammatillista tutkintoa oleville.

Lähteet: Opintopolku ja Studentum

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: