Tukala helle voi oikeuttaa vuokran alennukseen - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tiesitkö, että tukala helle voi oikeuttaa vuokran alennukseen? Raja kulkee 32 asteessa

Jos lämpötila nousee asunnossa yli 32 asteen, vuokralainen voi olla oikeutettu saamaan alennusta vuokrasta, muistuttaa Suomen Vuokranantajat ry.

Ilmastonmuutos voi tuoda yhä useammin tukalan helteen kotiin. Tamperelainen Sirkka Halonen-Kuusisto näytti jo heinäkuussa 2014, miten hän yritti selvitä yksiössään kovasta kuumuudesta märän lakanan avulla.

23.7.2019 18:09

Helle on useimmista meitä mukava, jos lämmöstä voi nauttia rannalla tai muuten vilvoitellen, mutta helle kotona vie elämästä ilon. Varsinkin vanhoissa taloissa tai pienissä yksiöissä asuvat voivat helteiden aikaan joutua asumaan trooppisissa oloissa, jos ilmanvaihto on puutteellista eikä kotia voi tuulettaa läpivedon avulla.

Jos hikisenä kuumuutta manaava asukas asuu vuokralla, hänen tunteitaan voi viilentää tieto siitä, että helteiden aiheuttama huomattavan korkea lämpötila voi oikeuttaa vuokranalennukseen, muistuttaa Suomen Vuokranantajat tiedotteessaan.

Jopa 20 prosenttia

Yhdistys toteaa, että asuntojen huoneilman lämpötiloista määrätään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa, jonka mukaan huoneilman tulee kesäisin olla 18 ja 32 asteen välissä. Lain mukaan vuokralaisella on oikeus saada vuokranalennusta siltä ajalta, kun huoneisto on puutteellisessa kunnossa.

– Tällaisena puutteellisuutena on pidettävä myös liian korkeaa lämpötilaa. Sopivan alennuksen suuruus on noin 10–20 prosenttia vuokran määrästä siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta. Vuokralaisella on tällainen oikeus, vaikka huoneiston puutteellisuus ei johdu vuokranantajasta”, muistuttaa Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah.

Asunto-osakeyhtiöissä sisäilman lämpötila ja riittävän hyvin toimiva ilmanvaihto on taloyhtiön vastuulla.

– Valitettavasti ilmastonmuutos aiheuttaa todennäköisesti yhä useammin tukalia helteitä myös Suomessa, joten vanhoissa taloyhtiöissä kannattaa harkita esimerkiksi kaukojäähdytysverkostoon liittymistä erityisesti isojen peruskorjauksien yhteydessä”, Ahsanullah jatkaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos