Tove Janssonin veljentytär Sophia paljastaa omistavansa monen suomalaisen tavoin suuren määrän muumimukeja - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tove Janssonin veljentytär Sophia paljastaa omistavansa monen suomalaisen tavoin suuren määrän muumimukeja – näin hän ajattelee keräysbuumista

Tove Janssonin veljentytär Sophia Jansson paljastaa, että myös hänen oma kotinsa pursuaa muumimukeja.

Myös Moomin Characters Oy Ltd:n taiteellinen johtaja Sophia Jansson paljastaa, että hänenkin kaapeistaan löytyy paljon muumimukeja.

18.1.2020 10:10

Jos jokin muki on kaikenlaisten suomalaisten kahvipöytien suosikki, se on muumimuki.

Sophia Jansson on Moomin Characters Oy Ltd:n taiteellinen johtaja, mutta myös Tove Janssonin veljentytär.

Muumien käyttöoikeuksia valvova Jansson kertoo, että myös hänen kaappinsa pursuavat muumimukeja.

– En ole laskenut, mutta minulla on kaikkialla aivan liikaa niitä, Jansson naurahtaa.

Jansson ei tunnustaudu varsinaisesti keräilijäksi, mutta siitä huolimatta kaapeista löytyy kymmeniä muumimukeja.

– Kun niitä on tullut, niin työni puolesta ja muuten, olen niitä kotiin ottanut. Kotona on toistakymmentä mukia ja mökillä on toistakymmentä mukia. Kyllä meillä on aika paljon mukeja.

Suosikkimukia laajasta tuotannosta on vaikea sanoa.

– Minulle ne toimivat mielialan mukaan: otan kaapista tuon tai tuon hahmon. Tiettynä päivänä tuntuu siltä, että juuri tuo muki on sellainen, mihin voin samaistua.

Entä miltä se tuntuu, että osa mukeista on satasien ja jopa tuhansien eurojen arvoisia?

– Se tuntuu kieltämättä vähän oudolta, kun ne ovat kuitenkin ”vain” kahvi- tai teemukeja. Keräilyhän ei toki liity pelkästään muumimukeihin. Onhan se toki mahtavaa, että muumimukeista on tullut tällainen ilmiö.

Elokuva tulossa

Sophia Jansson hallinnoi Muumien käyttöoikeuksia.

Jansson oli torstaina mukana syksyllä ensi-iltansa saavan Tove-elokuvan tiedostustilaisuudessa.

Elokuva on ensimmäinen Janssonista tehtävä elämäkertaelokuva.

– Arvasin, että kun nämä elämäkerrat tulivat, varsinkin Tuula Karjalaisen kirjoittama viimeisin elämäkerta, että joku nappaa ja haluaa tehdä elokuvan tästä. Toven elämä oli kuitenkin niin mielenkiintoinen ja poikkeuksellinen, Jansson kertoo Iltalehdelle.

Muumien oikeuksia hallinnoivan Moomin Characters Oy Ltd:n taiteellinen johtaja sanoi tiedotustilaisuudessa, että 1940–1950-luvuille sijoittuva elokuva on mielenkiintoinen, koska hän itsekään ei ole tuntenut Janssonia tuolloin. Sophia Jansson syntyi vuonna 1962.

– Tunsin Toven varttuneempana, aikuisena henkilönä. Kuten kaikki ihmiset, myös Tove on kuitenkin ollut nuori ja on joutunut pohtimaan samoja kysymyksiä: Mikä minusta tulee isona, löydänkö elämän rakkauden?

Toven isä oli tunnettu taiteilija, eikä se varsinaisesti helpottanut Janssonin oman identiteetin etsimistä.

– Toven sen aikaista kirjeenvaihtoa on todella mielenkiintoista lukea, kun hän on todella pähkäillyt näitä asioita.

Tove Janssonista piirtyy elämäkertakirjojen perusteella ristiriitainen kuva. Toisaalta hän piirsi Muumeja, mutta toisaalta pohti, että halusi tulla muistetuksi myös taidemaalarina.

Sophia Janssonin mukaan Tove olisi arvostanut elämäkertaelokuvaa.

– Luulen, että hän olisi ollut aika innoissaan. Tovella oli aika hyvä huumorintaju: jos esimerkiksi joku oli väärentänyt hänen kuvituksensa, niin hän sanoi, että ”joo, mutta silloin hänen täytyy olla todella iso taiteilija”, Sophia Jansson muistelee.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut