Sdp:n Rinne vetosi Elinkeinoelämän keskusliittoon: Palauttakaa keinovalikoimaan keskitetty sopiminen - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Sdp:n Rinne vetosi Elinkeinoelämän keskusliittoon: Palauttakaa keinovalikoimaan keskitetty sopiminen

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne tapasi kansalaisia Helsingin Rautatientorilla ennen puoluevaltuuston kokouksen alkua.

17.3.2019 13:33

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne vetosi sunnuntaina Elinkeinoelämän keskusliittoon, jotta se palauttaisi työkalupakkiin keskitetyn sopimisen.

–Nyt on palattava sopimisen ja yhteistyön tielle, Rinne perusteli sdp:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

EK:ssa tuli 2016 voimaan sääntömuutos, jonka mukaan se ei enää tee keskitettyjä tulopoliittisia ratkaisuja. Se irtisanoi myös keskusjärjestösopimukset.

–Vetoankin EK:n johtoon, tehkää isänmaallinen teko ja palauttakaa kansakunnan työkalupakkiin keskitetty sopiminen. Tulevista talouden ilmakuopista ja teknologiamurroksen haasteesta selviämme parhaiten kolmikantaisella yhteistyöllä, Rinne sanoi.

Työelämää uudistettava

Rinteen mukaan työelämää on uudistettava ihmiset edellä.

–Uudistusten keskiössä ovat osaamisen kehittäminen, työntekijöiden suojelun parantaminen sekä sopimisen ja yhteistyön palauttaminen.

Rinne käytti esimerkkinä sitä, että Ruotsissa käynnistettiin edellisen hallituksen aikana 82 uudistusta, joilla edistetään tekoälyn käyttöönottoa työelämässä ja työpaikoilla.

Polttavimmat uudistustarpeet liittyvät Rinteen mukaan osaamistason nostamiseen, työelämän tasa-arvon parantamiseen sekä ihmisten työhyvinvointiin ja jaksamiseen.

–Sdp haluaa vahvistaa palkansaajien oikeutta koulutukseen läpi työuran. Siksi tavoitteena on luoda henkilökohtainen osaamistili koko aikuisväestölle. Sen turvin palkansaajat voivat kehittää osaamistaan.

Kilpailukieltosopimuksia suitsittava

Toimihenkilöiden kilpailukieltosopimuksia käytetään Rinteen mukaan turhaan ja välillä jopa väärin perustein.

–Esitän, että työnantajien pitää maksaa täysi palkka työntekijälle, joka joutuu olemaan työttömänä työntekijän ja työnantajan välisen kilpailukieltosopimuksen takia.

–Näin työnantajat joutuisivat tarkemmin miettimään, missä tilanteessa he käyttävät kilpailukieltosopimusta, Rinne sanoi.

Yleissitovuudesta pidettävä kiinni

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi ehdotti lauantaina, että työehtosopimuksia noudatettaisiin jatkossa vain, ellei yrityksessä tai työpaikalla ole sovittu paikallisesti toisin.

Suomen Yrittäjien tukema ehdotus sai palkansaajajärjestöissä niskakarvat pystyyn.

Rinteen mukaan sdp haluaa varmistaa sen, että yleissitovat työehtosopimukset takaavat kaikille palkansaajille myös tulevaisuudessa työelämän vähimmäisturvan.

–Reilun ja oikeudenmukaisen työelämän kannalta aivan keskeistä on, että jokaisella palkansaajalla kaikilla aloilla on taattu vähimmäistaso työehdoissa, Rinne sanoi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut