Valiota syytetään ihmisoikeuksien puutteellisesta huomioinnista - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Onko jääkaapissasi Valion ruokakermaa tai ananasmehua? Finnwatchin raportti paljastaa rikkeitä yhtiön alihankinnassa Aasiassa

Kansalaisjärjestö Finnwatch pureutui maitojätti Valion alihankintaketjuun Aasiassa. Selvityksessä löytyi moitittavaa, joka voi näkyä suomalaisessa jääkaapissa asti.

Valion ananasmehujen ja ruokakermojen alihankintaketjusta löytyi ihmisoikeuksien polkemiseen viittaavia merkkejä.

26.3.2019 8:43

Finnwatchin tänään julkaistu raportti nostaa esiin useita työelämän oikeuksiin liittyviä ongelmia Valion alihankintaketjuissa Thaimaassa.

Järjestö kertoo tiedotteessaan pitävänsä Valion alihankintaketjuihin kohdistuvia ihmisoikeusriskien arviointeja puutteellisena ja moittii vastuullisuusauditointien laatua.

Selvitys perustuu siirtotyöntekijöiden haastatteluihin kahdella Valion alihankintaketjuihin kuuluvalla tehtaalla. Takerng Pineapple toimittaa Valiolle ananasmehutiivistettä, ja Ingredion Rayong maissi- ja tapiokapohjaisia sakeuttajia, joita käytetään ruokakermojen valmistuksessa.

Ananastyöntekijät palkatta pihalle

Siirtotyöntekijöiden oikeuksiin keskittyneessä selvityksessä Takerng Pineapplen tehtaalta löydettiin muun muassa laittoman korkeita siirtotyöntekijöiltä perittyjä rekrytointimaksuja sekä työntekijöiden palkkoihin tehtyjä laittomia vähennyksiä.

Maksut ja vähennykset ovat johtaneet työntekijöiden velkaantumiseen. Ananaksen satokauden ulkopuolella tehdas ajetaan useiden kuukausien ajaksi alas. Linjastojen ollessa pois käytöstä ei työntekijöille makseta palkkaa lainkaan, Finnwatch tiedottaa.

– Hälyttävää on, että vaikka korkeat rekrytointimaksut ja satokausien vaihteluihin liittyvät ihmisoikeusriskit ovat toimialalle tyypillisiä ja jo entuudestaan hyvin tiedossa, ei niihin ole puututtu tehtaalle tehtyjen vastuullisuusauditointien yhteydessä, toteaa Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti.

Takerng Pineapple on Amfori BSCI -auditoitu. Amfori BSCI on suomalaisyritysten yleisesti käyttämän sosiaalisen vastuun valvontajärjestelmä. Kansalaisyhteiskunta on toistuvasti nostanut esiin puutteita Amfori BSCI:n auditointikäytäntöihin liittyen.

– Yrityksiltä odotetaan entistä enemmän vastuullisuutta. Kasvavien odotusten aikana vastuullisuusjärjestelmät ovat vaarassa menettää asemansa, jos ne eivät korjaa pikaisesti auditointien laatuongelmia, sanoo Kultalahti.

Ingredion Rayongin tehtaalla keskeiset ongelmat liittyivät siirtotyöntekijöiden rekrytointiin, ylityökorvauksiin ja vuosilomiin. Ingredion Rayong on vastuullisuusauditoitu SMETA-standardiin perustuen. Kaikkiin Valion riskimaatoimittajiin ei välttämättä ole tehty lainkaan kolmannen osapuolen valvontaa.

– Valio nojaa ihmisoikeusriskien kartoituksessa pitkälti sen tavarantoimittajien itsearviointeihin. Ei liene yllättävää, että monet korkean riskin toimijatkin ovat näin ollen saaneet Valion käyttämässä järjestelmässä puhtaat paperit.

Ananasten poiminta on Thaimaassa siirtotyöläisten hommaa, johon paikalliset eivät hevin ryhdy. Kuvituskuva ei liity tapaukseen.

Asia olisi helppo korjata

Vain hyvin pieni osa Valion hankinnoista tulee riskimaiksi katsottavista maista. Prosessinsa kuntoon laittamalla, toimitusketjuja lyhentämällä ja esimerkiksi kunnianhimoisimpia tuotesertifiointeja suosimalla Valiolla olisi kaikki mahdollisuudet hallita arvoketjunsa ihmisoikeusriskejä. Finnwatch kiittää Valiota avoimuudesta selvityksen teon aikana.

Yksittäiseen yritykseen kohdistuvien toimenpiteiden lisäksi Finnwatch perää myös muutoksia lainsäädäntöön.

– Toistuvasti esiin tulevat ihmisoikeusongelmat yritysten toimitusketjuissa ovat osoitus siitä, että vapaaehtoisuuteen perustuvat toimenpiteet eivät riitä. Suomeen tarvitaan yritysvastuulaki, joka velvoittaa yritykset välttämään ja vähentämään toimintansa kielteisiä ihmisoikeusvaikutuksia.

Miljardiyhtiö

Finnwatchin raportti kertoo, että Valion myynti vuosittain on 1,7 miljardia euroa. Se on Suomen suurin ruuan viejä.

Valion tuotteita myydään 60 maassa ja sillä on 5 500 alihankkijaa.

Thaimaassa siirtotyöläiset ovat 10 prosenttia työvoimasta. Kambodzalaiset, laolaiset, vietnamilaiset ja myanmarilaiset tekevät suuren osan niin sanotuista paskahommista Thaimaassa. Finnwatchin mukaan siirtotyöläiset ovat erityisessä vaarassa tulla hyväksikäytetyiksi, koska eivät tunne oikeuksiaan.

Finnwatchin selvitys on laadittu yhteistyössä thaimaalaisen siirtotyöntekijöitä edustavan Migrant Workers Rights Network MWRN:n kanssa ja on osa ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroilla tuettua kehitysyhteistyöhanketta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut