Keskustan sote-veteraanit teilaisivat kokoomuksen uudet linjaukset ja kehuivat SDP:n sote-mallia: "Kokoomuksen mallissa kuuluu Vapaavuori" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Keskustan sote-veteraanit teilaisivat kokoomuksen uudet linjaukset ja kehuivat SDP:n sote-mallia: "Kokoomuksen mallissa kuuluu Vapaavuori"

Sosiaali- ja terveysministeri Annika Saarikko (kesk.) sekä keskustan varapuheenjohtajat Juha Rehula ja Hannakaisa Heikkinen (oik.) esittelivät keskustan sote-mallia tiedostusvälineille perjantaina.

15.3.2019 14:11

Keskustan sote-mallin perjantaina esitelleet uudistusveteraanit arvostelivat kovin sanoin kokoomuksen sote-linjauksia, joiden mukaan sote-palvelut voitaisiin tulevaisuudessakin järjestää kuntapohjalta.

Keskustalaiset yllättyivät kokoomuksen uudistushaluttomuudesta, kun se ei haluakaan luoda uutta hallinnon tasoa eli maakuntia.

–Ainakin minulle kokoomuksen viesti oli se, että ei tässä nyt ihmeitä tarvita, kunhan katsotaan, mihin mennään, sanoi perhe- ja peruspalveluministerinä aiemmin tällä vaalikaudella toiminut keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula.

Nykyisen perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikon (kesk.) mukaan kokoomuksen linjauksista kuului läpi Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren kokoomus. Vapaavuori oli hallituksen viikko sitten kaatuneen sote- ja maakuntauudistuksen keskeisin vastustaja.

–Se oli sellaista ajattelua, joka sopii suurimmille kaupungeille. Se ei ollut ajattelua koko Suomesta, Saarikko arvosteli hallituskumppani kokoomuksen uusia sote-linjauksia.

–Jos tuo halutaan toteuttaa, se kuulostaa väistämättä pakkoliitoksilta, Saarikko kiteytti ja muistutti, etteivät kuntayhtymätkään täytä perustuslainmukaisuutta, vaan tarvitaan vaaleilla valittu toimielin.

"Yllättävä näkemysero aiempaan"

Saarikon mukaan kokoomuksen uusissa linjauksissa on yllättävä näkemysero verrattuna siihen pöytään, jossa sote- ja maakuntauudistusta yhdessä rakennettiin.

–Jos sanotaan, ovatko hallituskumppanit peruuttaneet toisistaan, niin ei keskusta ole luopumassa kokonaan valinnanvapaudesta, vaan esittää edelleen jatkovalmisteluun asiakasseteliä ja henkilökohtaista budjettia.

Jos kokoomuksen tie on se, että kunnat päättäkööt itse, se sataa keskustan varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen mukaan suoraan hoivajätien laariin.

–Ne ovat kolkuttelemassa kuntien ovilla ja kertomassa yksinkertaisia ratkaisujaan vanhus- ja vammaispalvelujen järjestämiseen.

"Sdp:n malli selkiytynyt"

Sdp:n torstaina esittelemää vähintään 18 sote-kunnan mallia keskustalaiset kiittelivät.

–Sdp:n malli on vaalikauden aikana selkiytynyt. Keskustan ja sdp:n mallissa on paljon yhteistä, Saarikko sanoi.

Hän näki yhtäläisyyksiä uudistuksen toivotussa valmistelutavassa, rahoituspohjassa sekä itsehallintoalueiden määrässä ja niiden vaaleilla valitussa hallintomallissa samoin kuin vanhusten hoitajamitoituksessa.

–Keskeisimmät erot liittyvät siihen, että keskusta esittää maakunnan tavoitteeksi olla monialainen.

Keskustan mallissa maakunnat vastaisivat myös elinvoima- ja aluekehitystehtävistä sekä työvoima- ja yrityspalveluista. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan niille tulisi siirtää kaikki ne tehtävät, mitä kaatuneessa uudistuksessa esitettiin.

Demarien mallissa sote-kunta huolehtisi vain sosiaali- ja terveyspalveluista eikä mammuttimaakuntia tulisi.

–Toki näistä eroja löytyy, mutta Annika Saarikon sanoin ruusut ja apilat ovat nyt samalla kedolla, Rehula sanoi.

Rehulan mukaan myös vihreillä ja vasemmistoliitolla on uudistuksesta hyvin samanlainen tilannekuva.

Keskustan sote-malli perustuu 18 monialaisen maakunnan pohjalle, jossa maakunta päättää palveluverkosta ja erikoissairaanhoito on maakunnan vastuulla.

Maakunta käyttää tukenaan yksityisiä ja kolmannen sektorin tarjoamia palveluja.

Palvelujen rahoituksen päävastuu on keskustan mallissa valtiolla, mutta myös maakuntaveroa voidaan selvittää ja harkita. Asiakasmaksut ovat yhdenvertaiset koko maassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut