Posti-kriisi: Keskustan eduskuntaryhmä äänestää pääministeri Antti Rinteen luottamuksesta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hallituskriisin ei saatu ratkaisua, ja trilleri jatkuu tiistaina – Pääministeri Antti Rinne: ”Jos minun viestintääni on sanottu epäselväksi, kyllä keskustan viestintä on vielä epäselvempää”

Pääministeri Antti Rinteen kohtalo on käsillä tänään.

2.12.2019 13:54 | Päivitetty 2.12.2019 22:31

Sdp:n puoluehallituksen kokous on päättynyt. Puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoi kokouksen jälkeen, että puoluehallituksella on täysi luottamus Antti Rinteeseen.

Rinne kertoi kokouksen jälkeen lyhyesti näkemyksensä asiasta.

– Jos minun viestintääni on sanottu epäselväksi, kyllä keskustan viestintä on vielä epäselvempää.

Hän sanoi vaativansa keskustalta tiistaina suoran vastauksen siihen, onko puolueella valmiutta jatkaa nykyisellä hallituskokoonpanolla vai ei. Lisäksi haluaa vastaukseen perustelut.

- Minulla on oikeus saada selkeät perusteet tähän tilanteeseen. Tästä asiasta tullaan huomenna keskustelemaan.

Lyhyen puheenvuoronsa jälkeen Rinne asteli auton kyytiin, eikä vastannut toimittajien hänelle esittämiin kysymyksiin.

Sdp:n puoluehallitus kokoontui Hakaniemessä

Sdp:n puoluehallitus kokoontui puoluetoimistoon Helsingin Hakaniemessä maanantain dramaattisten käänteiden takia kello 19.30. Puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen asema pääministerinä on vaakalaudalla.

– Laineet lyövät nyt korkealla. Katsotaan, mitä keskustan puoluehallitus päättää, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman saapuessaan kokoukseen.

Rinne ei sen sijaan kommentoinut asemaansa saapuessaan puoluetoimistolle.

Antti Rinteen ja mahdollisesti koko hallituksen kohtalo saattaa ratketa sdp:n puoluehallituksen kokouksessa, joka alkoi kello 19.30. Kokenut politiikan toimittaja Unto Hämäläinen arvioi Ylen uutisissa, että mikäli pääministeri ei eroa ennen huomista välikysymyskeskustelua, edessä on epäluottamuslause. Tämä siitä syystä, että keskusta näyttää siirtyneen nyt opposition rinnalle eikä Rinteellä ole enää eduskunnan enemmistön luottamusta. Rinteellä on siis vain huonoja vaihtoehtoja.

Iltalehden tietojen mukaan keskustalla on uusi ryhmäkokous tiistaina kello 10.30. Sen kutsuviestissä lukee lehden mukaan: ”Edelleen ryhmän ja puoluejohdon voimallinen vetoomus pidättäytyä kaikista mediakommenteista”.

Keskustan puoluehallitus toivoo demarien vetävän johtopäätöksensä

Keskustan puoluehallituksen kokous päättyi kello 19 jälkeen. Puoluehallituksen jäsen Johanna Häggman totesi puoluehallituksen kokouksen päätyttyä, että hallitus ei tällä hetkellä näyttäydy toimintakykyisenä.

- Toivomme että demarit tekevät omat ratkaisunsa, jotta Suomella on toimintakykyinen hallitus.

Lähes samalla hetkellä, kun kokous päättyi, puoluehallitus lähetti medialle tiedotteen, jossa se toivoo, että sdp tekee tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Puoluehallitus tähdentää, että Keskusta antaa tukensa hallitusohjelmalle sekä sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n hallitusyhteistyölle.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni antoi medialle haastattelun noin kello 19.30. Hän toivoi demarien tekevän tekevän omat johtopäätöksensä. Toimittajat tivasivat häneltä useaan otteeseen, vaatiiko keskusta pääministerin eroa, mutta siihen hän ei suostunut suoraan vastaamaan.

Keskusta eduskuntaryhmä kokoontui iltapäivällä

Hallituspuolue keskustan eduskuntaryhmä kokoontui maanantaina kello 14. Ryhmän kokouksessa oli tarkoitus äänestää siitä, luottavatko keskustan kansanedustajat pääministeri Antti Rinteeseen (sd).

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni totesi pitkän kokouksen jälkeen puolueen eduskuntaryhmän kannaksi, että "meillä on henkilöön liittyvä epäluottamus".

– Olemme erittäin sitoutuneita hallituspohjaan ja hallituspuolueisiin, mutta meillä on henkilöön liittyvä epäluottamus.

Kulmuni ei maininnut pääministeri Antti Rinteen nimeä, mutta selväksi tuli, että hän tarkoitti Rinnettä.

– Haluamme, että hallitus on toimintakykyinen, puheenjohtaja painotti keskustan kriisikokouksen jälkeen.

Heti tämän jälkeen keskustalaiset jatkoivat puoluehallituksen kokoukseen. Käytännössä Kulmuni hakee puoluehallitukselta vahvistusta sille, että epäluottamus Rinteeseen on keskustan kanta.

Erikoiseksi keskustan ryhmäkokouksen teki se, että siellä ei tehty varsinaisesti päätöksiä. Todettiin vain, että epäluottamusta Rinnettä kohti on. Myöskään päätöstä siitä, että keskusta haluaa vaihdattaa pääministerin, ei ryhmäkokouksessa tehty.

Keskustan viestintäpäällikkö Laura Ruoholan mukaan puoluehallituksessa on 25 edustajaa, joista fyysisesti paikalla on ”hyvä edustus”. Nykyisin keskustan puoluehallituksen kokouksiin voi osallistua myös etänä, joten osa puoluehallituksen jäsenistä on etäyhteydellä mukana kokouksessa.

IL: Rinnettä tukevia puheenvuoroja käytettiin vain muutama

Iltalehden tietojen mukaan reilu enemmistö keskustan kansanedustajista oli ryhmäkokouksessa Rinteen epäluottamuksen kannalla. Rinnettä tukevia puheenvuoroja käytettiin vain muutama.

Iltalehti kertoo myös, että keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen esitti kokouksen alussa puolueen kansanedustajille, että Rinne ei nauttisi keskustan luottamusta, mutta hallituspohjasta ja hallitusohjelmasta on syytä pitää kiinni.

Vihreät tukee Rinnettä

Hallituksen kolmanneksi suurin puolue vihreät tukee pääministeri Antti Rinteen (sd) jatkamista tehtävässään.

Iltalehden tietojen mukaan vihreiden puoluejohto ja keskeiset vaikuttajat eivät näe perusteita pääministerin vaihdokselle.

Vihreät ovat tyytyväisiä pääministeri Rinteeltä sunnuntaina Valtioneuvoston linnassa saamaansa selvitykseen siitä, mitä valtionyhtiö Postin omistajaohjauksessa on tapahtunut - ja mitä toisaalta ei ole tapahtunut.

Puolueena vihreät ei hyväksy sitä, että mitkään hallituspuolueet sopisivat kahdenvälisesti muutoksista hallituksen politiikkaan tai hallitusohjelmaan. Jos uusista asioista tehdään päätöksiä, koko hallitusviisikon on vihreiden mukaan osallistuttava päätöksentekoon.

Toisin sanoen vihreät ei hyväksy syntyneen kohun käyttämistä painostuskeinona hallituspuolueiden välillä.

Vihreiden eduskuntaryhmä kokoontuu tarvittaessa maanantaina, mutta välttämätöntä ryhmän kokoontuminen ei ole, koska puolue tukee pääministeri Rinnettä.

Paine kasvanut viime päivinä

Paine Rinteen laittamiseksi kiertoon oli keskustan kentältä useiden lähteiden mukaan kova. Monien mielessä olivat aikanaan Anneli Jäätteenmäen eroon johtaneet tapahtumat. Juuri sdp:llä oli erossa keskeinen rooli.

Rkp:n eduskuntaryhmä piti oman kokouksensa jo ennen keskustaa. Puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi tiedotusvälineille, että pääministerille täytyy antaa toinen mahdollisuus.

Henrikssonin mielestä Posti-asiaa ei kuitenkaan ole hoidettu niin hyvin, kuin olisi pitänyt.

– Kommunikaatiossa olisi ollut syytä olla tarkempi. Jatkossa edellytämme, että hallituksessa keskustellaan asioista paremmin.

EU:n oikeusministereiden tiistaista kokousta Brysselissä johtava Henriksson ei näe syytä vaihtaa pääministeriä. Hän totesi silti, ettei hallituksen tulisi puuttua työmarkkina-asioihin millään tavalla.

– Meillä on erittäin hyvä hallitusohjelma ja maassa sellainen tilanne, että tarvitaan vakautta. Kukan meistä ei ole täydellinen, Henriksson sanoi.

Tausta

Tausta

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) vakuutti eduskunnassa viime viikolla, että hän sai tietää Postin aikeista tehdä liikkeenluovutus ja siten siirtää 700 pakettilajittelijaa edullisemman työehtosopimuksen piiriin vasta, kun päätös oli jo tehty.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, ettei Postin hallitus noudattanut Paateron kieltoa liikkeenluovutukseen.

Perjantaina Posti Group Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kertoi Postin tiedotteessa, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki.

Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä.

Tiedotteen julkaisun jälkeen pääministeri Rinne piti tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi, että Paatero lähtee hallituksesta.

Rinne sanoi, että omistajaohjaus ei ole huomioinut pääministerin ohjeistusta riittävän hyvin Postin pakettilajittelijoiden tapauksessa.

Rinne arvosteli tiedotustilaisuudessa voimakkaasti myös Postin johtoa ja hallitusta vastoin valtio-omistajan tahtoa toimimisesta ja virheellisen tiedon antamisesta. Hänen mukaansa Postin hallituksen asemaa arvioidaan, mutta ainakaan heti ei ole tulossa toimenpiteitä.

Korjattu 2.12. kello 18.01: Korjattu Sdp:n puoluevaltuusto puoluehallitukseksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut