Hallituskriisi seurannassa 3.12.2019 - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Poikkeuksellinen politiikan päivä: Mitä tapahtuu eduskunnassa? – Suomen Kuvalehti: Rinne on valmis eroamaan pakon edessä

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Rinne on valmis pakon edessä eroamaan pääministerin tehtävästä.

Antti Rinne (sd.) ja Katri Kulmuni (kesk.) heittivät lisää löylyä hallituksen kuohuntaan maanantaina.

3.12.2019 8:07 | Päivitetty 3.12.2019 8:40

Tiistai on Suomen poliittisen tilanteen kannalta hyvin merkittävä päivä.

Suomen hallituksen olisi pääministeri Antti Rinteen (sd.) johdolla määrä vastata kolmen oppositiopuolueen välikysymykseen Posti-kiistasta, mutta varmaa ei ole se, onko Rinne edes pääministeri enää silloin.

Keskusta ilmoitti puheenjohtajansa Katri Kulmunin johdolla maanantai-iltana, että luottamus Rinteeseen on mennyt Posti-kiistan ja siinä virinneen poikkeuksellisen keskustelun myötä. Keskusta puhui sanatarkkaan henkilöön kohdistuvasta epäluottamuksesta eikä selkeästi vaatinut Rinteen eroa, mutta käytännössä lausunto kuitenkin tarkoitti sitä. Keskustan mukaan Rinteen selvitykset siitä, kuka Posti-kiistassa tiesi mitä ja milloin, eivät olleet riittäviä. Kulmuni kuitenkin sanoi, että keskusta on tyytyväinen hallituspohjaan ja hallitusohjelmaan.

Muut hallituspuolueet olivat sunnuntain neuvotteluiden jälkeen sitä mieltä, että perustelut olivat riittävät ja antoivat Rinteelle täyden tukensa.

Rinne ja sdp eivät nielleet keskustan kommentteja. Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm ilmoitti iltakymmeneltä maanantaina, että Rinteellä on täysi puoluehallituksen tuki. Rinne puolestaan haluaa keskustalta selkeän vastauksen siihen, onko puolue valmis jatkamaan Rinteen hallituksessa vai ei.

Rinne sanoi suurelle toimittajajoukolle illalla, että kun hän on saanut selkeän vastauksen ja perustelut, hän arvioi tilannettaan uudelleen. Rinne moukaroi keskustan viestintää sanomalla, että jos hänen viestintäänsä on sanottu epäselväksi, niin "täytyy sanoa, että keskustan viestintä on vieläkin epäselvempää".

Tiistaina siis selviää, jatkaako Rinne pääministerinä. Kello 14 tiistaina joka tapauksessa oppositio on valmistautunut hyökkäämään hallituksen, pääasiassa Rinteen, kimppuun Posti-kiistasta. Millaisella kokoonpanolla vastausta ollaan mahdollisesti antamassa, on tässä vaiheessa epäselvää. Huomenna keskiviikkona edessä on hallituksen luottamusäänestys. Kahden seuraavan historiallisen politiikan päivän aikana selviää siis, millaisen hallituksen johdolla Suomi jatkaa, ja tuleeko maahan mahdollisesti uudet vaalit.

Tämä olisi niin keskustalle kuin sdp:lle todennäköisesti viimeisin haluttu vaihtoehto: keskustan kannatus oli lokakuussa Ylen viimeisimmän puoluekannatusmittauksen mukaan 12,9 prosenttia ja sdp:n 13,9 prosenttia.

Mitä on edessä?

Mitä tiistaina tapahtuu? Vaihtoehtoja on monia, mutta ainakin nämä:

1. Keskusteltuaan hallituskumppanien ja erityisesti keskustan kanssa Rinne toteaa tilanteen olevan sellainen, että hän eroaa pääministerin tehtävistä, jotta nykyinen hallituspohja voi jatkaa uuden pääministerin johdolla.

2. Sdp:n eduskuntaryhmä ilmaisee Rinteelle, että hänen on syytä jättää paikkansa. Eilisen puoluehallituksen kokouksen jälkeen tämä vaihtoehto ei tunnu loogiselta, mutta onhan tässä kriisissä tullut yllätyksiä ennenkin. Tietysti Rinne voi itse vetää johtopäätökset ja kertoa ne jo eduskuntaryhmässä.

3. Rinne toteaa, että hän ei eroa, vaan jatkaa niin kauan kuin hänellä on eduskunnan enemmistön luottamus takanaan. Silloin keskiviikkona välikysymysäänestyksessä nähtäisiin, upottaako keskusta Rinteen lisäksi koko hallituksen.

Hetki hetkeltä päivä sujuu näin:

Kello 11.01: Pääministeri Antti Rinne on edelleen sdp:n ryhmähuoneessa.

Kello 10.52: Jos ja kun Rinne ja sitä kautta koko hallitus jättävät eronpyyntönsä, se ei tarkoita automaattisesti uusia vaaleja. Silloin ryhdytään katsomaan, saadaanko uusi enemmistöhallitus kasaan. Sdp vetäisi hallitustunnusteluja.

Kello 10.32: Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi mennessään keskustan valtuustoryhmän kokoukseen, että keskusta toivoo edelleen toimintakykyistä hallitusta nykyisellä hallituspohjalla. Kulmuni myös sanoi, että keskustan kanta epäluottamuksesta on annettu pääministeri Antti Rinteelle myös kirjallisena.

Kello 10.29: Tamperelainen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin, joka on hyvin vahva ehdokas Rinteen seuraajaksi pääministeripestissä, on toisen kauden kansanedustaja ja sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja. Marin on 34-vuotias. Rinteen siis odotetaan antavan eronpyyntönsä tiistain aikana. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Kello 10.23: Nyt myös muut mediat kirjoittavat, että Rinne antaa eronpyyntönsä tiistaina ennen välikysymyskeskustelua. Asiasta uutisoivat myös Helsingin Sanomat ja Yle.

Kello 9.49: Tiistaina siis kello 14 alkaa opposition esittämän välikysymyksen käsittely eduskunnassa. Välikysymyksessä ovat mukana kaikki muut puolueet paitsi perussuomalaiset. Välikysymys liittyy Posti-kiistaan, josta koko kohu sai alkunsa.

Kello 9.31: Kun pääministeri Antti Rinne (sd.) ja keskustan johtaja Katri Kulmuni ovat tavanneet, puolueiden eduskuntaryhmät tapaavat.

Kello 9.26: IL:n tietojen mukaan Rinne on jättämässä eronpyyntönsä ennen tiistaista välikysymyskeskustelua.

Kello 9.02: Rinne ja Kulmuni tapaavat kello yhdeksän. Marin tulee aamukoneella Brysselistä Suomeen.

Kello 7.47: Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Rinne on valmis pakon edessä eroamaan pääministerin tehtävästä. Tällöin hän itse haluaisi jatkaa puolueen puheenjohtajana ja nostaa pääministeri tamperelaisen Sanna Marinin, joka on liikenne- ja viestintäministeri sekä sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja. Marin myös tuurasi Rinnettä, kun pääministeri oli sairauslomalla.

Kello 7.45: Antti Rinne vaatii keskustalta kirjallisia perusteluita siinä tapauksessa, jos puolue ilmoittaa, ettei ettei se jatka Rinteen hallituksessa.

Näin maanantain dramaattiset tapahtumat etenivät:

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: