Ambulanssi teki u-käännöksen ja törmäsi ohittamaan lähteneeseen henkilöautoon, henkilöauton matkustaja kuoli turmassa – ambulanssikuski sai sakot - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ambulanssi teki u-käännöksen ja törmäsi ohittamaan lähteneeseen henkilöautoon, henkilöauton matkustaja kuoli turmassa – ambulanssikuski sai sakot

Ambulanssia kuljettanut nainen tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 30 päiväsakkoon. Kuvituskuva.

12.3.2019 21:33

Pohjois-Savon käräjäoikeus vapautti ambulanssia ajaneen naisen kuolemantuottamussyytteistä liikenneonnettomuudessa, jossa menehtyi yksi henkilö.

Hälytysajossa olleen ambulanssin ja sitä ohittamaan lähteneen henkilöauton törmäys tapahtui heinäkuussa 2017 Pohjois-Savossa 9-tiellä.

Ambulanssi oli saanut B-kiireellisyysluokan hälytystehtävän. Heti tehtävän vastaanotettuaan ambulanssia kuljettanut nainen oli kertomansa mukaan alkanut etsiä sopivaa kääntöpaikkaa ja laittanut samalla päälle autoon sekä valo- että äänimerkit.

Hänen oli tarkoitus tehdä u-käännös tien vasemmalla puolella olevaa bussipysäkkiä ja ambulanssin kulkusuunnassa menevää ohituskaistaa hyödyntäen.

Ambulanssin vauhti hidastui merkittävästi ennen käännöstä, jolloin sen takana tullut henkilöautoilija lähti ohittamaan ambulanssia ohituskaistaa pitkin. Ajoneuvot osuivat yhteen, kun myös ambulanssi vaihtoi samaan aikaan ohituskaistalle.

Törmäyksen voimasta autot liukuivat pitkän matkan osin vastaantulevien kaistalle. Henkilöautossa ollut matkustaja menehtyi onnettomuudessa saamiinsa vammoihin.

Kiista turvavyöstä

Onnettomuudessa vakavia vammoja saaneella naisella ei ollut turvavyötä, kun ambulanssin henkilöstö tuli kolariauton luokse.

Henkilöauton kuljettaja väitti oikeudessa, että hän oli irrottanut vyön ennen pelastushenkilöstön saapumista. Kolarissa osallisena olleen ambulanssinkuljettajan ja hänen työparinsa mielestä turvavyötä ei ole voitu irrottaa naisen vaikean asennon vuoksi.

Syyte kuolemantuottamuksesta hylättiin, sillä oikeudessa ei osoitettu riittävää syy-yhteyttä matkustajan kuoleman ja ambulanssin kuljettajan toimien välillä. Epäselväksi jäi siis esimerkiksi se, olisivatko naisen kuolettavat vammat syntyneet, vaikka naisella olisi ollut turvavyö.

Sen sijaan oikeus katsoi, ettei ambulanssia ajanut nainen havainnoinut muuta liikennettä riittävästi ennen käännöstä. Nopea toiminta ja kääntöpaikan valinta sinällään olivat oikeuden mielestä oikein harkittuja.

Ambulanssia kuljettanut nainen kertoi katsoneensa yhteensä kolmesti sivupeileistä, onko auton takana muita autoja ennen kaistan vaihtamista. Hän ei kertomansa mukaan ollut havainnut muuta liikennettä.

Oikeuden mukaan on mahdollista, että takana tullut autoilija on ollut juuri kaistanvaihtohetkellä niin sanotussa kuolleessa kulmassa, josta autoa ei ole voinut havaita.

Epäselväksi jäi myös se yksityiskohta, missä vaiheessa ambulanssissa laitettiin suuntavilkku päälle: onnettomuusautojen takana tullut kuljettaja oli havainnut suuntavilkun hyvissä ajoin, mutta onnettomuuteen joutunutta henkilöautoa ajanut mies kertoi oikeudessa, ettei ollut nähnyt vilkkua lainkaan.

Toisaalta oikeus huomautti myös, ettei takana tullut henkilöautoilijakaan ei toiminut järkevästi ohittaessaan hälytysajossa ollutta ambulanssia, vaikka se ei sinällään ollutkaan liikennesääntöjen vastaista.

Ambulanssia kuljettanut nainen tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 30 päiväsakkoon, mistä kertyy maksettavaa 1020 euroa. Lisäksi hänen on korvattava puolet eli noin 800 euroa vastapuolen oikeudenkäyntikuluista.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos