Ulkoministeriö ei edelleenkään näe tarvetta rajoittaa Kiinaan matkaamista kokonaan – Hubeinissa oleville suomalaisille ei aiota järjestää omaa evakuointilentoa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ulkoministeriö ei edelleenkään näe tarvetta rajoittaa Kiinaan matkaamista kokonaan – Hubeinissa oleville suomalaisille ei aiota järjestää omaa evakuointilentoa

Ulkoministeriö on nykyisen matkustussuosituksensa perusteella evakuoimassa vain Hubein alueella olevia suomalaisia. Suomi ei ole järjestämässä omaa evakuointilentoa Hubeihin vaan toimii yhteistyössä EU:n kanssa. Finnair keskeyttää uusien varausten ottamisen Manner- Kiinan lennoille.

Wuhanin kentällä lentokoneet seisovat Kiinan asettamien karanteenimääräysten vuoksi. Myös EU-maiden suunnittelema yhteinen evakuointilento Wuhaniin odottaa lupaa Kiinan viranomaisilta.

30.1.2020 11:21

Suomi pitää toistaiseksi linjansa Kiinaan matkustamisessa, jonka mukaan Hubein maakuntaan matkustamista Kiinassa pitäisi välttää. Sen sijaan muualle Kiinaan voi ulkoministeriön mielestä edelleen matkustaa.

Hubein maakunta ja sen suurin kaupunki Wuhan ovat koronavirusesiintymän ydinaluetta, jossa myös yli puolet noin 7700 Kiinassa todetusta virustartunnasta on todettu.

Britannian ulkoministeriö puolestaan linjasi keskiviikkona, ettei se suosittele matkustamista mihinkään Manner-Kiinan alueelle. Brittien lentoyhtiö British Airways on keskeyttänyt lentoliikenteen Kiinaan.

– Valtaosa EU-maista on samalla linjalla kuin Suomi. Noudatamme pohjoismaista yhteistä linjaa, sanoo ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö Antti Putkonen.

Britit muuttivat suositustaan perustelemalla, että matkustaminen Kiinassa voi vaikeutua lähipäivien aikana.

– Seuraamme tietysti tilannetta, ja tarvittaessa voidaan muutoksia matkustustiedotteeseen tehdä. En lähde niitä kuitenkaan ennakoimaan, sanoo Putkonen.

BBC kertoi torstaina aamulla, että virustartuntoja on nyt todettu kaikkialla Manner-Kiinassa.

Finnair keskeyttää uusien varausten ottamisen Manner- Kiinan lennoille. Mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä kertoi STT:lle, että järjestely on voimassa toistaiseksi.

Aiemmin Finnair ilmoitti peruvansa lentoreitin Pekingin Daxingin kentälle ja Nanjingiin maaliskuun loppuun saakka. Perumisen syy oli Kiinan kansalaisille asettama ryhmämatkustuskielto.

Osa ulkoministeriön tavoittamista Hubein maakunnan suomalaisista on ilmoittanut haluavansa tulla Suomeen. Osa vielä miettii paluuta.

Evakuointilento yhdessä EU-maiden kanssa

Ulkoministeriössä ei ole tarkkaa tietoa Kiinassa olevien suomalaisten määrästä. Tiedot perustuvat siihen, onko henkilö tehnyt ulkoministeriölle matkustusilmoituksen.

Myöskään Hubein alueella olevista suomalaisista ei ole tarkkaa tietoa.

– Kiinaan matkustavilla ei ole pakollista ilmoittaa maantieteellistä aluetta, mihin he matkustavat, kertoo Antti Putkonen.

Jos matkustusilmoitus on tehty, siinä olevien yhteystietojen perusteella ulkoministeriö pystyy olemaan henkilöihin yhteydessä. Kiinassa olevista suomalaisista osa on ollut oma-aloitteisesti yhteydessä Pekingin suurlähetystöön.

Ulkoministeriö on nykyisen matkustussuosituksensa perusteella evakuoimassa vain Hubein alueella olevia suomalaisia.

Putkonen sanoo, että he ovat ulkoministeriön tiedossa ja osa heistä on ilmoittanut halukkuutensa palata Suomeen.

– Halukkuus palata voi tietysti kasvaa, jos tilanne pitkittyy, sanoo Putkonen.

Suomi ei ole järjestämässä omaa evakuointilentoa Hubeihin vaan tekee sen yhdessä EU:n rahoittaman yhteisen EU-kansalaisten evakuointilennon kanssa.

– Se, milloin lento toteutuu, riippuu Kiinan viranomaisista ja heidän antamastaan luvasta poistua karanteenialueelta, Putkonen sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut