Rinne vastaili kysymyksiin loman jälkeen: Merellä näyttää vesiliikennesäännöt unohtuvan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Rinne vastaili kysymyksiin loman jälkeen: Merellä näyttää vesiliikennesäännöt unohtuvan

Antti Rinne vastasi toimittajien kysymyksiin lomansa jälkeen virka-asunnollaan Kesärannassa. Pääministeri kertoi huomanneensa sen, että vesiliikenteen säännöt pääsevät suomalaisilta merellä unohtumaan. Rinne puhui myös esimerkiksi ilmastopolitiikasta, taloudesta, työllisyydestä ja hallituksen hankkeista.

7.8.2019 12:48

Pääministeri Antti Rinne (sd) vastasi keskiviikkoaamuna toimittajien kysymyksiin virka-asunnollaan Kesärannassa. Lomalta palannut Rinne puhui tilaisuudessa muun muassa ilmastopolitiikasta, taloudesta, työllisyydestä ja hallituksen hankkeista.

Rinne kommentoi Airiston venesurmaan, ja omaan kesälomaansa, liittyen suomalaisten veneilytaitoja. Rinne sanoi, että merellä näyttää vesiliikennesäännöt unohtuvan.

– Kehotan ihmisiä perehtymään uudelleen ja uudelleen vesiliikenteensääntöihin. Olen selkeästi havainnut sen, että viimeisten vuosikymmenten aikana on tullut sellaisia veneilijöitä, joilla ehkä kokemus veneilyyn ei ole riittävän syvällinen tietääkseen, miten oma käyttäminen vesillä vaikuttaa muiden kulkemiseen.

Ilmastopolitiikka esillä

Rinne kertoi tilaisuudessa, että hallituksella on kunnianhimoiset tavoitteet ilmaston suhteen. Tärkeintä olisi viedä määrätietoisesti eteenpäin tavoitetta, että Suomi olisi hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Myöhemmin Rinteeltä kysyttiin, miksei ympäristöpäästöjä aiheuttavasta turvepeltojen raivaamisesta ole mainintaa hallitusohjelmassa. Rinne kommentoi, että hallitusohjelmaan on kirjattu, että pelloille pyritään laittamaan entistä vähemmän lietelantaa.

Lisäksi Rinteeltä kysyttiin mahdollisesta ilmastohuippukokouksen järjestämisestä, johon hän vastasi, että Suomi ei ehdi EU-puheenjohtajakaudellaan järjestämään ilmastohuippukokousta. Suunnitteilla on kuitenkin Rinteen mukaan merkittävä tapahtuma, johon tulee paikalle sidosryhmiä ja mahdollisesti osa eurooppalaisista päämiehistä.

– YK:n huippukokouksen yhteydessä tullaan nostamaan eurooppalaista näkökulmaa esille, Rinne lisää.

Uhkana kansainvälisen talouden kehitys?

Rinne kommentoi hallituksen 75 prosentin työllisyystavoitetta. Hänestä vaikuttaa siltä, että kokonaisuus alkaa hahmottua. Rinne uskoo, että työmarkkinajärjestöiltä tulee apua ja löytyy toimenpiteitä, kun keskustelu saadaan käyntiin.

Suurimpana talousuhkana Antti Rinne näki kansainvälisen talouden tilanteen. Hän mainitsi erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan ongelmat, jotka uhkaavat vapaakauppaa.

Rinne sanoi tilaisuudessa, että kansainvälisessä politiikassa ylipäätänsä on erilaisia riskitekijöitä, joita tulee seurata. Ne saattavat eskaloitua vaikeiksikin kriiseiksi.

– Suomi on avoin vientivetoinen kansantalous, jolle on merkitystä, mitä kansainvälisesti tapahtuu, Rinne kommentoi myöhemmin.

Selitti hankkeita

Aktiivimalli puhutti tilaisuudessa ja Rinne sanoi, että leikkuri tullaan aktiivimallista poistamaan. Se mitä mallista jää jäljelle, ei ollut vielä selvää.

Ratahankkeista Rinteen mukaan Suomen etelästä pohjoiseen kulkeva pääratahanke, ja osaltaan tunninjuna Turusta Helsinkiin, ovat sellaisessa vaiheessa, että ne voisi laittaa liikkeelle.

Rinne kertoi myös kaavaillusta hakemussivusta, jonne työtön työnhakija voi täyttää tietonsa ja selvittää onko hän oikeutettu palkkatukeen. Samalla sivulla yrittäjä voi saada tiedon, onko hän oikeutettu käyttämään palkkatuellista työntekijää. Systeemi vähentää Rinteen mukaan byrokratiaa.

Kommentoi kohuja

Rinne kommentoi viikonloppuna ulos tullutta Uutissuomalaisen uutista. Uutisessa Rinne kommentoi, että uuden puolustusvoimien komentajan on ymmärrettävä paikkansa.

Syyksi kommentilleen Rinne sanoi keskiviikkoisessa tilaisuudessa sen, että on viime vuosina havainnut tilanteita, joissa poliittinen päätöksenteko ei ole viime kädessä ohjannut viranomaistoimintaa. Tilanteita on esiintynyt Rinteen mukaan puolustusministeriössä ja puolustusvoimissa, mutta myös muissa ministeriöissä.

– Halusin kiinnittää huomiota uuden komentajan aloittaessa siihen, että nyt huolehditaan siitä, että poliittisten päätöksenteon kohteena olevat päätökset ohjaavat viranomaisten toimintaa.

Rinne sanoi, että puolustusvoimien on järkevää harjoitella, mutta harjoitustoiminnan vaikuttavuus poliittisena signaalina täytyy pyrkiä analysoimaan.

Myös Veikkauksen mainonta on aiheuttanut keskustelua. Rinne sanoi, että Veikkauksen toimien vaikutukset tulee arvioida.

– En ole pitänyt Veikkauksen mainonnasta. Kysymys on kansanterveyden kannalta tärkeästä toimialasta monessa suhteessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: