Hallitus purkaa terveyskeskusten hoitojonoja ensi vuonna 70 miljoonalla eurolla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hallitus purkaa terveyskeskusten hoitojonoja ensi vuonna 70 miljoonalla eurolla – valtionavustuksella palkataan muun muassa lisää lääkäreitä

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan perusterveydenhuollon hoitotakuun kiristämistä viikkoon.

Perusterveydenhuollon kehittäminen on viime vuosina laiminlyöty. Nyt siihen luvataan tehdä muutos Tulevaisuuden terveyskeskus -ohjelman kehittämishankkeilla.­

15.10.2019 14:17

Helsinki

Hallitus ohjaa ensi vuonna noin 70 miljoonaa euroa valtionavustuksina kunnille ja kuntayhtymille kehittämishankkeisiin, joilla terveyskeskuksiin voidaan palkata lisää lääkäreitä ja alkaa kehittää niistä uudenlaisia sosiaali- ja terveyskeskuksia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan tavoitteena ovat matalan kynnyksen talot, joissa ei pelkästään pääse kerran ammattilaisen vastaanotolle, vaan tulee myös hoidetuksi. Yhtenä keinona on erikoissairaanhoidon konsultaatioiden tuominen terveyskeskuksiin.

– Tässä varmistetaan perusterveydenhuoltoa tavalla, joka johtaa siihen, että suomalaiset pääsevät paremmin lääkäriin. Tämä koskee erityisesti niitä paikkakuntia, joissa on lääkärivajetta, Kiuru sanoi.

Hallitus valmistelee parhaillaan myös esitystä seitsemän päivän hoitotakuusta perusterveydenhuollossa. Siihen päästään nykyisin noin 43 prosentissa kiireettömiä käyntejä.

Erikoissairaanhoitoon on viime vuosina satsattu huomattavasti enemmän kuin perusterveydenhoitoon.

Vuosina 2005–2016 erikoissairaanhoitoon palkattiin 3 700 sairaalalääkäriä, kun samaan aikaan terveyskeskuksiin palkattiin vain 300 lääkäriä lisää. Erikoissairaanhoidon lääkäriresurssit kasvoivat noin viidenneksen ja terveyskeskusten kymmenkunta prosenttia.

– Meno ei voi jatkua näin, Kiuru sanoi.

Tuhat lääkäriä lisää

Seitsemän päivänhoitotakuun arvioidaan vaativan noin tuhat lääkäriä lisää terveyskeskuksiin, kun lisäksi hyödynnetään moniammatillisia tiimejä ja uudenlaisia digitaalisia palveluja.

Noin 70 miljoonan euron vuosittaista kehittämisrahoitusta voidaan kolmen vuoden aikana käyttää hoitojonojen purkuun ja tarvittavien tuhannen lisälääkärin palkkaamiseen. Kysymys ei ole hallitusohjelmassa mainituista määräaikaisista tulevaisuusinvestoinneista, vaan pysyväisluonteisesta rahoituksesta.

Osastopäällikkö Pasi Pohjolan mukaan perusterveydenhuollossa on avoinna noin 300 lääkärin vakanssia. Tavoitteena on, että ne täytetään ensin, koska niiden palkkarahat sisältyvät jo nykyiseen rahoituspohjaan.

Lääkäreitä houkutellaan terveyskeskuksiin sillä, että he voivat konsultoida erikoislääkäreitä ja tukena on moniammatillisia tiimejä. Terveyskeskuksiin tuodaan lääkäreiden houkuttimeksi myös kehittämis- ja tutkimustoimintaa.

Valmistaudutaan sote-uudistukseen

Kunnat jakuntayhtymät voivat joulukuun puolivälistä lähtien hakea maakunnittain sosiaali- ja terveysministeriöstä rahoitusta kolmivuotisiin sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämishankkeisiin.

Kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan maakunnissa pitää sopia, mikä toimija avustusta hakee. Sen on katettava koko maakunta eikä yhtään kuntaa saa jättää pois.

Tarkoituksena on, että palveluja kehitetään niin, että ne voidaan ottaa käyttöön tulevissa maakunnissa, jotka alkavat vastata palveluista sote-uudistuksen toteutuessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?