Rinteen mukaan sdp ei kannata lihaveroa kotimaisille tuotteille –puoluejohtaja vaikeni koirien lihansyönnistä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Rinteen mukaan sdp ei kannata lihaveroa kotimaisille tuotteille –puoluejohtaja vaikeni koirien lihansyönnistä

Antti Rinteen johtamat demarit tarjoilivat kansalaisille sunnuntaina makkaraa ja vegenakkeja Helsingin Rautatientorilla.

17.3.2019 18:01

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne joutui sunnuntaina selventämään Ylen torstain vaalitentin jälkeen epäselväksi jäänyttä sdp:n kantaa lihaveroon.

–Puolueen vaaliohjelmassa ei sanallakaan mainita lihaveroa. Siellä sanotaan, että pitää ottaa käyttöön ilmaston ja ympäristön kannalta kestävä arvonlisävero, Rinne sanoi sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Vaalikoneissa sdp:n ehdokkaat ovat joutuneet vastaamaan kysymykseen, pitäisikö lihaa verottaa.

–Kun vastaa, että on jokseenkin samaa mieltä, siitä vedetään otsikot, että lihavero on demareiden kanta. Ei langeta tähän, Rinne neuvoi puolueväkeä.

Hän selvensi kestävän kehityksen arvonlisäveron tarkoittavan sitä, että ympäristöä kuormittavat ruoka-aineet ovat kalliimpia ja vähemmän kuormittavat halvempia.

–Sdp ei missään tapauksessa aja lihaveroa suomalaisille tuotteille, Rinne korosti.

Sen sijaan ulkomailta Suomeen tuotavissa elintarvikkeissa, joissa on esimerkiksi laivakuljetusten takia raskaat päästöt, hinnassa pitäisi Rinteen mukaan näkyä kovempi arvonlisävero.

–Ilmastonmuutosta torjuttaessa tarvitaan toimenpiteitä, jotka ohjaavat ihmisten kulutusta oikeaan suuntaan, Rinne sanoi.

Hän muistutti myös, että maatalouden ilmastopäästöt ovat suunnilleen samaa luokkaa liikenteen kanssa ja että ratkaisuja niihin pitää löytää.

–Maataloudessa yksi keskeinen päästöjen tuottaja ovat lihantuotantoon liittyvät asiat. Se edellyttää, että sieltä pitää löytyä ratkaisuja.

–Mutta en ole yhtään vakuuttunut, että kotimaisessa lihantuotannossa kestävän kehityksen arvonlisävero on ratkaisun avain.

Rinne kertoi myös, että sdp:n puoluekokouksessa vuonna 2017 on käsitelty lihaveroon liittyvä aloite, johon puolueen kanta oli kielteinen.

Lihaa syövät lemmikit

Puoluevaltuustossa Pekka Wallenius Satakunnasta kertoi demareiden joutuneen ottamaan vaalikentillä kantaa lihaveroon.

–Oli oikea täsmennys puheenjohtajalta puhua nimenomaan ulkomaisesta lihasta tv:ssä.

Wallenius kysyi, voisiko sdp olla ensimmäinen puolue, joka ottaa lihakeskustelussa esille myös lemmikkieläimet.

–Tämä on oikeasti vakava asia. Keskikokoisen koiran ruoan valmistukseen käytetään 164 kiloa lihaa vuodessa.

–Se on hirveä määrä. Se pitää ottaa yhtä vakavasti kuin suomalaisen miehen lihansyönti, Wallenius ehdotti.

Lännen Media kysyi Rinteeltä kantaa koirien lihansyöntiin, mutta hän väisti kysymyksen toteamalla, ettei tunne asiaa kovin hyvin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut