Hanna Kosonen Annika Saarikon sijaiseksi urheilu- ja kulttuuriministeriksi - Kotimaa - Satakunnan Kansa

"Moneen kohtaan erikoinen tausta, mutta tähän juuri oikea", sanoo uusi urheilu- ja kulttuuriministeri salkustaan – Taustalla MM-kulta ja taideopinnot

Väliaikaiseksi ministeriksi nouseva Hanna Kosonen (kesk.) sijaistaa Annika Saarikkoa (kesk.), joka jää vuodeksi äitiyslomalle.

Hanna Kosonen (kesk.) vannoi ministerinvalansa sormet raamatulla ja tuomarinvakuutuksen sormet lakikirjalla.

9.8.2019 16:23

Helsinki

Hanna Kosonen (kesk.) nousi pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen uudeksi tiede- ja kulttuuriministeriksi.

Hän sijaistaa tehtävässä ministeri Annika Saarikkoa (kesk.), joka jää äitiyslomalle ja palaa ministerin tehtävään elokuussa 2020.

Kosonen vannoi virkavalan ja antoi tuomarinvakuutuksen presidentin kesäasunnossa Naantalin Kultarannassa, jossa valtioneuvosto kokoontuu yleisistuntoon.

– Tämän salkun sisältö on jotakin sellaista, mitä en pienissä kuvitelmissanikaan voinut kuvitella, että sellainen minun kohdalleni osuisi, Kosonen sanoi tiedotustilaisuudessa virkavalan vannomisen jälkeen.

– Toisinsanottuna Annika Saarikon vauvaonni on myös minun iso onneni.

Tehtävän nykyinen virallinen titteli on tiede- ja kulttuuriministeri, mutta niiden lisäksi ministeri vastaa urheilusta ja liikunnasta sekä nuorisoasioista ja korkeakouluista.

– Minulla on moneen kohtaan erikoinen tausta, mutta tähän juuri oikea, Kosonen totesi ministerinsalkustaan.

Sopivalla taustalla Kosonen tarkoittaa kokemustaan urheilu- ja kulttuurialoilta.

– Olen lukenut taidehistoriaa Jyväskylän yliopistossa, toiminut luovan alan asiantuntijana ja kulttuurituottajana. Olen myös hiihtosuunnistuksen maailmanmestari, Kosonen sanoi.

Työskentely alkaa budjettiriihellä

Kosonen sanoo, että ensimmäisenä hänellä on työlistallaan valmistautuminen budjettiriiheen.

Sen jälkeen alkaa hallitusohjelmassa ministerinsalkkuun kuuluvien tavoitteiden edistäminen.

– Yksi tärkeä asia on harrastustoiminnan laajentaminen lapsille ja nuorille. Siinä liikunta, kulttuuri ja taidekin pääsevät kohtamaan hyvällä tavalla lasten arjessa, Kosonen sanoo.

Kulttuurin saralta Kosonen mainitsee esimerkiksi rahoitusuudistuksen, joka on tarkoitus tehdä esittävien taiteiden valtio-osuusjärjestelmälle.

– Tiede- ja tutkimuspuolella meillä on tulossa lisäsatsauksia. Siinä on hienoa päästä tekemään yhteistyötä korkeakoulujen kanssa.

Kososella on urheilu- ja kulttuuritausta

Kosonen kilpaili vuosien ajan hiihtosuunnistuksessa.

Hän on voittanut lajissa muun muassa voittanut viestin maailmanmestaruuden ja pronssia henkilökohtaisella matkalla vuonna 2000, EM-pronssia vuonna 2001 ja useita suomenmestaruuksia.

Kulttuurialalla Kosonen on työskennellyt esimerkiksi kirjakustantamon kulttuurintuottajana ja Luovien alojen liiketoiminnan kehittämisyhdistys Digesin asiantuntijana.

Hän on toisen kauden kansanedustaja. Vuosina 2017–2019 hän toimi Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Vuoden 2018 kesästä lähtien Kosonen toimi keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja. Hän lopetti pestissä tämän kesän alussa.

Hanna Kosonen

Toisen kauden kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) toimii tiede- ja kulttuuriministerinä noin vuoden ajan.

Hän sijaistaa ministeri Annika Saarikkoa (kesk.), joka jää äitiyslomalle. Saarikon on tarkoitus palata ministeriksi elokuussa 2020.

Kosonen on syntynyt vuonna 1976 Savonlinnassa. Tällä hetkellä hän on 43-vuotias.

Koulutukseltaan Kosonen on filosofian maisteri. Hänen pääaineensa oli taidehistoria.

Vuosina 2017–2019 Kosonen toimi Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Kososen perheeseen kuuluu kaksi lasta.

Huippu-urheilijana Kosonen voitti hiihtosuunnistuksessa muun muassa viestin maailmanmestaruuden ja henkilökohtaista MM-pronssia vuonna 2000.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos