Kevät ollut painajaismainen koivuallergikoille - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kevät ollut painajaismainen koivuallergikoille, mutta aikaisin alkanut kukintakausi näyttää jo hiipumisen merkkejä – Näin hoidat oireita

Koivun hedenorkkoja esiintyy tänä keväänä enemmän kuin viime vuonna. Viime vuoden kevät oli koivun siitepölyallergikoille haastava, mutta tänä vuonna siitepölyä on ilmassa sitäkin enemmän.

25.5.2019 12:02

Silmiä kutittaa, aivastuttaa ja nenä on tukossa – eikä ihme, sillä koivun siitepölyä leijailee ilmassa runsaita määriä.

Koivun kukinta alkoi Länsi-Suomessa huhtikuun lopussa, ja jo 23. päivä huhtikuuta siitepölymäärät ilmassa nousivat erittäin runsaiksi maan etelä- ja keskiosissa.

Koivun kukinta jatkuu edelleen runsaana Valkeakosken korkeuksilla, mutta eteläosissa koivun siitepölymäärät kääntyvät kuluvalla viikolla hienoiseen laskuun.

– Kukinta on päättymässä Länsi- ja Etelä-Suomessa. Vaikka kukinta heikkenee tai loppuu, voi ilmassa silti leijailla siitepölyä runsaastikin. Pohjois-Suomesta kulkeutuu siitepölyä maan keskiosiin, Turun yliopiston aerobiologian yksikön siitepölyseurannan ja -tutkimuksen projektitutkija Jukka Reiniharju kertoo.

Luonnonvarakeskus ennusti jo maaliskuussa, että koivun siitepölykaudesta on tulossa viimevuotista hankalampi. Runsaan siitepölymäärän taustalla on viime kesän lämpimät säät, jotka edistivät kukka-aineiden muodostumista. Kukkea kevät hankaloittaa allergikkojen elämää, mutta toisaalta se tuo helpotusta kuusen siemenpulaan.

– Tänä keväänä koivun kukinta on ollut keskimääräistä runsaampaa ja kukintakausi on ollut pitkäkestoinen, Reiniharju toteaa.

Siitepölyä on ilmassa vähiten aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä. Tuulinen ja aurinkoinen sää on allergikolle ikävintä siitepölyn kannalta. Siitepölytilanteen ja -ennusteen voi tarkistaa täältä.

Ristiallergiat voivat vaivata

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton mukaan siitepöly aiheuttaa pääasiassa allergista nuhaa, aivastelua, nenän kutinaa ja tukkoisuutta, joskus myös yskää ja hengityksen vinkumista.

Monilla myös silmät punoittavat, kutisevat ja kirvelevät. Jotkut siitepölylle allergiset saavat ihottumaa, ja monet tuntevat itsensä väsyneiksi.

Jos henkilö on allerginen siitepölylle, voi olla allerginen myös joillekin juureksille, hedelmille ja mausteille. Kyseessä on tällöin ristiallergia. Oireet ovat yleensä lieviä, mutta niiden voimakkuus voi vaihdella.

Koivun siitepölylle allergiset saattavat saada oireita esimerkiksi omenasta, kirsikasta, luumusta, kiivistä, ananaksesta, pähkinöistä, paprikasta ja selleristä.

Heinien kukinnan odotetaan alkavan lähipäivien aikana maan eteläosissa. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat aluksi vähäisiä.

Apua allergiaan

Lähde: Allergia-, Iho ja Astmaliitto

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut